OPGELET: Dit evenement werd geannuleerd.

Je mag je in december wel aan een podcast verwachten rond dit boeiende verhaal. Schrijf je in op de nieuwsbrief cultuureducatie om de podcast zeker niet te missen.

Community building en cultuureducatie, kunnen ze elkaar versterken?

Als we naar het voorbeeld van Allez, Chantez! kijken, moet het antwoord JA zijn. 

Wat mag je in de podcast verwachten?

  • We halen Annelore Camps, oprichtster en drijvende kracht achter Allez, Chantez!, de pieren uit haar neus over haar aanpak en de gevolgen daarvan voor het opbouwen van gemeenschappen. Of is het andersom? Zijn er consequenties voor haar aanpak doordat ze met Allez, Chantez! gemeenschappen wil opbouwen en versterken?
  • Ook Wim Wabbes, artistiek directeur bij de Handelsbeurs en onze gastheer van de dag komt aan het woord. Sinds 2018 werkt de Handelsbeurs nauw samen met Allez, Chantez! Toen de open zangsessies in Gent uit hun voegen barstten vond Allez, Chantez! niet alleen haar onderkomen in deze cultuurtempel, maar sindsdien werken beide organisaties aan wederzijdse kennisdeling. Waarom doen ze dat? Wat haalt de Handelsbeurs hieruit? Wat zijn de gevolgen van de verhuis van de Parnassuskerk naar de Handelsbeurs voor het project?
  • Je krijgt een impressie van de open zangsessie op 21/11 in de Handelsbeurs, zo beleef je dit bijzondere concept een beetje mee.
  • Tot slot zingen we allemaal mee tijdens de open zangsessie in de Handelsbeurs. Zo beleven we het concept helemaal en krijgen we de perfecte afsluiter van deze visite.

Het praktijkvoorbeeld?

Allez, Chantez!

Allez, Chantez! ontstond uit de goesting om zelf te zingen. In 2015 wilde Annelore Camps samen met mede-oprichtster Laila De Bruyne zingen in groep, in een toegankelijke omgeving. Dus niet bij een vereniging waar ze telkens aanwezig moesten zijn of een repertoire moesten voorbereiden. Dat laagdrempelig concept werd uitgewerkt tot Allez, Chantez! en het duo vond een aantal geëngageerde ‘zotten’ die op de kar wilden springen. Sinds die vliegende start in februari 2015 veranderde het concept nauwelijks. Zangplezier staat nog steeds centraal in plaats van repetities of concerten. Deelname is vrijblijvend, laagdrempelig en gratis. Ook het repertoire stellen de zangcoaches zorgvuldig samen om zo veel mogelijk mensen aan te spreken.

Sinds 2016 ontwikkelt Annelore als sociaal ondernemer een businessmodel rond de gratis zangsessies in steden. Je leest het goed: ze creëert inkomsten vanuit een concept dat maatschappelijke impact voorop stelt. Na het initiatief in Gent lanceerde ze ook in Kortrijk (2017) en Leuven (2019) een open zangwerking, die telkens zonder subsidies rendabel zijn.  Dankzij de vele boekingsaanvragen kun je de zangcoaches van Allez, Chantez! nu in heel Vlaanderen en Brussel tegenkomen. Voor bijzondere doelgroepen organiseert Allez, Chantez! zangreeksen in de Leuvense hulpgevangenis en i.s.m. NT2-onderwijs in De Centrale (Gent).

De Handelsbeurs

Handelsbeurs Concertzaal is een creatief muziekhuis, gevestigd in een prachtig monument, dat een verscheiden waaier aan muziekuitingen presenteert en (co)produceert. Het is een plek die actief wil inspelen op de diversiteit binnen de samenleving en waar muzikanten kunnen creëren en presenteren in de beste omstandigheden, omkaderd door een team van bevlogen medewerkers. Wim Wabbes, artistiek directeur: “De Handelsbeurs is een muziekhuis waar verschillende genres zij aan zij staan, en het publiek, als ze dat wensen, de ene dag een strijkkwartet van Beethoven, de andere dag de songs van Balthazar, en een volgende het gitaarwerk van Marc Ribot kunnen beleven.

copyright foto: Allez, Chantez! fotograaf: Els Van Bosbeke