Samen met 10 sectorpartners nodigt publiq iedereen uit voor de roadtrip cultuureducatie van het netwerk Vitamine C. 

Cultuureducatie is overal: binnen de kunsten, erfgoed maar ook bij jeugdwerk, welzijn, ondernemerschap,... In al haar diversiteit kan cultuureducatie verbindingen leggen. Tussen mensen en tussen sectoren. Tussen publieken en tussen professionelen, hoe divers ze ook zijn. 

Die diversiteit willen we vieren en verder verkennen. De formule is eenvoudig: een reeks van tien korte evenementen bij één van de organisaties uit het netwerk van Vitamine C. We nodigen steeds een spreker uit die ons laat meekijken in zijn werkveld. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel.  We voorzien telkens ook een netwerkmoment met een hapje en een drankje. 

Iedereen is welkom, van expert tot newbie, van voltijdse cultuureducator tot iemand met een heel andere job maar een sterke interesse. Nodig je collega's uit en kom gezellig samen. Of kom in je eentje en leer andere mensen in het werkveld kennen. 

De inschrijvingen voor de roadtrip zijn afgesloten. Wil je er toch nog bij zijn op 15/6 in Turnhout of 18/6 in Brussel, mail dan je naam, voornaam en organisatie naar vitaminec@publiq.be en we bekijken wat mogelijk is!

Op zoek naar de verslagen van de sessies? Nagenieten van de roadtrip cultuureducatie kan in woord en beeld.


 

ROADTRIP CULTUUREDUCATIE VITAMINE C - KORT OVERZICHT 

Scroll verder voor uitgebreide info over elk evenement.

 

woensdag 22 mei - Mooss, AmuseeVous & BAZART - Inspiratie uit de praktijk: inclusie en participatie in het Van Abbemuseum. - Leuven

maandag 27 mei - Schouwburg Kortrijk - Cultuureducatie voor kinderen en jongeren in een stedelijke context - Kortrijk

GEANNULEERD (wegens ziekte spreker) maandag 27 mei - Werkplaats Immaterieel erfgoed - Imagine IC. Een laboratorium voor participatief verzamelen en documenteren van het dagelijks leven in de stad. - Brussel

dinsdag 4 juni - Villa Basta - Van Dramadriehoek naar Succesdriehoek: jeugdwerk en cultuureducatie. - Hasselt

woensdag 5 juni - De Veerman - Maak De Stad. Lezing #8 - mensgerichte stadsontwikkeling - Antwerpen

donderdag 6 juni - Artforum - Hoe zet kunsteductief werk jongeren in kwetsbare situaties in beweging? - Wezemaal

donderdag 6 juni - Lasso - pARTicipe! Inspiratiedag rond kinderen, tieners en cultuur - Brussel 

zaterdag 8 juni - Kunstenplatform WARP - Verbindingen tussen straathoekwerk en cultuureducatie. - Sint-Niklaas

zaterdag 15 juni - Antwerp powered by creatives - Game Design, hoe een (beter) spel ontwikkelen. - Turnhout

dinsdag 18 juni - Vlaamse Ouderenraad - Inspiratiedag cultuureducatie en ouderen - Brussel

 

Praktisch:

de roadtrip bestaat uit 10 verschillende evenementen op verschillende locaties

je kan je voor een of meerdere evenementen inschrijven

alle evenementen zijn gratis mits inschrijving met een hapje en drankje

 


1/ Inspiratie uit de praktijk: inclusie en participatie in het Van Abbemuseum

Woensdag 22 mei - 10u30 - 13u + lunch tot 14u

Partnerorganisatie: Mooss, AmuseeVous & BAZART 

Locatie: Opek, Vaartkom 4, 3000 Leuven

Het Van Abbemuseum in Eindhoven heeft een goed ontwikkelde participatiewerking, met verschillende insteken en verschillende doelgroepen. Dat gaat van allerlei participatiefs in hun bemiddeling voor bezoekers, over een jongere vriendenwerking die helemaal door een groepje jongeren wordt georganiseerd, over grote jaarlijkse projecten met secundaire scholen waarbij de leerlingen in hun makerscapaciteiten worden gestimuleerd (waardoor al verschillende jongeren hebben gekozen voor een artistieke loopbaan), tot beleidsparticipatie die mee de koers van het museum bepaalt. Daarnaast stelt het Van Abbe inclusie centraal op zoveel mogelijk verschillende manieren, van queering the collection tot programma’s, projecten en diensten voor bezoekers met een visuele, auditieve of mobiele beperking, voor bezoekers met dementie, afasie of een autismespectrumstoornis, en voor mensen die niet naar het museum kunnen komen, bijvoorbeeld omdat ze zijn opgenomen in het ziekenhuis.

In deze presentatie worden verschillende praktijkervaringen uit het Van Abbemuseum uitgebreid voorgesteld en geëvalueerd. Doelstellingen, resultaten, do’s & don’ts komen op tafel, en we zien hoe de ervaringen met het ene project aanleiding geven tot aanpassingen in het volgende. Na de presentatie is er ruim gelegenheid voor vragen en uitwisseling.

Marleen Hartjes (NL) ontwikkelt educatie, interpretatie en bemiddeling in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Zij is er verantwoordelijk voor het Special Guests programma, dat het museum toegankelijk en inclusief wil maken voor iedereen, ongeacht beperkingen, gender, culturele achtergrond etc. Zij is ook projectleider van STUDIO i, een platform voor inclusieve cultuur opgezet door het Van Abbemuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam. Sinds 2017 verzamelt en ontsluit STUDIO i kennis en expertise rond inclusie, toegankelijkheid en diversiteit, en zet het ook eigen (onderzoeks)projecten op.

 

2/ Cultuureducatie met kinderen en jongeren in een stedelijke context

Maandag 27 mei - 14u30 -17u + broodjes

Partnerorganisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Locatie: Schouwburg Kortrijk - Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk

Ben Hekkema (Nl) komt spreken over ‘cultuureducatie in een stedelijke context’. Hoe pak je dit aan, op welke manier detecteer je leemtes? Hoe vul je vastgestelde noden, hoe stimuleer je samenwerking tussen partners en op welke manier zorg je ervoor dat publiek zicht krijgt op de veelheid aan initiatieven? Vanuit eigen ervaringen gaat Hekkema in gesprek met publiek en gaat zo samen met de deelnemers op zoek naar mogelijke antwoorden en tips die bruikbaar zijn in het eigen werkveld. Aansluitend is er mogelijkheid tot informeel contact met andere aanwezigen. Een ideaal netwerkmoment voor iedereen cultuureducatie op een meer globale manier wil aanpakken in eigen stad of gemeente.

Ben Hekkema (Nl) heeft zich in de afgelopen vijftien jaar toegelegd op het trainen en opleiden van mensen uit de creatieve industrie en kunst(educatie)wereld.  Momenteel is hij tewerkgesteld als coördinator van de MoccaAcademie en als trainer en docent voor onder andere Cultuur-Ondernemen. Daarnaast ben is hij werkzaam voor Cre8 East Africa een organisatie die hij heeft opgezet met collega's en vrienden en die vanaf 2006 projecten en trainingen organiseert met jonge kunstenaars in Kenia, Oeganda en Tanzania.

  

3/ Imagine IC. Een laboratorium voor participatief verzamelen en documenteren van het dagelijks leven in de stad - GEANNULEERD (wegens ziekte spreker)

Maandag 27 mei - 9u30 - 13u + lunch

Partnerorganisatie: Werkplaats immaterieel erfgoed

Locate: Studio City Gate, Rue de la petite île 1A, 1070 Brussel

Hoe documenteer je de hedendaagse samenleving waarin steeds meer mensen samen leven die elkaar steeds minder kennen? Door mét mensen de eigen tijd te verzamelen, wil Imagine IC nieuwe sociale verbindingen maken, met nieuw erfgoed. Veel meer dan over dat verleden, gaat erfgoed dan ook over nu en over later. We bewaren het omdat we er de toekomst mee willen vormgeven. Daarom moet ‘ons’ erfgoed een stem en een plek bieden aan iedereen. Directeur Marlous Willemsen licht de werking en visie van Imagine IC toe aan de hand van praktijkcases (straatvoetbal, uitgaanscultuur, …) en immaterieel-erfgoedinsteken (bv. hoe presenteert Imagine IC immaterieel erfgoed?). Vervolgens zoomt ze in op ‘emotienetwerken’ als methode in ontwikkeling, nl. van de waardering van (immaterieel) erfgoed en als methode van erfgoededucatie (binnenschools en als brede publiekseducatie). Dit alles vormt vervolgens voer voor geanimeerd gesprek en (praktijk)uitwisseling tussen de deelnemers uit het brede cultuureducatieve veld.

Marlous Willemsen (NL) is directeur van Imagine IC: een archief, een museum én een immaterieel erfgoedplatform in Amsterdam-Zuidoost over het dagelijks leven in de grote stad van vandaag. Daarnaast is zij parttime gedetacheerd bij het Lectoraat voor Cultureel Erfgoed van de Reinwardt Academie. Eerder werkte Willemsen bij het Internationaal Instituut voor de Studie van Islam in de Moderne Wereld, het Prins Claus Fonds en het Museum voor Volkenkunde Rotterdam. Zij is lid van de adviesraad van de Amsterdamse Volksuniversiteit.

 

4/ Van Dramadriehoek naar Succesdriehoek: jeugdwerk en cultuureducatie

Dinsdag 4 juni - 14u - 16u30

Partnerorganisatie: Villa Basta

Locatie: Villa Basta, Schippersstraat 13, 3500 Hasselt

De cijfers liegen er niet om. Vier op de tien jongeren kampt met depressieve klachten en/of verliest het vertrouwen in zichzelf en de samenleving. Sommigen sluiten zich op in een groep ‘verliezers’. Ze kampen met schoolmoeheid, asociaal gedrag, concentratieproblemen, eenzaamheid ... Maar, iemand op sleeptouw nemen helpt: van de dramadriehoek in de succesdriehoek stappen. Twee inspirerende jeugdleiders vertellen over hun aanpak en successen. 

Wim Oris: 90 tot 99 freelance acteur bij KNS, Raamtheater, Dinska Bronska, Internationale nieuwe scène en wat losse TV opdrachten 98 tot 2013 WiSPER vzw, theaterdocent en stafmedewerker, specialisatie methodiek en kansengroepen 2007 medeoprichter 'Opening doors', Leopoldsburg, theaterwerkgroep met mensen met beperking. 2012 tot nu: artistiek en algemeen coördinator van compagnie Tartaren, sociaal artistiek gezelschap uit Leuven over de hele periode: regieopdrachten, trainingen als acteur/trainer voor bedrijven, o.a. agressiebeheersing, communicatievaardigheden,

Georges Comhair: Verbeelding aan de macht, dat is het motto van theaterregisseur en jeugdwel- zijnswerker Georges Comhair. Al meer dan 25 jaar staat hij mee aan het roer van straattheatergroep Yawar, zijn levens-project. Het biedt de jongeren van de achtergestelde wijk Nieuw- Sledderlo in Genk de mogelijkheid om hun talenten te ontplooien en hun horizon te ver- ruimen. En die horizon reikt tot in Peru of Japan.
  

5/ Maak De Stad. Lezing #8: MENSGERICHTE STADSONTWIKKELING met Rosario Talevi (Universität der Künste, Berlijn) & Maarten Desmet (Endeavour, Antwerpen)

 

Woensdag 5 juni -  lezing 19u, netwerkdrink 21u

Partnerorganisatie: De Veerman / Extra City / Endeavour 

Locatie: Kunsthal Extra City, Eikelstraat 29, 2600 Antwerpen (Berchem)

De voortdurende veranderingen die steden ondergaan, zijn een unieke aanleiding om het met alle betrokkenen te hebben over de toekomst van die plekken. Maar hoe organiseer je zo'n gesprek? Welke instrumenten kunnen we hiervoor inzetten? Rosario Talevi en Maarten Desmet gaan in dialoog over hoe zij processen en experimenten ontwerpen en implementeren in steden, en wat de randvoorwaarden zijn voor gedragen stadsontwikkeling.

Rosario Talevi is een Berlijnse architecte geïnteresseerd in kritische ruimtelijke praktijken, transformatieve pedagogieën en feministische toekomsten. Ze doceert aan de Universität der Künste in Berlijns en is betrokken bij Making Futures Bauhaus+, een actiegericht onderzoeksproject rond architectuur. Daarnaast werkt ze op regelmatige basis samen met raumlaborberlin .

Maarten Desmet is architect en mede-oprichter van Endeavour, een coöperatie die met innovatie, onderzoek en procesbegeleiding stadsplanning inclusiever maakt en complexe sociaal-ruimtelijke opgaven ontwart door het inzetten van lokale kennis. Endeavour ontwikkelde de voorbije vijf jaar een zestigtal projecten voor steden en gemeenten in België en Nederland.

OVER MAAK DE STAD: De stad wordt niet enkel ‘bedacht’ aan de tekentafel, maar op verschillende manieren ‘gemaakt’, door steeds meer diverse spelers. De lezingenreeks MAAK DE STAD wil innovatieve, soms tegendraadse en kritische initiatieven en professionals in de kijker zetten en een platform geven om in dialoog te gaan. Aan de hand van een aantal centrale thema’s tonen we hoe de klassieke hokjes van vakgebieden uitgedaagd en overschreden worden.

MAAK DE STAD is een samenwerking tussen De Veerman, Endeavour, Kunsthal Extra City, VRP Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning, re:Kreators, en het Vlaams Architectuurinstituut.

 

6/ Hoe zet kunsteducatief werk jongeren in kwetsbare situaties in beweging?

Donderdag 6 juni - 9u30  

Partnerorganisatie: Artforum 

Locatie: Centrum Molenmoes, Blauwmolenstraat 1A, 3111 Wezemaal

Tijdens deze denk- en doedag maak je kennis met enkele kunsteducatieve initiatieven die zich richten op jongeren in kwetsbare situaties (onder meer Troubadours, TRES, Overkop Tienen, …). Karel De Vos reflecteert over hoe dit werk jongeren in beweging kan zetten. We wisselen denken en doen af tijdens deze dag: we gaan met de deelnemers in gesprek om te onderzoeken wat er nodig is om deze initiatieven verder te versterken en waar mogelijk nieuwe initiatieven te laten ontstaan.

Karel De Vos is sinds 1986 directeur van Jongerencentrum Cidar, jeugdhulpvoorziening in Vlaams-Brabant, die een Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum, en een dienst voor intensieve contextbegeleiding (De Vuurvogel) herbergt. Daarnaast richt het centrum Naadloze en Flexibele trajecten in voor jongeren met moeilijkheden op school (Koïnoor). Al in 1994 was hij aan de VUB mee organisator van het colloquium “De schone slaapster, prins kunst als knecht?”, over beeldende kunst en hulpverlening. In 2015 promoveerde Karel De Vos tot Doctor in de Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij is gedurende zijn beroepsloopbaan gefascineerd geraakt door de spanning tussen dominante pedagogie en feitelijk handelen in de jeugdzorg. 

 

 

7/ pARTicipe! Inspiratiedag kinderen, tieners en cultuur

Donderdag 6 juni - 12u  - 16u 

Partnerorganisatie: LASSO 

Locatie: Muntpunt, Munt 6, 1000 Brussel

Deze dag wil iedereen die op een participatieve manier met kinderen en tieners rond cultuur werkt inspireren: leerkrachten, jeugd- en cultuurwerkers. Een ontmoetingsplek om kennis te maken met het culturele aanbod en geïnspireerd te raken over hoe je als jeugdorganisatie of school kan samenwerken met een culturele organisatie of een artistiek project op poten kan zetten. Tijdens de cultuurmarkt kan je kennismaken met het Brusselse culturele aanbod op maat van groepen kinderen en tieners. In drie sessies zoomen we in op verschillende manieren van participatieve samenwerkingen tussen onderwijs, jeugd en cultuur. Je kan kiezen uit 3 thema's: 'boeken en verhalen', 'cinema en fotografie' en 'creatieve plekken'. Per thema zijn er telkens een drietal sprekers die hun project of werking komen toelichten. We sluiten af met een netwerkdrink. 

Keuze 1 Boeken & verhalen
Creatief aan de slag met verhalen en (voor)lezen voor kleuters en kinderen. Hoe ga je ermee aan de slag in een meertalige context? En hoe kan je participatieve samenwerkingen opzetten tussen een kinderwerking en cultuurorganisaties, waaronder bibliotheken? Dat kom je hier te weten. Christina Roelandt van Muntpunt licht het scholenproject ‘I Book You’ voor, Bram Vandenbroucke vertelt over de samenwerkingen die IBO KIK opzet rond cultuur, Patrizia Civetta van Foyer stelt de meertalige voorleesprojecten en digitale kamishibai voor.

Keuze 2 Cinema & fotografie
Artistieke projecten opzetten rond film en fotografie voor kinderen en jongeren, daarover gaat deze sessie. We geven verschillende voorbeelden van hoe je aan de slag kunt met film en fotografie binnen en buiten de schoolmuren. Hilde Steenssens van Filem'on over verschillende participatieve filmprojecten voor jong publiek, Karo Guetens vertelt over de ‘jonge programmatoren’ van JEF Festival; Lies Vanhauwere licht het fotografieproject toe van 2 Franstalige scholen in samenwerking met La Fonderie.

Keuze 3 Creatieve plekken
Creatieve vrijplaatsen voor jongeren, hoe kan je de artistieke creativiteit van jongeren aanwakkeren vanuit je jeugdwerking, je school of in de publieke ruimte? Jonas Merckx vertelt over de samenwerking tussen JH De Branding en Atelier 34zero, Bas Geenen van Piazza dell’Arte stelt de mobiele creatieve vrijplaatsen voor experiment voor.

Inschrijven voor dit event kan rechtstreeks bij Lasso via https://www.lasso.be/nl/agenda/inspiratiedag-participe---over-kinderen-tieners--cultuur

 

8/ Verbindingen tussen straathoekwerk en cultuureducatie

Zaterdag 8 juni - 13u30 - 16u45 (+ drink)

Partnerorganisatie: Kunstenplatform WARP

Locatie: Apostelstraat 20, 9100 Sint-Niklaas

Warp nodigt twee interessante sprekers uit om uit een verschillende hoek te kijken naar de verbindingen tussen mensen die cultuureducatie kan leggen. Cis Dewael inspireert vanuit zijn ervaringen uit het straathoekwerk. Ann Van de Vyvere vertelt vanuit haar praktijk rond het verbindend werken met jongeren. Na de uiteenzetting en het gesprek maken we een korte wandeling, om vanop de straat linken te ervaren waar Cis en Ann over vertelden.  

Cis Dewael is verantwoordelijk voor de straathoekwerking in Vlaanderen. Hij is auteur van De kunstenaar is geen straathoekwerker.  

Ann Van de Vyvere, auteur van 'Oog voor het onooglijke, is verbonden aan IrmaFirma en werkt bij Demos. 

 

9/ Game Design, hoe een (beter) spel ontwikkelen.

Zaterdag 15 juni - 19u30 - 21u (+ aansluitend netwerkreceptie)

Partnerorganisatie: ANTWERP. POWERED BY CREATIVES

Locatie: De Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout

Hoe steek je een spel goed in mekaar? En hoe kan een goed spel meer zijn dan enkel een spel?
Tijdens deze masterclass duiken we in de wereld van Game Design. Welke verhalen kan je doorheen een spel vertellen en welke extra boodschap of informatie kan je met de speler delen.

Sprekers: Bruno Faudutti, spelontwikkelaar van o.a. Machiavelli, Knightmare Chess en Mascerade. Rudy Seuntjens van het Turnhoutse Game Brewer zijn in binnen en buitenland bekend om hun spellen. Jonathan Stuyven van ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. maakt vertaalslag hoe dit ingezet kan worden binnen een cultuureducatieve context.

Voor het event binnen de reeks van Roadtrip cultuureducatie werkt ANTWERP. POWERED BY CREATIVES samen met Rock Paper Pencil.

 

10/ Inspiratiemoment cultuureducatie en ouderen 

Dinsdag 18 juni - 14u

Partnerorganisatie: Vlaamse Ouderenraad vzw

Locatie: Vlaamse Ouderenraad vzw, Broekstraat 49-53, 1000 Brussel

Een inspiratie- en uitwisselingsmoment voor professionele medewerkers uit de cultuursector en de sociaal-culturele ouderenverenigingen. De Vlaamse Ouderenraad brengt hen dichter bij elkaar zodat ze kunnen verkennen welke vormen van kruisbestuiving en samenwerking mogelijk zijn. Enkele sociaal-culturele ouderenverenigingen en culturele organisaties inspireren met cultuureducatieve projecten met ouderen waarbij ze over het muurtje kijken. Ze halen bovendien inspiratie uit Nederland naar hier: Ingrid Smit van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst en Jeroen van Dijk van het Fonds voor Cultuurparticipatie komen graag langs om hun verhaal te brengen. Zij zijn experten in het verbinden van ouderen en cultuur. 

Deze onderzoekende dialoog / rondetafel vindt plaats in beperkte kring van een 30-tal mensen. Schijf je dus snel in.

Ingrid Smit (NL) werkt als specialist cultuurparticipatie bij het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). De organisatie wil ervoor zorgen dat iedereen goede cultuureducatie krijgt (op school én in de vrije tijd) en dat iedereen kan meedoen aan culturele activiteiten, ongeacht leeftijd. Haar aandachtsgebieden zijn Cultuur, sociaal domein en zorg. Zij is betrokken bij het meerjarenprogramma Lang Leve Kunst in Nederland en het internationale Long Live Arts programma. Lang Leve Kunst zet sinds 2013 ouderen en cultuurparticipatie succesvol op de kaart.

Jeroen Van Dijk (NL) werkt als senior programma adviseur bij het Fonds voor Cultuurparticipatie in Nederland.Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor Internationale samenwerking en Age Friendly Cultural Cities. Hij vertaalt ontwikkelingen uit de buitenwereld naar beleid en is inhoudelijk eindverantwoordelijk voor het uitvoeren van programma's en subsidieregelingen. Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert actieve cultuurdeelname in Nederland, door het verstrekken van subsidies aan organisaties die culturele projecten opzetten.

 

Nagenieten van de roadtrip cultuureducatie? Bekijk onze verslagen in beeld en woord hier.

 

De roadtrip cultuureducatie is een initiatief van publiq vzw  voor Vitamine C, lerend netwerk voor cultuureducatie in de vrije tijd, in samenwerking met volgende organisaties: De Veerman, CC Kortrijk, De Vlaamse Ouderenraad, Werkplaats Immaterieel Erfgoed; Kunstenplatform WARP, Mooss, AmuseeVous & BAZART, Artforum  & Urban Woorden, Lasso, Villa Basta & ANTWERP. POWERED BY CREATIVES.

 


Meer informatie over Vitamine C onder de vleugels van publiq.

Schrijf je in op de nieuwsbrief of volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van alle Vitamine C evenementen!