Afgelopen zomer ontkwam niemand in Bornem eraan: kleurrijke affiches en opvallende banners pronkten op verschillende plekken in de gemeente, allemaal gericht op UiTPAS. Dit was geen toeval; Bornem zette zich doelbewust in om UiTPAS in de schijnwerpers te zetten. Het team achter deze actie, met onder andere Yolien De Moor, expert in grafische vormgeving en communicatie, en Els Snackaert, diensthoofd leven en welzijn bij de gemeente Bornem, vertellen over de totstandkoming van deze opvallende campagne.

UiTPAS: een veelzijdig concept

Voor de start van de campagne was het essentieel om onze doelen duidelijk te stellen, benadrukt Yolien. We wilden laten zien dat UiTPAS meer is dan alleen een kaart voor voordelige tarieven. Het gaat verder dan dat; UiTPAS is er niet alleen om drempels voor deelname te verlagen, maar om de totale vrijetijdservaring van iedereen te verrijken. Daarom lag de focus van onze campagne op de omruilvoordelen. Elke creatie belicht specifieke voordelen op die locatie. Het doelpubliek van de UiTPAS gaat letterlijk op stap met hun kaart. Bijvoorbeeld, op de bibliotheek-poster deelt een opa zijn verhaal over hoe hij met gespaarde punten geniet van een gratis kopje koffie.

UiTPAS is er voor iedereen

Een extra doel was het aanspreken van een divers publiek. UiTPAS is er voor iedereen, ongeacht leeftijd of budget. Daarom hebben we bewust gekozen voor verschillende profielen op de affiches, waaronder kinderen, jongeren, senioren, ouders, en een alleenstaande moeder. De afbeelding van de alleenstaande moeder was bedoeld om subtiel te benadrukken dat UiTPAS ook toegankelijk is voor mensen met een beperkt budget. Hoewel armoede niet op de voorgrond werd geplaatst, wilden we op een genuanceerde manier laten zien dat zij ook deel uitmaken van de doelgroep. Daarnaast richtte de campagne zich vooral op de inwoners van Bornem, met herkenbare locaties op de affiches zoals het zwembad en de bibliotheek. Deze vertrouwde plaatsen werken omdat mensen dan denken: "Kijk, we kunnen UiTPAS ook gebruiken in ons lokale zwembad; dat wist ik nog niet."

UiTPAS-bekendheid verhogen in Bornem

Om onze doelen te behalen, hebben we ontdekt dat het cruciaal was dat mensen goed op de hoogte waren van wat UiTPAS inhoudt. Dit pakten we aan door een opvallende banner midden in het dorpscentrum te plaatsen, waardoor talloze inwoners zich bewust werden van het concept. Naast deze communicatieacties zorgden we ervoor dat de UiTPAS prominenter aanwezig was bij diverse balies en onthalen. De creaties verschenen niet alleen op de informatieschermen aan de balies; we ontwikkelden ook wobblers en plaatsten stickers op de toegangsdeuren. Op deze manier worden mensen constant herinnerd aan het sparen van punten.

De impact van de campagne

En had deze campagne nu een positief effect? Els gaf ons antwoord op deze vraag: We zien dat de campagne inderdaad het gewenste effect heeft bereikt. We merken dat meer mensen nu weten wat UiTPAS inhoudt en er enthousiast gebruik van maken. Er zijn meer passen verkocht, en mensen maken vaker gebruik van UiTPAS, wat fantastisch is. De cijfers over het sparen zijn ook opvallend. Mensen verzamelen nu veel meer punten, wat aangeeft dat ze de weg naar de omruilvoordelen hebben gevonden. Kortom, de campagne heeft niet alleen de bekendheid vergroot, maar heeft er ook daadwerkelijk voor gezorgd dat mensen actiever betrokken zijn.

Praktijkvoorbeeld

De UiTPAS-maand van UiTPAS regio Zuidwest

13 nov. 2023

UiTPAS regio Zuidwest viert 2 miljoen gespaarde punten met een maand vol exclusieve voordelen.

Meer lezen
Aan de slag

9 tips om je UiTPAS-houders te activeren

15 nov. 2023

9 strategieën om je UiTPAS-houders te stimuleren om actief te participeren.

Meer lezen