De gemeente Buggenhout sloot in juni 2020 aan bij UiTPAS Dender.

Om van de UiTPAS een succes te maken, is een groot UiTPAS-aanbod natuurlijk cruciaal, en daarbij spelen lokale verenigingen een belangrijke rol.

Om die verenigingen mee op de kar te krijgen, zetten de dienst vrije tijd en de sociale dienst een initiatief op onder de naam ‘Iedereen mee UiT’, de alternatieve benaming van het lokaal netwerk van Buggenhout.

Kristien Maes, Projectverantwoordelijke van UiTPAS Buggenhout, legt uit dat ze de verenigingen op een minder formele manier wilden overtuigen om mee te stappen in de UiTPAS. Op de presentatie die de verenigingen al eens ontvangen hadden, kwam immers weinig reactie.

Kristien: “We besloten de verenigingen uit te nodigen voor een boeiende , inhoudelijke avond, met enkele bekende namen op het programma, om de nieuwsgierigheid van de deelnemers te prikkelen.”

Dat programma bestond enerzijds uit een panelgesprek. Aster Nzeyimana was moderator van dienst. Dominique Van Malder, die in zijn kindertijd te maken had met armoede, maakte deel uit van het panel als ervaringsdeskundige. Ook een leerkracht, een bestuurslid van de lokale voetbalclub en een moeder uit Buggenhout namen plaats in de sofa voor het gesprek.

Daarnaast zorgde de lokale theatervereniging voor intermezzo’s met dialogen rond situaties waar mensen in armoede mee te maken hebben, zodat het publiek zich beter kan verplaatsen in hun leefwereld.

De sociale dienst verzorgde de inleiding van dit alles en tot slot was er een korte presentatie rond het product UiTPAS zelf met tijd voor vragen uit het publiek. Na dit programma konden de aanwezigen elkaar ontmoeten tijdens de netwerkdrink.

Op de avond waren zo’n 100 aanwezigen, waaronder bijvoorbeeld alle 6 jeugdverenigingen uit de gemeente. Een bijzonder mooie opkomst!

Met deze aanpak legden we bewust de nadruk op de inhoudelijke boodschap, met een programma dat echt impact maakt.
Kristien Maes
Projectverantwoordelijke van UiTPAS Buggenhout

“Bij onze eerste oproep beloofden we een eenmalige subsidie voor verenigingen die voor een bepaalde datum intekenden op UiTPAS. Daar kwam niet zoveel reactie op. Met dit initiatief merkten we meteen dat we wél een verschil hadden gemaakt: er kwamen meteen 15 verenigingen bij.

We merken dat ze nu echt mee zijn en er ook inhoudelijk helemaal achter staan. Dit maakt de samenwerking ook duurzamer op lange termijn.

Verenigingen bereiken en betrekken bij UiTPAS? Download gratis de toolkits rond sportverenigingen en jeugdverenigingen.

Verenigingen en UiTPAS

Hoe zetten sport-, jeugd- en andere verenigingen UiTPAS in voor hun werking en welke voordelen halen ze eruit?

Meer lezen

UiTPAS voor lokale vrijetijdsorganisatoren

Hoe UiTPAS zorgt voor een trouwer, nieuw en meer publiek.

Meer weten