Cultuurregio Leie Schelde en de gemeenten Sint- Martens-Latem, Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth en Zulte lanceerden afgelopen voorjaar UiTPAS Leie Schelde.
Het aantal pashouders groeit hard in de regio, en ook de eerste verenigingen sloten zich ondertussen aan. "Ons voornaamste doel in het opstartjaar is het vergroten van de bekendheid van UiTPAS," vertelde regiocoördinator Julie Deryckere begin dit jaar. “We willen dat mensen vertrouwd raken met het spaar- en ruilprogramma en de voordelen leren kennen, zowel bij degenen met als zonder kortingstarief.” Daar lijkt de regio ondertussen absoluut in te slagen. Vandaag gaan we langs bij gemeente Nazareth.
UiTPAS is er voor iedereen
Sofie Schrooyen is deskundige inclusie in Nazareth en leidt het UiTPAS-project lokaal mee in goede banen. Sofie vertelt graag meer over hoe ze de communicatie en toeleiding aanpakken van mensen met en zonder recht op het UiTPAS-kortingstarief.
“We willen vanaf het begin met veel aandacht omgaan met de verhouding pashouders met en zonder recht op kortingstarief,” benadrukt Sofie. “Om deze laatste groep te bereiken, zetten we naast de standaard kanalen volop in op evenementen. We zien dat deze inspanningen zich echt vertalen in de verkoopcijfers."
Entertain de kinderen, informeer de ouders over UiTPAS
Sofie: “We hebben gemerkt dat een eenvoudige infostand niet effectief is, omdat veel mensen geen interesse hebben in alleen informatie krijgen. Daarom koppelen we altijd een kleine activiteit aan onze stand. We experimenteerden al met verschillende soorten activiteiten, zoals een buttonmaker en een sjoelbak in onze UiTPAS regiostijl, waar kinderen erg enthousiast over zijn. Dit verhoogt bovendien de zichtbaarheid van ons merk. Terwijl de kinderen zich vermaken, kunnen we de ouders info geven.”
Julie: “We ontwierpen ook kleurplaten met onze UiTPAS-figuurtjes, op vraag van Nazareth. Deze hebben we meteen in de hele regio verspreid. We hebben ook een sjoelbak gekocht voor de regio, die andere gemeenten nu kunnen lenen. Daarnaast is er regionaal promotiemateriaal beschikbaar, waaronder een gedeelde stand die gemeenten kunnen uitlenen. We behouden samen het overzicht dankzij de gedeelde planning van wie de stand waar en wanneer gebruikt.”
Tijdelijke omruilvoordelen zijn succesfactor op evenementen
Sofie: “Een tijdelijk omruilvoordeel aanbieden op evenementen, is altijd een goed idee om ter plaatse meer UiTPAS-kaarten te kunnen verkopen. Dit wil zeggen dat dit voordeel exclusief op dit evenement te verkrijgen is. We zorgen er steeds voor dat bezoekers hiervan op de hoogte zijn door het tijdelijke omruilvoordeel te laten opnemen in de algemene communicatie over het evenement zelf.”
“We koppelen dit voordeel zoveel mogelijk aan het thema van het evenement, zodat het aantrekkelijker wordt om een UiTPAS te kopen. Bijvoorbeeld, op de Cultuurmarkt konden bezoekers punten ruilen voor een boek. We leggen dan uit dat als je nu een UiTPAS koopt, je meteen je welkomstpunten kunt gebruiken om een boek te ruilen!”
Regionale vrijwilligersploeg
Sofie: “Met ons lokaal UiTPAS-team bemannen we onze stand zelf tijdens evenementen. Ook kunnen we rekenen op Julie en haar collega's vanuit de regio. Omdat veel activiteiten 's avonds of in het weekend plaatsvinden, moeten we wel onze overuren goed in de gaten houden. In de toekomst zou een vrijwilligersgroep een waardevolle aanvulling kunnen zijn.”
Julie bevestigt dit: “Een vrijwilligersploeg op regionaal niveau zou een grote meerwaarde zijn. De lokale UiTPAS-teams staan namelijk vaak op gemeentelijke evenementen waar het gemeentepersoneel al andere taken heeft. Vanuit de regio proberen we daar extra ondersteuning bij te bieden.”
Toeleiding doelgroep mensen met een beperkt budget
“Bij de meeste evenementen richten we ons op de doelgroep zonder recht op het kortingstarief,” vertelt Sofie. Als we weten dat er veel mensen naar het evenement komen die mogelijk recht hebben op het kortingstarief, zorgen we ervoor dat er een medewerker van het Sociaal Huis aanwezig is. Op die manier kunnen we ter plaatse een UiTPAS voor hen aanmaken, op voorwaarde dat de juiste attesten bekend zijn. Of we plannen direct een afspraak voor hen in bij het Sociaal Huis.”
School speelt een belangrijke toeleidersrol
“Tijdens de jaarlijkse infodagen over het lokaal vakantieaanbod (de BKO, kleuterkampjes, speelpleinwerking …) voorzien we nu ook een UiTPAS-stand samen met met collega’s van het Sociaal Huis. Zo kunnen we mensen met een beperkt budget rechtstreeks begeleiden naar UiTPAS met recht op het kortingstarief.”
“Daarnaast helpen zorgcoördinatoren om deze informatie binnen de scholen te verspreiden. Zij hebben vaak sneller zicht op welke gezinnen het moeilijk hebben. We hebben een doorverwijsformulier waarin ouders toestemming geven dat het Sociaal Huis hen mag contacteren. Dit blijkt beter te werken dan wanneer mensen zelf op zoek moeten gaan naar hulp.”
“We organiseren ook aparte infosessies voor anderstaligen en nieuwkomers waarin we informatie over UiTPAS verstrekken. We merken hierbij dat de vertrouwensband met de school helpt bij het verspreiden van zulke informatie. Een ander voorbeeld van onze inzet is het pleegzorgontbijt, waar we met een stand aanwezig zijn voor alle pleegzorggezinnen.”
Snelle tips & quick wins uit Nazareth
- Koppel activiteiten aan informatie
Organiseer een activiteit, zoals een knutselactiviteit of spel, bij je informatiestand. Dit trekt meer bezoekers en vergemakkelijkt gesprekken. - Deel promo-items en materiaal
Deel promotiemateriaal en activiteitenmateriaal met de regio. Kijk wat je al hebt en transformeer dit in UiTPAS-items. - Integreer voordelen bij lokale evenementen
Bied tijdelijke voordelen aan tijdens evenementen die aansluiten bij het thema, zoals het inruilen van punten voor boeken op een boekenmarkt. Dit moedigt mensen aan om een UiTPAS te kopen. - Betrek sociale diensten
Zorg ervoor dat er, wanneer mogelijk, een medewerker van bijvoorbeeld het Sociaal Huis aanwezig is op evenementen. Zo kunnen ook pashouders met recht op kortingstarief direct hulp krijgen. - Versterk samenwerkingen met scholen
Werk samen met bv. zorgcoördinatoren van scholen om informatie over de UiTPAS te verspreiden. Zij hebben snel inzicht in welke gezinnen hulp nodig hebben.

Rapport Vlaamse overheid toont grote impact van UiTPAS op vrije tijd
Een grondige analyse en evaluatie in opdracht van de Vlaamse overheid toont aan dat UiTPAS een grote impact heeft op het verlagen van drempels voor het uitgebreide vrijetijdsaanbod in Vlaanderen en Brussel.

Boost UiTPAS Hasselt: Succesvolle activatie van pashouders
Meer sparen en ruilen dankzij gerichte acties om UiTPAS zichtbaarder te maken: we testten het uit in Hasselt.

UiTPAS in 2024
Ook het afgelopen jaar bewoog er heel wat in UiTPAS-land! Blik mee terug naar wat we in 2024 samen met onze partners realiseerden en hoe jij hier komend jaar mee aan de slag kunt.