UiTPAS is de grootste vrijetijdspas van Vlaanderen en Brussel. Met een UiTPAS kan je UiTPAS-punten sparen (bij deelname aan een activiteit, aan spaarzuilen in bibliotheken en zwembaden …) en die inruilen voor extra voordelen, zoals een gadget, een gratis ticket, drankje of een korting. Bovenal zorgt een UiTPAS er ook voor dat mensen in armoede op een discrete manier grote korting kunnen krijgen op sport-, cultuur- en jeugdactiviteiten. Tot nu toe zijn bijna 150.000 UiTPAS-kaarten aan kansentarief geactiveerd en sloten 3.000 organisatoren zich aan.

Toegankelijk, lokaal vrijetijdsaanbod

Wie een UiTPAS koopt in regio Leuven (bv. in het stadskantoor of de lokale OCMW’s) betaalt daarvoor eenmalig 5 euro, wie jonger is dan 26 betaalt 2 euro. Een UiTPAS aan kansentarief is gratis. Nieuwe welkomstvoordelen die meteen op elke UiTPAS staan zijn bv. gratis ticket voor een match van de A-kern van OHL, een gratis ticket bij GC De Wildeman of een unieke set van 5 postkaarten van Zoete Waters. Astrid Pollers, burgemeester van Herent: “Met de UiTPAS werken we een financiële drempel weg voor mensen met minder middelen, zodat iedereen kan meebeleven en genieten. Meebeleven en meegenieten zorgt ervoor dat je je meer verbonden voelt met je buurt, je woonplek. De UiTPAS stimuleert dat zeker.”

Leuven heeft als centrumstad een grote aantrekkingskracht. En Leuven is geen eiland. Voor ons was het vanzelfsprekend om mee de kar te trekken van dit waardevolle project. UiTPAS is een succes in
Leuven. Sinds de start zijn er al ruim 15.000 UiTPAS-kaarten verkocht.
Denise Vandevoort
schepen van cultuur, evenementen en toerisme in Leuven

Een bewust engagement

“De corona-tijd deed ons meer dan ooit beseffen hoe belangrijk cultuur is. 15 maanden op je kin kloppen, het viel zwaar. Het doet ons allemaal deugd om terug uit ons kot te komen. Maar voor een hele groep mensen gaat die vlieger niet op, door financiële en andere drempels. De UiTPAS is de manier bij uitstek om echt iedereen te laten genieten van cultuur en vrije tijd, ook mensen die het financieel moeilijk hebben.” zegt Mattias Bouckaert, schepen van welzijn en jeugd van Oud-Heverlee, “Door samen te werken over de gemeentegrenzen heen, ontstaat er een veel rijker aanbod. We hopen dat onze inwoners uitgedaagd worden om nieuw aanbod te verkennen, en andersom, dat onze buurgemeenten ontdekken dat er ook in Oud-Heverlee heel wat te beleven valt.”

Vanuit de gemeente vinden wij het belangrijk om mogelijkheden te scheppen voor alle inwoners. Wij willen ervoor zorgen dat groepen met elkaar in contact komen omdat wij op deze manier kunnen bouwen aan een warme en inclusieve samenleving. Cultuur moet sociaal zijn.
Cil Cuypers
schepen van cultuur in Bierbeek

UiTPAS blijft groeien

publiq vzw coördineert de uitbouw van het UiTPAS-programma, met training, begeleiding en technische infrastructuur voor lokale besturen en organisatoren. Dat doet ze met ondersteuning van de Vlaamse overheid, die in UiTPAS ook een belangrijke hefboom ziet voor meer toegankelijkheid van en participatie aan vrijetijdsaanbod. UiTPAS bestaat sinds 2012, deze drie nieuwe gemeenten in regio Leuven zetten de teller op 74 UiTPAS-gemeenten. “En daar komen voortdurend nieuwe gemeenten bij.” zegt Bart Temmerman, directeur van publiq “Afgelopen weekend breidde UiTPAS Dender uit met Laarne, Zele en Buggenhout. Volgende week lanceert UiTPAS in Hoogstraten als uitbreiding van UiTPAS Kempen. En alleen al de volgende maanden zetten Hoogstraten, en de regio’s Druivenstreek (Bertem, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse en Tervuren) en Van Polder tot Kempen (Schoten, Brasschaat, Schilde, Wijnegem, Stabroek, Wuustwezel, Brecht, Kalmthout en Essen.) stappen naar een nieuwe aansluiting bij het UiTPAS-programma.”

publiq is specialist in communicatie van het gevarieerde, publieke vrijetijdsaanbod. Dat doen we met UiTinVlaanderen, UiTmetVlieg, UiTX, UiTPAS, de UiTdatabank en de UiTagenda bij de vele partners. Mensen en activiteiten elkaar doen vinden en verbinden, met stapstenen waar nodig - dat is onze missie. Hoe? We faciliteren partners. Opdat ze mee maken, opdat iedereen publieke vrije tijd mee kan maken.

Nienke Robbrecht
Neem contact op met
Nienke Robbrecht
Communicatie- & projectmedewerker
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

UiTPAS in jouw stad of gemeente

Zo start je aanvraag om te starten met UiTPAS in jouw stad, gemeente of regio.

Meer weten

UiTPAS voor lokale vrijetijdsorganisatoren

Hoe UiTPAS zorgt voor een trouwer, nieuw en meer publiek.

Meer weten