In het voorjaar van 2019 voerde publiq een groot onderzoek bij meer dan 2500 families met jonge kinderen tussen 0 en 5 jaar. Daaruit leiden we af dat er bij die allerjongste gezinnen goesting is om er met hun kroost op uit te trekken. Ze vinden echter niet altijd (geschikt) aanbod relatief dicht in hun buurt.

Families hebben niet alleen zin in culturele uitjes met hun jonge kroost, cultuurparticipatie is ook heel voordelig voor de allerjongsten, zo blijkt uit de studie Jong geleerd, jong gedaan van departement CJM: wie op jonge leeftijd aan cultuur deelneemt en cultureel leert zal dat ook én vaker doen als hij of zij ouder wordt. Door vroeg te investeren in culturele competenties zal de sociale en culturele ongelijkheid later beperkter zijn.

Waarom zou je inzetten op kunst en cultuur voor families met kinderen jonger dan 5 jaar? Ellen Hanssens, departement Cultuur, Jeugd en Media, Tine Rommens, Kind & Gezin, en Kim Crabeels, PIEP! Cultuur voor de allerkleinsten van stad Leuven, geven je hun blik op werken voor deze doelgroep.

Zo herwerk je je zoektocht voor de allerjongsten

Twee cultuurhuizen vertellen hoe zij het aanpakten.

Saïdya van Museum Dr. Guislain vertelt hoe zij een zoektocht voor de allerjongsten maakte. Ze geeft concrete tips & tricks en denkt ook na hoe de zoektocht nog beter kan.

Ontdek hoe de bib van Kortenberg hun opdrachten zo aanpaste dat ook heel jonge kinderen een fijne tijd konden beleven, samen met de oudere broer of zus.

Van Schatten naar Schatjes van Vlieg in 1,2,3 (pdf) !

Wil je deze zomer ook de allerjongste doelgroep betrekken bij je schattentocht? Gebruik dan Vlieg met het tutje om aan te geven welke opdrachten geschikt zijn.

Kennisdossier

Kunst en cultuur voor baby's en peuters? Absoluut!

21 apr. 2021

Kunst en cultuur is er voor iedereen. Ook voor heel jonge kinderen. Daarom slaan het agentschap Opgroeien, het Departement Cultuur, Jeugd en Media, VVSG, publiq en diverse partnerorganisaties de handen in elkaar om participatie aan kunst en cultuur door baby’s en peuters te stimuleren.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Early arts: cultuur voor de allerjongsten op het UiTforum

17 jan. 2020

In 2019 organiseerde publiq een grootschalige bevraging naar de culturele noden van families met kinderen van 0 tot 5 jaar. De resultaten van het onderzoek en daarbij aansluitende visies, tips & tricks werden voorgesteld op het UiTforum.

Meer lezen
Onderzoek

Cultuur voor de allerjongsten? De moeite om op in te zetten!

14 feb. 2020

Waarom zou je inzetten op kunst en cultuur voor families met kinderen jonger dan 5 jaar?

Bekijk de video