Ieder jaar laat Erfgoeddag een breed publiek genieten van de rijke erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel waarbij het roerend en immaterieel erfgoed centraal staat.

Het jaarlijks wisselende thema stimuleert de achterban van Erfgoeddag om hun aanbod telkens weer op een nieuwe en verfrissende manier in de kijker te zetten. Lokale organisatoren grijpen deze actie aan als een mooie kans een om nieuw publiek aan te spreken én het experiment op te zoeken.

Onder het motto Erfgoeddag maakt school! duikt Erfgoeddag in 2022 in het rijke schoolleven en -verleden van Vlaanderen.

En er is meer! Want het thema van deze Erfgoeddag vraagt er gewoon om om het onderwijs van nu voor het voetlicht te brengen. Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april organiseert de cultureel-erfgoedsector daarom een Erfgoeddag-week. Die is bestemd voor leerlingen en leerkrachten uit het lager en middelbaar onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Een week waarin leerlingen en leerkrachten kunnen proeven van cultureel erfgoed.

Het publiek kan kiezen uit meer dan 1000 gratis activiteiten. Een duik in de activiteitenkalender brengt hen tot bij workshops schoonschrift, wandelingen langs oude scholen, of musea die speciaal voor deze editie hun scholenaanbod voor gezinnen openzetten.

Curatie als sleutel tot succes

Al deze activiteiten komen via de UiTdatabank samen in een zorgvuldig samengestelde kalender op erfgoeddag.be: het resultaat van een uitgekiend aanmeld- en invoerproces.

Want om een kwaliteitsvol programma te garanderen en betrokkenheid bij alle medewerkers op elk niveau te bevorderen, passeert elke activiteit eerst enkele ‘controleposten’.

Michelle Van Meerhaeghe (communicatiemanager Erfgoeddag bij FARO): “De sterkte van Erfgoeddag is de getrapte organisatie ervan. We willen lokale betrokkenheid bij het project en de activiteiten stimuleren. Daarom kozen we ervoor om organisatoren hun activiteit niet rechtstreeks in de UiTdatabank te laten invoeren.

© Stad Kortrijk David Dutré

Eerst en vooral melden kandidaat-organisatoren zich aan op inschrijven.erfgoeddag.be: hier vinden ze een formulier met alle velden die voor doorstroming naar de UiTdatabank verplicht zijn, en enkele velden die belangrijk zijn om de activiteit voor erfgoeddag te laten goedkeuren. Organisatoren moeten bijvoorbeeld uitleggen hoe hun activiteit gelinkt is aan het jaarthema. Deze info is voor intern gebruik en stroomt niet door naar de UiTdabank.

Dit formulier komt dan bij de gemeentelijke coördinator terecht om daar te worden nagekeken. Vervolgens bekijkt de regionale erfgoedcel de activiteiten die werden goedgekeurd door de coördinator, waarna FARO nog een laatste check doet en eindredactie uitvoert op de begeleidende tekst. Vervolgens is de activiteit klaar voor publicatie. De FARO-medewerkers geven de activiteiten ten slotte het juiste label, waardoor deze in bulk worden doorgestuurd naar de UiTdatabank.

Zo belanden de activiteiten in de Erfgoeddag-activiteitenoverzicht op kaart, op uitinvlaanderen.be en op vele andere kanalen, waaronder gemeente websites en nieuwswebsites.

Lokale, regionale en nationale verankering

Michelle: “We kiezen voor deze aanpak omdat erfgoeddag lokaal, regionaal en nationaal verankerd zit: het systeem zorgt voor betrokkenheid en kwaliteit, zowel op inhoudelijk vlak als qua communicatie.”

"Activiteiten die bedoeld zijn voor de Erfgoeddag-week, met scholen als doelpubliek, laten we dan weer doorstromen naar Cultuurkuur. Daar vinden leerkrachten activiteiten om met hun klas te bezoeken."

Michelle: “Over het algemeen gaat het invoeren erg vlot. We merken dat onze organisatoren al vertrouwd zijn met invoeren in de UiTdatabank. Soms moeten ze even schakelen omdat wij nog extra informatie vragen in functie van de inhoudelijke relevantie. Dit vraag even meer werk en aandacht van organisatoren en trekkers, maar het resulteert nadien in een bundeling van kwalitatieve activiteiten.”

Ook UiTinVlaanderen zet Erfgoeddag in de kijker met o.a. een tipsartikel en een wedstrijd. Zo kunnen bezoekers van uitinvlaanderen.be tickets winnen in het kader van Erfgoeddag voor de Zoo van Antwerpen.

Ook een kalender nodig op maat van jouw activiteit en publiek, of wil je je activiteit in de kijker zetten via een overeenkomst met UiTinVlaanderen? Wij bekijken graag samen met jou de beste oplossing.

Wannes Van Ingelghem
Neem contact op met
Wannes Van Ingelghem
Partner support
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

UiTkalender op maat

Een UiTdatabank-selectie die past bij jouw publiek.

Meer weten

Cultuurkuur

Zoek en vind cultuur op school

Meer weten
Praktijkvoorbeeld

UiT op de Buitenspeeldag

15 apr. 2022

De Buitenspeeldag zet het belang van buitenspelen in de kijker en stimuleert met tal van speelprikkels en activiteiten verspreid over Vlaanderen, terug te vinden in een kalender met behulp van de UiTdatabank.

Meer lezen