De zomer staat voor de deur, tijd voor Schatten van Vlieg! Ook dit jaar verstoppen meer dan 350 cultuurhuizen, bibliotheken en musea een schatkist en maken ze via een leuke schattenjacht families warm voor een bezoekje. Maar wat als een opdrachtenboekje of een vragenlijst vol kei-leuke vragen juist een nieuwe drempel opwerpt? Twee Schatten van Vlieg-locaties vertellen hoe ze anders- of laagtalige families ‘taalloos’ of ‘taalluw’ toeleiden naar hun schattenzoektocht.

Bib de Panne: “Een fotozoektocht is aantrekkelijk voor iedereen”

In De Panne vertelt bibliotheekmedewerker Nadia Brouckaert enthousiast over de zomerzoektocht in de bib, of liever: over de zomerzoektochten. Want in De Panne hebben ze maar liefst vier zoektochten, op maat van verschillende doelgroepen. Voor de allerjongsten is er een stickerzoektocht, voor de wat oudere kinderen een rebustocht en een bibsterspel (een digitaal spelvoor bibliotheken, red.).

Maar daar stopt het niet, want voor laag- of anderstalige kinderen van 8 tot 12 jaar is er een creatieve zoektocht voorzien, zonder talige instructies. Brouckaert: “In de kinder- en jeugdafdeling verstoppen we twaalf stukjes van een foto. Dit jaar is dat bijvoorbeeld een foto van de peuterhoek van onze bibliotheek. De kinderen zoeken de verschillende stukjes en vullen, op het formulier met de volledige foto, de juiste letter in het juiste vakje.”

Speelse zoektochten zijn aantrekkelijk voor iedereen.
Nadia Brouckaert
Bibliotheek De Panne

De fotozoektocht is laagdrempelig en erg simpel om uit te leggen. Het bibliotheekteam ontwikkelde de tocht specifiek op vraag van Toerisme De Panne, met het oog op kinderen van anderstalige toeristen, maar ook kinderen met leesproblemen of kinderen van nieuwkomers kunnen op deze manier deelnemen. Brouckaert: “Dergelijke speelse zoektochten zijn aantrekkelijk voor iedereen. De feedback die we krijgen van ouders of grootouders is erg positief.” En van de kinderen zelf? Brouckaert: “Naar hun reactie hoeven we niet te peilen. Die is onmiddellijk af te lezen van hun gezichten.” (lacht)

Dilbeek: “We focussen op beelden en spelen”

In Westrand huist een gedreven team Kind dat erop gebrand is ook de jongste toeschouwers een warm en cultureel welkom te bieden in Dilbeek. Schatten van Vlieg is het ideale instrument om gezinnen met kinderen op een ludieke en laagdrempelige manier te laten proeven van de troeven van de bibliotheek, van Westrand en van de gemeente - zeker in de zomer, wanneer de reguliere programmatie van Westrand op een laag pitje staat.

Bij een eerste kennismaking moeten kinderen en families zich vooral welkom voelen.
Elisabeth Maesen
Jeugdprogrammator Westrand (Dilbeek)

"We kozen voor één schattenzoektocht die zo toegankelijk mogelijk is gemaakt," zegt jeugdprogrammator Elisabeth Maesen. Maesen: “De realiteit is dat taligheid voor nogal wat kinderen, en zelfs voor volwassenen, vaak een drempel vormt. Daarom hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk te werken met beelden, foto’s en speelopdrachten. Waar er taal wordt gebruikt, proberen we die zo eenvoudig en helder mogelijk te maken.” De zoektocht werkt bijvoorbeeld met meerkeuze- en verbindingsvragen zodat kinderen weliswaar een eenvoudig taalbegrip moeten hebben, maar niet zelf moeten schrijven. Maesen: “We focussen dit seizoen sowieso op architectuur, we zetten ons gebouw (een radicaal ontwerp van architect Alfons Hoppenbrouwers, red.) in de kijker. Deze speelse ‘visuele’ schattenzoektocht sluit daar mooi bij aan. We werken vanuit architecturale basiselementen zoals vorm, kleur, lijnen en materialen.” Daarnaast zijn heel wat opdrachten eerder doe-gericht dan gericht op het louter verwerven van kennis. Maesen: “Het gaat er niet om dat de kinderen theoretische vraagjes kunnen oplossen. Bij een eerste kennismaking moeten ze zich vooral welkom voelen en aangesproken voelen om meer te ontdekken, het mag dus best een beetje plezant zijn.”

Benieuwd naar meer Schatten van Vlieg? Check tussen 1 juli en 31 augustus welke schattenzoektochten er in je buurt te doen zijn. Wil je volgend seizoen ook een zoektocht organiseren op jouw locatie? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.Schrijf je in op de nieuwsbrief voor organisatoren en blijf op de hoogte over de editie van 2025.

Praktijkvoorbeeld

Bereik een diverser publiek met de try-out

15 jan. 2020

Maak kennis met een nieuw publiek dat nog niet zelf de weg naar jouw organisatie vindt.

Zo pak je het aan
Verslag kennisevent
Meer lezen

Schatten van Vlieg

Kinderen ontdekken jouw culturele locatie, op zoek naar de verborgen schat.

Meer weten