April 2016. Beerse stapt mee in UiTPAS Kempen. Haar 17 000 inwoners die (eventueel) op financiële grenzen stoten, kunnen toch meedoen met aquafitness, de workshop Colombiaans koken of gaan kijken naar Wim Opbrouck. Een druppel op een hete plaat? Veel druppels samen zullen die plaat nochtans goed laten sissen.

Waarom besloot Beerse mee te doen met UiTPAS?

Maarten: Eigenlijk hadden we zelf al een vrijetijdspas in het leven geroepen – een van de eerste projecten van de Stadsregio Turnhout. Daarmee konden mensen in armoede korting krijgen bij activiteiten rond vrije tijd. Maar die pas bracht niet het resultaat dat we wilden. En toen kwam het proefproject van UiTPAS in Aalst, dat wel bleek te werken. Daarom waren we er als de kippen bij om UiTPAS ook in onze regio uit te rollen.”

Die omvat Oud-Turnhout, Turnhout, Vosselaar én Beerse.

Maarten: “Ja, veel hé (lacht)? Het was bij momenten erg intens, maar net daarom zo interessant en een echte uitdaging. De cultuurdiensten kenden elkaar gelukkig al vrij goed. Om dan ook de andere gemeentelijke diensten te betrekken, hebben we vier stuurgroepen opgericht. Regelmatig samenkomen, overleggen over de taken en elke stap plannen - het is een must. UiTPAS Kempen is echt een omvangrijk project!”

Waarom kozen jullie precies voor die naam, ‘UiTPAS Kempen’?

Maarten: “Omdat die meer mogelijkheden biedt. Want door de naam breder te houden, kunnen andere gemeentes zonder problemen aansluiten, helemaal van Meerle tot Veerle. En daarna de rest van Vlaanderen in één grote regio (lacht)! Rondom ons is er alvast wel belangstelling, maar velen kijken liever de kat nog even uit de boom. Ik zal elke gemeente in ieder geval met open armen ontvangen. Hoe groter onze regio, hoe meer mensen we kunnen bereiken. Dan komt het erop aan om het ultieme doel van UiTPAS extra in de verf te zetten: meer mensen in armoede die participeren aan vrije tijd. Wie kan daar tegen zijn?”

Heb je een tip voor gemeenten die een UiTPAS-dossier denken in te dienen?

Maarten: “Blijf altijd openstaan voor nieuwe samenwerkingen, want door je krachten te bundelen, kan je het werk veel beter spreiden.”

UiTPAS in jouw stad of gemeente

Zo start je aanvraag om te starten met UiTPAS in jouw stad, gemeente of regio.

Meer weten