Minister van Cultuur Sven Gatz is vermeend lid van een Bende. Dit werd vandaag ook bevestigd door zijn woordvoerster. Hij is niet alleen lid van de Bende, hij steunt deze Bende voluit. Naast Sven Gatz zijn er nog 9.999 leden aangesloten bij de Bende van Vlieg, een community van families die samen met de kinderen genieten van het ruime cultuuraanbod in Vlaanderen en Brussel. Op de interactieve website www.UiTmetVlieg.be brengen ze eerlijk verslag uit van hun uitstappen in familieverband.

CultuurNet Vlaanderen lanceerde in oktober 2013 deze Bende van Vlieg. Ondertussen tippen 10.000 families elkaar over vrijetijdsactiviteiten. Vele jonge ouders kampen met tijdsdruk. Na schoolwerk, jeugdbeweging, hobby’s, enzovoort, willen ze de krappe vrije tijd die hen rest met de kinderen op een kwaliteitsvolle manier invullen. De Knollies sloten zich als 10.000ste familie aan bij de Bende.

De Knollies: “Als jonge mama is het belangrijk om weten of er ergens een verzorgingstafel is, of we de buggy vlot kwijtraken, of er een plaspauze is tijdens een voorstelling... Deze informatie vond ik meestal niet terug bij de aankondiging van een activiteit, maar wel bij de Bende van Vlieg.

Dankzij deze tips zijn families sneller geneigd om ook zelf aan die activiteiten deel te nemen. Uit onderzoek van CultuurNet en de Gezinsbond bleek dat mond-aan-mondreclame voor meer dan 80 procent van de bevraagde families de belangrijkste bron van inspiratie is. De achtergrondinformatie die families zelf geven, wordt door andere ouders als betrouwbaar en nuttig beschouwd. Via beoordelingen van ouders met kinderen die bepaalde activiteiten of locaties hebben bezocht, ontvangen andere ouders informatie uit eerste hand.

Sven Gatz: “Ik ben fan van de Bende van Vlieg, het initiatief van UitmetVlieg is een unieke manier om cultuurparticipatie te stimuleren. De interactieve aanpak zorgt ervoor dat families tips en suggesties kunnen delen over allerhande culturele activiteiten. Ik kan het alle families aanraden om lid te worden van de Bende en zich te laten inspireren of zelf ervaringen te delen op de website.”

Iedereen die erop uit trekt met kinderen jonger dan 12 jaar is van harte welkom als lid. Lidmaatschap is gratis. Wie actief gebruik maakt van de site en zelf tips en suggesties deelt met andere families, wordt beloond door een puntensysteem dat toegang geeft tot vrijkaarten voor de hele familie en andere voordelen in de culturele sfeer. Deze aanpak blijkt een schot in de roos. De 10.000 families die zich sinds de lancering aansloten bij de online community schreven op minder dan anderhalf jaar tijd meer dan 2500 beoordelingen over 1411 uitstappen, gaande van theater, speeltuinen, zwembaden tot musea. Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel en Technopolis zijn de populairste, ze kregen ieder van 35 families een beoordeling. Ook theaterproducties en buitenlocaties zoals Planckendael zijn populair onder de Bendeleden.

Meer info & beeldmateriaal

Publiekssite UiTmetVlieg.be  
TV-spot Bende van Vlieg
Lees meer beoordelingen van families
Lees het hele interview met De Knollies
Meer over Vlieg

Meer over CultuurNet Vlaanderen