De roadtrip cultuureducatie van Vitamine C, dat is ontmoeting en inspiratie op 10 gratis events langs de diversiteit van cultuureducatie.

Hier vind je een beknopt verslag van elk event: in beeld en/of in woord - klik door in de inhoudstafel hieronder naar het event dat jou interesseert of scroll naar beneden om alle verslagen terug te vinden.

 

 #1 Inspiratie uit de praktijk: inclusie en participatie in het Van Abbemuseum. - i.s.m. Mooss vzw, AmuseeVous & BAZART

Marleen Hartjes (NL) van het Van Abbemuseum uit Eindhoven trapte de roadtrip af op 22/5/2019 met een reis langs een heel scala aan participatieve projecten in het museum waarbij inclusie voorop staan. Benieuwd wat daar allemaal aan bod kwam? De do's & don'ts die Marleen aanraadt?

  • Ontdek in het sfeerverslag hoe de deelnemers de lezing ervaarden:  

 

#2 Cultuureducatie met kinderen en jongeren in een stedelijke context - i.s.m. CC Kortrijk

Op 27/5 was het de beurt aan Ben Hekkema (NL) om ons te inspireren en aan het denken te zetten rond cultuureducatie in stedelijke context. Na een voorstelling van de evolutie van cultuureducatie in Amsterdam en de werking van MoccaAcademie, de speler die in Amsterdam het culturele veld en het onderwijsveld met elkaar in connectie brengt, gingen de aanwezigen van het event in groepjes aan de slag. 

Snuister in het fotoverslag en ontdek in de quotes hoe de deelnemers het event ervaarden

  

Bekijk de presentatie van spreker Ben Hekkema (pdf)

 

#3 Imagine IC. Een laboratorium voor participatief verzamelen en documenteren van het dagelijks leven in de stad - i.s.m. Werkplaats Immaterieel Erfgoed

Wegens ziekte van de spreker Marlous Willemsen, directeur van Imagine IC, werd dit event geannuleerd. We onderzoeken met de partners of herhaling op een ander moment mogelijk is. Blijf op de hoogte van de activiteiten die we organiseren via onze nieuwsbrief.

 

#4 Van Dramadriehoek naar Succesdriehoek: jeugdwerk en cultuureducatie - i.s.m. Villa Basta

Boeiende gesprekken tijdens event #4 tussen de deelnemers en de gastsprekers Georges Comhair en Wim Oris (compagnie Tartaren). Villa Basta ontving ons op 4 juni met open armen en modereerde het gesprek na de praktijkvoorbeelden. De deelnemers gingen met inspiratie naar huis over hoe anders om te gaan met de rollen waar we klassiek zo gemakkelijk in vervallen: dader, slachtoffer, redder. Kan je die rollen in cultuureducatie omturnen naar positieve leider, overlevende en coach en zo veel meer mogelijk maken?

De aanwezigen bij event #4 delen graag met jou hun visie op waarom cultuureducatie belangrijk is:

 

Het fotoverslag van het event i.s.m. Villa Basta:

 

#5 Maak De Stad. Lezing #8: MENSGERICHTE STADSONTWIKKELING met Rosario Talevi (Universität der Künste, Berlijn) & Maarten Desmet (Endeavour, Antwerpen) - i.s.m. De Veerman

Cultuureducatie is niet enkel iets voor jongeren en kinderen. Cultuureducatie is niet enkel iets voor het onderwijs. Cultuureducatie maakt deel uit van ons dagelijks leven. Dàt maakte De Veerman duidelijk door Rosario Talevi en Maarten Desmet hun projecten op het kruispunt tussen architectuur, stadsontwikkeling en kunsteducatie te laten toelichten op woensdag 5 juni. We waren te gast op de schitterende locatie van Extracity in Antwerpen.

Tijl Bossuyt, coördinator van De Veerman, licht toe hoe hij kijkt naar cultuureducatie en het event dat ze organiseerden voor onze roadtrip:

 

Ontmoeten staat centraal bij de events van Vitamine C, bekijk hier hoe dat ging op 5 juni:

Bekijk hier het verslag van deze avond met een kort interview met beide sprekers.  (doc, 24 kb).

Bekijk hier de presentatie van Endeavour.  (pdf, 11 mb). 

#6 Hoe zet kunsteducatief werk jongeren in kwetsbare situaties in beweging? - i.s.m. Artforum 

Artforum nodigde het netwerk van Vitamine C op donderdag 6 juni uit op een bijzondere plek, Centrum Molenmoes in Wezemaal. Het Centrum Molenmoes is een initiatief - vanuit De Wissel vzw met diverse partners -  om een netwerk te bouwen met en rond de meest kwetsbare jongeren onder ons. Vanuit zin-geving en pure passie wordt getracht een gezonde bodem te voorzien waarin ieder die zich geprikkeld voelt kan ontkiemen, wortelen, vertakken en bloeien. En cultuureducatie heeft hierin uiteraard ook een plaats. De aanwezigen werden vergast op enkele inspirerende en soms zelfs ontroerende projecten waar cultuureducatie kwetsbare mensen/jongeren in beweging brengt van diverse spelers uit Vlaams-Brabant, gevolgd door een reflectie op de rol van cultuureducatie in werken met kwetsbare mensen door Karel De Vos, directeur van Jongerencentrum Cidar, jeugdhulpvoorziening in Vlaams-Brabant. Ten slotte gingen we in gesprek: hoe kijken we hier nu zelf naar? Stof om over na te denken en even te laten bezinken!

Lees het volledige verslag (pdf, 197 kb).

 

#7 pARTicipe! Inspiratiedag rond kinderen, tieners en cultuur - een organisatie van Lasso

Lasso, het Brussels netwerk voor cultuurparticipatie en kunsteducatie, organiseerde op 6 juni een inspiratiedag rond cultuureducatie. Daar zetten we met Vitamine C uiteraard graag onze schouders mee onder. Geniet mee na met het sfeerverslag:

 Lasso, onze partner bij deze roadtrip, bundelde de verslagen op deze pagina. 

#8 Cultuureducatie en straathoekwerk - i.s.m. WARP

"Hoe we naar anderen kijken, zegt veel meer over onszelf dan over die ander. Zeker wanneer het gaat over de gasten die straathoekwerkers tegenkomen." Zo stelde Cis Dewaele, coördinator Straathoekwerk, tijdens de roadtrip in samenwerking met WARP in Sint Niklaas. De tweede spreker, Ann van de Vyvere, van IrmaFirma en Demos, nam ons mee naar buiten om echt naar onkruid te kijken. Veel van de planten die dit label krijgen, zijn vaak eetbaar. Een sessie dus rond bewust kijken en je eerste oordeel in vraag te stellen.

Beide gastsprekers kaderen in dit filmpje waarover ze het hadden!

 

Bekijk hier de presentatie van Cis Dewaele. (pdf-3MB)  

Lees hier de inleiding van Stef van Bellingen, Artistiek verantwoordelijke WARP (pdf-40KB) 

 

#9 Game Design, hoe een (beter) spel ontwikkelen - i.s.m. Antwerp Powered by Creatives en Rock, paper, pencil. 

Tijdens editie #9 van de Roadtrip cultuureducatie onderzochten we of we gamedesign konden verbinden met cultuureducatie. Want zowel kunst als spellen vertellen verhalen. Het is de kunst te zorgen dat je de fun niet vergeet wanneer je een spel wil inzetten als educatieve tool. Vitamine C organiseerde deze Roadtrip samen met Antwerp Powered by Creatives en Rock, Paper, Pencil.

Een klein filmpje over hoe je de twee kan verbinden!

 

 Snuister hier door de foto's. 

 

#10 Inspiratiedag cultuureducatie en ouderen

Voor de laatste editie van de roadtrip cultuureducatie landde Vitamine C bij de Vlaamse Ouderenraad. We kregen inspiratie uit Nederland en zoomden in op eigen good practices: want hoe kan je ervoor zorgen dat minder mobiele ouderen toch nog aan je cultureel aanbod kunnen participeren? En slam poetry en ouderen, kan je dat matchen? Het kwam allemaal aan bod in deze inspiratiedag ouderen en cultuureducatie. 

Bekijk hier het filmpje! 

 

Lees hier het verslag van Veerle Quirynen van de Vlaamse ouderenraad. (pdf, 86 kb) 

Bekijk hier de presentatie van Ingrid Smit van het LKCA (pdf, 1,1 mb)

Bekijk hier de presentatie van Fedos (pdf, 1,4 mb)

 

Bekijk hier onze aftermovie! 

De roadtrip cultuureducatie is een initiatief van publiq vzw  voor Vitamine C, lerend netwerk voor cultuureducatie in de vrije tijd, in samenwerking met volgende organisaties: De Veerman, CC Kortrijk, De Vlaamse Ouderenraad, Werkplaats Immaterieel Erfgoed; Kunstenplatform WARP, Mooss, AmuseeVous & BAZART, Artforum  & Urban Woorden, Lasso, Villa Basta & ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. 

Meer informatie over Vitamine C onder de vleugels van publiq.

Schrijf je op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle Vitamine C evenementen of volg ons op Facebook!

^ naar boven