Dichtbij kunst en cultuur beleven

De inwoners van Sunderland en South Tyneside aanmoedigen om meer te participeren aan culturele activiteiten in hun buurt en hun creativiteit stimuleren, daar staat The Cultural Spring voor. De organisatie slaat sinds 2014 bruggen met de gemeenschappen in die twee regio’s. Door hen te betrekken, entertainen en op te leiden, probeert het project een levenslang engagement voor cultuur te creëren.

Deze ambitieuze plannen waarmaken, dat doet The Cultural Spring steeds in overleg met de buurtbewoners. Gezamenlijke besluitvorming bepaalt het artistieke programma. Samen geven ze het #CreativeSpring-programma vorm, organiseren ze grootschalige evenementen of gaan ze op Go and See-bezoeken. Mogelijke initiatieven die met de steun van de organisatie op lange termijn zelfvoorzienend kunnen worden.

Een project in een groter kader

The Cultural Spring is een van de ondersteunde projecten van het programma Creative People and Places, gesubsidieerd door Arts Council England. Het programma richt zich tot Engelse regio’s waar inwoners weinig bij kunst en cultuur betrokken worden. De gesteunde projecten moeten de bewoners motiveren om meer aan kunst- en cultuurervaringen in hun buurt deel te nemen.

Missie & visie

The medewerkers en community van The Cultural Spring scharen zich dag in dat uit achter deze doelstellingen:

  • De deelname aan kunst en cultuur binnen de gemeenschappen in Sunderland en South Tyneside vergroten

  • Kwalitatieve kunst en cultuur garanderen binnen die gemeenschappen

  • De buurtbewoners helpen om onafhankelijk duurzame evenementen en workshops op te zetten

  • Reflecteren op de werking en learnings delen

Waar is The Cultural Spring actief?

De districten South Tyneside en Sunderland zijn gelegen aan de noordoostelijke kust van Engeland. South Tyneside telt 150.000 inwoners. In Sunderland wonen er zo’n 1778.000 mensen. Een inwoner van Sunderland wordt ook wel een Mackem genoemd.

Het hart van de organisatie

Tijdens het besluitvormingsproces is ieders stem belangrijk. Toeschouwer, lid of participant, The Cultural Spring moedigt iedereen aan om mee beslissingen te maken. Omdat het burgerpanel valt of staat met elke stem, gaat er extra aandacht naar betrokkenen die zeggen geen mening te hebben. Daarnaast vormen de geëngageerde buurtbewoners een steeds groter wordende groep Community Champions, die het programma extra ondersteunen. Zij helpen beslissingen maken, maar dagen de werking ook uit. Zo zitten ze bijvoorbeeld in de panels, doen ze vrijwilligerswerk en voeren ze gesprekken met andere geïnteresseerden.

In de deze video vertelt Sandra Naglis, een van de Community Champions je er meer over.

Hoe ziet het programma eruit?

Workshops

Het #CreativeSpring-programma omvat een breed scala aan activiteiten, die iedereen in aanraking met kunst of cultuur wil brengen. Populairst zijn de workshops. Wie zin heeft om iets nieuws uit te proberen of om een nieuwe techniek of vaardigheid aan te leren, is welkom. Een professionele artiest of deskundige begeleidt elke activiteit. Af en toe groeien de activiteiten uit tot vriendengroepen, die op termijn op zichzelf leren bestaan.

The Cultural Spring

Lokale Kunstenaars

Twee derde van de geëngageerde kunstenaars is afkomstig uit een van de twee regio’s. Een heel bewuste keuze die alleen maar voordelen oplevert. De samenwerking is voor beide partijen voordelig. Lokale talenten krijgen de kans om te groeien én staan dichter bij de community. Daardoor is de kans groot dat projecten kunnen blijven groeien, ook als de ondersteuning van The Cultural Spring wegvalt.

Go and See Visits

Het Go and See-programma richt zich tot alle inwoners die zorgeloos willen deelnemen aan kunst- en culturele evenementen buiten het noordoosten. Ze verplaatsen zich samen naar activiteiten en nemen aan een verlaagd tarief deel aan speciale evenementen en backstage-tours. Om toegang te krijgen tot dat aanbod slaat The Cultural Spring de handen in elkaar met theaterhuizen, galeries, festivals en artiesten. Door de samenwerking wordt ook de deelnameprijs verlaagd. Voor veel deelnemers vormt zo’n cultuurbezoek op verplaatsing het startpunt bij de organisatie. Op een erg laagdrempelige manier ervaren ze iets nieuws.

Simon Richardson

You Art

Daarnaast voorziet The Cultural Spring onder de werking You Art ook een budget voor projecten die vanuit de community ontstaan. Leden met een idee kunnen aankloppen bij de organisatie voor ondersteuning. Samen onderzoeken ze welke middelen of partnerships er nodig zijn om het idee te realiseren.

Lessons learned

Reflectie en evaluatie zijn een belangrijk onderdeel van The Cultural Spring. Sinds hun bestaan namen ze hun werking regelmatig onder de loep. Op het publiqForum 2021 deelde coördinator Emma Horsman de belangrijkste lessons learned met ons:

  • Wees geduldig

  • Onderschat het belang van naar elkaar luisteren niet

  • Neem risico’s, leer en stuur verder bij

  • Bouw de mogelijkheid tot nalatenschap van het begin in

  • Stimuleer groepen om zelfstandig te worden

  • Zet in op partnerships

  • Ga ook een samenwerking voor de locaties van de activiteiten aan

  • Werk met lokale kunstenaars die dezelfde waarden en normen delen

The Cultural Spring

Meer weten over The Cultural Spring?

Bekijk dan de mini-documentaire die over de eerste drie jaar werking van het project gemaakt werd.

Praktijkvoorbeeld

Een zomer op Camping Josée: nomadisch, participatief en coronaproof

02 mrt. 2021

Welkom op Camping Josée! Deze vakantieplek midden in de stad zorgde een zomer lang voor plezier en cultuur in de straten en parken van Sint-Joost-ten-Node. Van participatief tot nomadisch: welke inspiratie haal jij uit de ervaringen van GC Ten Noey?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Tragedie in en door het UZ Gent

05 jan. 2022

Een eeuwenoude Griekse tragedie omvormen tot een hedendaags totaalspektakel. Op locatie. In coronatijden. En met bijna 100 UZ Gent-medewerkers zonder ervaring. Hoe je dat klaarspeelt en welk effect het heeft, vertelt projectleider Filip Standaert in 5 bedrijven.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Participatieve kunstpraktijken: hoe kan je er vorm aan geven?

09 okt. 2020

Maar waar zijn artiesten mee bezig waar iedereen zich mee kan verbinden? We gingen samen met De Veerman op ontdekkingsreis tijdens een live roadtripevenement. Aan den lijve leerden we wat participatieve kunstpraktijken kunnen zijn, d.m.v. workshops met Katrien Oosterlinck, Kristof Van Gestel en Hans Bossman.

Meer lezen