QR-codes zijn niet meer weg te denken vandaag. Je ziet ze overal opduiken om bijvoorbeeld contactloos te betalen of informatie te raadplegen. Ook UiTPAS speelt in op deze trend. Dankzij de QR-spaarcode moet je niet langer een spaarzuil op de locatie plaatsen, maar kun je simpelweg een QR-code afficheren. Zo kunnen pashouders punten sparen met de mobiele applicatie (zonder kaart) door de QR-code te scannen via de UiTPAS app.

Verschillende steden, gemeenten en organisatoren gingen al aan de slag met UiTPAS QR-codes. Lees hieronder enkele ervaringen en laat je inspireren.

publiq © Lies Engelen Photography

Gemeente Pelt

Sinds 1 juli 2022 hebben gezinnen in Pelt nog een extra reden om naar de speeltuin te trekken. Al heel de zomer kun je aan de ingang van de 3 grote Peltse speeltuinen een UiTPAS-punt sparen. Dit doe je door eenvoudig de QR-code op het bord te scannen. Kinderen, ouders of toevallige passanten kunnen 1 keer per week een punt sparen om in te ruilen voor een leuk extraatje. Ook fleurde gemeente Pelt de voetbalkooien en het skatepark op met een gloednieuw bord met een QR-code.

Steeds vaker spaart het volledige gezin een punt via de QR-codes in plaats van slechts één gezinslid. Dat is een leuke evolutie!
Sarah Janssens
UiTPAS-coördinator gemeente Pelt

Daarnaast vinden bezoekers vanaf nu op verschillende Peltse evenementen borden met QR-codes, UiTPAS-coördinator Sarah Janssens: “We hebben veel activiteiten op verplaatsing, zoals carnaval, kermissen,... Vroeger drukte ik voor elk van deze evenementen een QR-code af en hing ik de codes op aan een boom of tegen een muur. We merkten dat bezoekers amper punten spaarden omdat de codes niet opvielen. Daarom hebben we de grote borden laten maken, deze springen meteen in het oog van bezoekers. De borden zijn gemaakt op grootte van een nadarhek, zo zijn ze ideaal om op te hangen bij evenementen.”

Schatten van Vlieg

Schatten van Vlieg is een zomeractie voor families met kinderen tot 12 jaar. Organisaties laten families op een laagdrempelige manier kennis maken met hun locatie door een schattenzoektocht te organiseren. Op locaties die UiTPAS inzetten bij Schatten van Vlieg kunnen pashouders UiTPAS-punten sparen. Via een pancarte met een QR-spaarcode op de balie sparen speurneuzen eenvoudig een punt voor het specifieke evenement.

Stad Gent

Om in te spelen op de doelgroep jongeren hing Stad Gent een UiTPAS QR-code aan de ingang van het skatepark. Dit initiatief kwam tot stand in samenwerking met de sport- en jeugddienst, die vragende partij waren voor een spaarzuil op deze locatie. Omdat dit praktisch niet mogelijk was, bood de QR-code een mooi alternatief. Dagelijks kunnen jonge skaters een punt sparen en deze punten kunnen ze ruilen voor skate gadgets, waaronder zelfs volledige skateboards.

Jongeren moeten zelf hun voordeel komen omruilen aan de balie. Zo willen we het contact met de doelgroep zo sterk mogelijk maken.
Miet Demuynck
UiTPAS-coördinator Gent

Miet Demuynck, UiTPAS-coördinator Gent: “Jongeren van 10 tot 15 jaar zijn zelf minder bezig met het financiële aspect van UiTPAS. We zetten hier daarom vooral in op punten sparen en de exclusieve omruilvoordelen. Op deze manier komen jongeren in contact met UiTPAS en zijn ze op de hoogte van het bestaan van de vrijetijdspas. Wanneer ze als volwassenen in een financieel moeilijke situatie terecht zouden komen, zullen ze mogelijks sneller naar een UiTPAS met kansentarief grijpen."

Tips & tricks

UiTPAS-punten sparen via QR-codes

20 jan. 2021

Gebruik de printbare QR-codes om je publiek eenvoudig UiTPAS-punten te laten sparen zonder spaarzuil.

Meer lezen
Tips & tricks

Punten sparen via de UiTPAS-app

03 jan. 2022

Kaart niet op zak? Pashouders kunnen eenvoudig punten sparen via de mobiele UiTPAS-app!

Meer lezen
Tips & tricks

Online voordelen omruilen met UiTPAS

11 mrt. 2022

Met online voordelen kunnen pashouders op een eenvoudige manier meer waarde uit hun UiTPAS halen. Zet in op online voordelen en geef je UiTPAS werking een digitale boost!

Meer lezen