Aantal pashouders, hoeveelheid omgeruilde voordelen, punten en aantal spaarders. Cijfers, dat is wat onze UiTPASmanagers op 11 mei - de UiTPASontmoetingsdag - kregen. Niet de hele resem, maar wel een bloemlezing krijg jij hier.

UiTPAShouders

Anno mei 2017 zijn het in totaal 95.000 passen die UiTPAS vertegenwoordigen. Niet lang geleden zorgden zij nog voor het miljoenste gespaarde punt, en blijven alle gemeenten naarstig doorgaan, dan komt eind 2018 ook de kaap van 160.000 passen in zicht. De 95.000 van nu tonen bovendien een boeiende verdeling tussen mensen in armoede en gewone pashouders: 50-50. Een mooi cijfer, al is het doel toch om de gewone passen wat hoger te krijgen zodat UiTPAS de werkelijke verhoudingen weerspiegelt.

51% van de UiTPAS'sers heeft in het afgelopen jaar hun pas effectief gebruikt om één (of meerdere) punt(en) te sparen. Dat is een cijfer waarbij veel speling mogelijk is. Zaken als visibiliteit en doelgerichte promotie vielen daarom gedurende de dag meermaals bij de verschillende regiovertegenwoordigers, om het activiteitslevel naar een hoger niveau te brengen.

 

UiTPASpunten

Ook zijn er binnen UiTPAS ondertussen zo’n 54.000 omgeruilde voordelen ingewisseld. Die zijn goed voor 311.000 punten en een ruilratio van 30%. Met andere woorden: 30 procent van de gespaarde punten worden ook effectief omgeruild voor een voordeel. Dat lijkt misschien niet bijster hoog, maar een puntenportemonnee heb je niet van de ene op de andere dag en het omruilgedrag is eveneens sterk afhankelijk van de kwaliteit van de voordelen. Bovendien ligt dat cijfer sowieso hoger in regio’s die al langer meedraaien met UiTPAS, zoals Aalst. Daar worden zelfs tot 50% van de spaarpunten ingewisseld.

Om de gebruiker echt vertrouwd te maken met het inwisselen van punten, is er een extra stimulans nodig. Die zien we opduiken in initiatieven als de omruilfolders van Paspartoe, extra begeleiding bij het bedenken en evalueren van de bestaande of toekomstige voordelen en - je raadt het al - gerichte promotie en communicatie voeren.

Heb je vragen bij bepaalde cijfers of wil je graag nog meer weten over de UiTPAS-trefdag? Contacteer dan erin@cultuurnet.be.