In februari verwelkomen we een nieuwe UiTPAS-regio! Julie Deryckere is coördinator van het project binnen Cultuurregio Leie Schelde en lanceert samen met de gemeentelijke partners van de regio vol trots UiTPAS Leie Schelde. Dat betekent dat UiTPAS-houders binnenkort punten kunnen sparen en omruilen in Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte. Inwoners met recht op het kansentarief genieten daarnaast van aanzienlijke kortingen bij UiTPAS-partners in deze gemeenten.
Een gemeenschappelijke visie voor de regio
“Om tot dit punt van lancering te komen, was het essentieel om alle gemeenten op dezelfde lijn te krijgen”, steekt Julie van wal: "Iedereen staat volledig achter het project, wat de basis vormt voor een breed aanbod voor onze pashouders. Dat was voor ons de vereiste om met de regio van start te kunnen gaan.”
Rijk aanbod in eigen regio
En dat aanbod mag er zijn: "Wat UiTPAS Leie Schelde aantrekkelijk maakt, is het gevarieerde vrijetijdsaanbod dat onze regio te bieden heeft," vertelt Julie. “Ook al starten we in deze fase met enkel de gemeentelijke aanbieders, we kunnen onze pashouders nu al een kleurrijk palet van cultuur, sport en jeugdactiviteiten voorstellen.”
“Door met UiTPAS dit aanbod in de kijker te zetten, willen we inwoners inspireren om te ontdekken wat hun eigen gemeente en buurgemeenten te bieden hebben. We willen het bewustzijn vergroten dat mensen niet ver hoeven te reizen om iets nieuws te beleven. UiTPAS fungeert als een gids, en we hopen inwoners te stimuleren om ook in hun eigen gemeente eens iets anders te proberen. Dat is het voordeel aan een UiTPAS-regio: we kunnen meteen een breder scala aan mogelijkheden bieden. Het is een uitnodiging om de eigen comfortzone te doorbreken en de rijkdom van onze regio te ontdekken."
Lokale en regionale voordelen
Deze diversiteit weerspiegelt zich ook in de UiTPAS-voordelen die de regio in petto heeft. “We hebben ervoor gezorgd dat het aanbod omruilvoordelen voor iedereen wat wils omvat. Voor relatief weinig punten kunnen pashouders gadgets en kortingen krijgen. En voor degenen die graag flink sparen, hebben we enkele bijzondere beloningen, zoals een huiskamerconcert of een sportabonnement. Ook bieden we lokale voordelen aan, afhankelijk van waar je je UiTPAS haalt. Op deze manier willen we mensen motiveren om gemeentegrenzen over te steken.”
‘Pioniersverenigingen’ als ambassadeurs
"Na een opstartperiode zal ons aanbod op termijn nog verder uitbreiden: dan gaan we verenigingen motiveren om UiTPAS-aanbieder te worden in de regio. We hebben al weet van enkele enthousiastelingen, waaronder KSA, een jeugdvereniging die al bekend is met UiTPAS dankzij de bovenlokale KSA-werking. Ook een voetbalschool wil alvast graag aansluiten, concreet om enkele kinderen te helpen met het kansentarief, zodat ze hun hobby kunnen blijven beoefenen. Deze verenigingen worden dan UiTPAS-ambassadeurs, om anderen later enthousiast te maken om mee te doen.”
UiTPAS moet automatisme worden
"Ons voornaamste doel in het opstartjaar is het vergroten van de bekendheid van UiTPAS," zegt Julie. “We willen dat mensen vertrouwd raken met het spaar- en ruilprogramma en de voordelen leren kennen, zowel bij degenen met als zonder kansentarief. Het moet een automatisme worden om UiTPAS te gebruiken bij onze partners.”
"We gebruiken verschillende kanalen om UiTPAS bekend te maken, waaronder affiches, folders, sociale media en de gemeentelijke infobladen. Daarnaast zijn we aanwezig op evenementen en markten, waar we rechtstreeks met mensen in gesprek gaan. Een persoonlijke benadering is belangrijk om UiTPAS tot leven te brengen in de gemeenschap."
Zorg dat alle betrokken partijen achter het project staan en dat iedereen dezelfde visie deelt. Een gedeelde inzet is de sleutel tot succes.
Snelle opstart, iedereen bij de les
UiTPAS Leie Schelde kende een relatief korte aanloopperiode naar de opstart. Julie benadrukt nogmaals de noodzaak van eensgezindheid: “We zorgen ervoor dat het project lokaal gedragen wordt. Elke gemeente heeft zijn eigenheid en legt zijn eigen accenten, en dat is helemaal prima. Het snelle opstarten zorgt er bovendien voor dat iedereen betrokken blijft en zijn steentje bijdraagt."
Baliemedewerkers als spil in het systeem
De baliemedewerkers, en uiteraard ook de lokale trekkers, dragen een grote verantwoordelijkheid en worden voorbereid via opleidingen van publiq en teach the teacher -methodes. "Een testweek biedt hen de kans om vertrouwd te raken met het systeem. Om specifiek baliemedewerkers te ondersteunen, voorzien we een korte, praktische handleiding die bij elke balie wordt gelegd. Hiermee hebben ze meteen de belangrijkste informatie bij de hand, inclusief technische details, nieuwe informatie en de sociale component voor het discreet informeren en het verstrekken van UiTPAS met kansentarief."
"Hoewel sommige baliemedewerkers aanvankelijk bezorgd zijn over de complexiteit, stellen collega’s hen gerust die elders al met UiTPAS hebben gewerkt. Bovendien kunnen we altijd input vragen aan omliggende regio's zoals UiTPAS Vlaamse Ardennen, Zuidwest, Regio Gent en Meetjesland, die enthousiast zijn om te helpen. We zijn gelukkig geen pioniers in UiTPAS-land, maar het zal hoe dan ook een leerproces zijn, waar we samen met volle goesting aan beginnen!"
UiTPAS Academy 2024
8 online sessies voor lokale besturen om (weer) helemaal mee te zijn met UiTPAS.
Bornem boost UiTPAS-bekendheid met een inspirerende campagne
Nog niet iedereen is bekend met UiTPAS en de diverse voordelen die het te bieden heeft. Bornem besloot hier verandering in te brengen en lanceerde een inspirerende campagne.
Evenementen waar iedereen zich welkom voelt
7 cruciale aspecten die vrouwen in het algemeen en vrouwen met een migratieachtergrond in het bijzonder belangrijk vinden wanneer ze deelnemen aan een evenement.