Je kent de situatie ongetwijfeld: tussen alle drukte door moet er nog snel een flyer gemaakt worden. Of je seizoensbrochure of maandelijkse folder loopt vertraging op bij de drukker, maar vanavond wil je je publiek wel een overzicht van je komend aanbod meegeven. Of je communicatiemedewerker is ziek en er is niemand in huis die iets van opmaak afweet. Of de plaatselijke scrabbleclub komt vragen of je niet zou kunnen helpen met een folder van hun activiteiten.

Op zo’n momenten komen de tipsblaadjes van de UiTdatabank als geroepen! Tipsblaadjes zijn exports van een zelf gekozen selectie activiteiten. Een makkelijke online tool om zelf gratis flyers van activiteiten te maken, te downloaden en vervolgens te printen. Iedereen die met de UiTdatabank werkt kan deze zelf heel eenvoudig en gratis aanmaken.

Tipsrapport of weergave op kaart

Met een 'tipsrapport' exporteer je een mooi overzicht van je geselecteerde activiteiten.

Bij de 'weergave op kaart' -versie wordt ook een kaartje weergegeven, dat aangeeft waar de activiteiten plaatsvinden. Tips voor een mooie export:

 • Rijke events: kies voor activiteiten met een afbeelding en een beschrijving.
 • Aantal resultaten: er worden tot 9 events op de kaart getoond (afhankelijk van afbeeldingen), verspreid over 2 pagina's. Daarna wordt er een nieuwe kaart geprint met de resterende events.
 • Geografische spreiding: hoe dichter de activiteiten bij elkaar liggen, hoe gedetailleerder de kaart.
 • Gebundelde resultaten: wanneer er meerdere activiteiten op dezelfde locatie doorgaan, worden deze gebundeld in dezelfde pin. Er wordt hierover een vermelding onder de kaart gezet.
 • Het tipsrapport genereert verticale kolommen.
 • De weergave op kaart genereert horizontale kolommen.

De tipsblaadjes aanmaken

 1. Maak een selectie van activiteiten via de 'geavanceerd' zoekfunctie
 2. Selecteer de activiteiten die je wil exporteren
 3. Klik op 'activiteiten exporteren'
 4. Kies voor PDF
 5. Vul de velden in en kies voor 'weergave op kaart' of 'tipssjabloon'
  Je kan kiezen uit de volgende logo's: Vlieg, UiT, UiTPAS en Paspartoe. Als een activiteit aangeboden wordt als taaloefenkans Nederlands voor anderstaligen, dan verschijnt op de flyer een logo met het aantal taaliconen.
 6. Vul je emailadres in. De export wordt je gratis toegestuurd.
 7. Print af en verdeel de blaadjes!

De handleiding geeft je meer informatie over hoe je stap voor stap een tipsblaadje aanmaakt.

Hoe tipsblaadjes gericht verdelen?

 1. Bepaal het doelpubliek waarvoor je een selectie activiteiten wil promoten: families, senioren, mensen in armoede, bezoekers van de sporthal, nieuwkomers, ...
 2. Maak afspraken met partnerdiensten en organisaties over de locaties waar de tipsblaadjes verdeeld worden en hoe ze worden aangeleverd (rondbrengen, mailen, op een centrale plek leggen, verspreiden via intranet, …)
 3. Maak afspraken over hoe de flyers verdeeld worden naar de eindgebruiker: in een brochurehouder leggen, actief meegeven, ter plaatse laten printen, ...
 4. Bepaal wie en hoe je de selectie maakt voor je doelpubliek. Op basis van vaste parameters: activiteiten van een bepaalde organisator, die op een bepaalde locatie doorgaan, een bepaald type event, … of een persoonlijke selectie op basis van ervaring, buikgevoel en promotiewaarde. Maakt de exporteur zelf de selectie of is er iemand anders die de selectie vooraf met een bepaald label markeert?
 5. Bepaal de frequentie van het tipsblaadje en denk goed na over welke titel, ondertitel of link je erop zet. Bedenk ook of een V.U. nodig is.
 6. Maak afspraken om de tipsblaadjes met activiteiten die afgelopen zijn, tijdig te verwijderen of te vervangen.
Wannes Van Ingelghem
Neem contact op met
Wannes Van Ingelghem
Partner support
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

UiTdatabank

Het fundament van een platform voor vrijetijdsactiviteiten

Meer weten
Begeleiding op maat

Meer publiek met de UiTdatabank

Een introductie tot publiekscommunicatie op maat van lokale organisatoren en verenigingen en een toegepaste uitleg over het gebruik van de UiTdatabank.

Meer lezen