Scherpenheuvel-Zichem, deel van UiTPAS De Merode, heeft sinds kort een nieuwe UiTPAS-ambassadeur. De keuze voor deze nieuwe ambassadeur is op zijn minst opvallend – bewust gingen ze voor een pashouder die initieel op frauduleuze wijze gebruik maakte van de UiTPAS.

“Ik leerde de dame kennen op ons openingsweekend", vertelt UiTPAS-coördinator Annelies. “Daar viel ze op doordat ze erg vroeg in de rij stond voor een gratis UiTPAS. Uit cijferonderzoek bleek achteraf dat de dame in haar enthousiasme misbruik maakte van haar UiTPAS met kansentarief. Ze spaarde onevenredig veel punten voor zichzelf én voor familieleden, ook bij activiteiten waaraan ze niet deelnam. De punten ruilde ze steevast om voor stadsbonnen met een geldwaarde, om bijvoorbeeld mee naar de bakker te gaan.”

Samen zijn we erin geslaagd om een negatieve ervaring om te zetten in iets positiefs door open met elkaar te communiceren.
Annelies De Ruyter
UiTPAS-coördinator Scherpenheuvel-Zichem

Ga het gesprek aan

“Ik besloot een gesprek aan te gaan om de situatie te begrijpen. Voor mij was dit spaar- en ruilgedrag een signaal dat de vrouw mogelijk worstelde met moeilijke omstandigheden. Ik legde uit dat dit misbruik echter gevolgen kon hebben voor haar UiTPAS en dat ze het recht op het kansentarief zo kon verliezen. Dit gesprek verliep erg constructief.”

“Tijdens onze conversatie bleek dat de vrouw een oprecht enthousiasme koesterde voor UiTPAS en veel kennis had van het programma. Bovendien gaf ze aan dat ze met vrienden en familie regelmatig sprak over UiTPAS. Het was evident dat ze behoefte had aan iets positiefs, dus vroeg ik haar om UiTPAS-ambassadeur te worden. Ze voelde zich erg vereerd en erkend door deze vraag. Samen zijn we erin geslaagd om een negatieve ervaring om te zetten in iets positiefs door open met elkaar te communiceren.”

Het loont om met ambassadeurs te werken

“Bij evenementen zetten we onze nieuwe ambassadeur in om het publiek te informeren over UiTPAS. Hoewel we de verkoop van passen nog steeds zelf doen, ontbreekt het ons soms aan tijd om uitgebreide uitleg te geven. Dit laten we dan over aan de ambassadeur.”

“Bovendien verrichten enthousiaste ambassadeurs het werk vaak al in hun vrije tijd. Onze nieuwe ambassadeur spreekt met passie over UiTPAS, ook bijvoorbeeld met andere ouders aan de schoolpoort. Het mooie aan UiTPAS vind ik dat het mensen over de streep trekt om iets te doen met hun enthousiasme en hen dit soort kansen geeft.”

Het mooie aan UiTPAS vind ik dat het mensen over de streep trekt om iets te doen met hun enthousiasme en hen dit soort kansen geeft.
Annelies De Ruyter
UiTPAS-coördinator Scherpenheuvel-Zichem

Vertrouwen in onze UiTPAS-ambassadeur

“Een tip die ik zou delen met andere gemeenten die met ambassadeurs willen werken, is dat het een samenwerking moet zijn. Vertrouwen en regelmatige updates zijn daarbij essentieel, zodat de ambassadeur altijd goed geïnformeerd is. Onze nieuwe ambassadeur is vaak aanwezig op activiteiten in het gemeenschapscentrum. We slaan dan vaak een praatje en zo blijven we in contact. Het is belangrijk om de UiTPAS-ambassadeur op deze manier te blijven ondersteunen en begeleiden.”

Waarom werken met UiTPAS-ambassadeurs?

Vijf redenen waarom het ook voor jouw gemeente nuttig kan zijn om met ambassadeurs aan de slag te gaan.

  1. Uitdragen van kennis en enthousiasme. Ambassadeurs vergroten de bekendheid van het UiTPAS-programma. Ze nemen deel aan lokale evenementen, bijeenkomsten en communicatieactiviteiten en enthousiasmeren en informeren andere deelnemers.
  2. Delen van persoonlijke ervaringen. Doordat ambassadeurs een positieve ervaring hebben met UiTPAS, kan hun getuigenis een krachtig middel zijn om ook andere mensen te overtuigen.
  3. Creëren van een netwerk. Ambassadeurs zijn een schakel tussen de pashouders en organisatoren van UiTPAS-activiteiten. Ze kunnen lokale organisatoren benaderen om samenwerkingen aan te gaan.
  4. Feedback geven en verbeteringen voorstellen. Ambassadeurs kunnen feedback verzamelen van deelnemers of hun eigen feedback doorgeven, om zo de UiTPAS-werking te verbeteren.
  5. Vergroten van betrokkenheid. Door te werken met UiTPAS-ambassadeurs vergroot het gevoel van betrokkenheid bij de pashouders. Dit kan een stap zijn naar actievere deelname aan evenementen.

Aan de slag met je eigen ambassadeur!

Het vinden en inzetten van een geschikte UiTPAS-ambassadeur doe je niet zomaar. Met deze tips helpen we je alvast op weg.

Hoe op zoek gaan?

  • Gebruik sociale en lokale media om een oproep te doen. Mensen die zich op sociale media al bezighouden met lokale evenementen zijn goede kandidaten.
  • Organiseer een evenement waar potentiële ambassadeurs kunnen samenkomen. Dit biedt de gelegenheid om persoonlijk met geïnteresseerden te spreken en hen al wat informatie aan te reiken.
  • Zorg voor een diverse ambassadeursgroep en betrek mensen met en zonder recht op kansentarief. Op die manier bereik je een groter deel van de gemeenschap.
  • Informeer en ondersteun je ambassadeurs. Zorg ervoor dat de vrijwilligers het UiTPAS-programma goed kennen en er bijgevolg efficiënt over kunnen communiceren.
  • Geef ambassadeurs de erkenning en bedanking die ze verdienen.

Wie aanwerven?

  • Personen met lokale 'bekendheid'. Lokale artiesten, sporters, of ondernemers kunnen ambassadeur of peter of meter van UiTPAS worden, of als vrijwillige 'influencer' optreden.
  • Leden van socio-culturele, jeugd- of sportorganisaties. Leden van deze organisaties hebben sowieso al een hele achterban van potentiële UiTPAS-houders én kunnen via hun ambassadeurschap nieuwe en andere leden werven. Win-win!
  • Scholen en onderwijsinstellingen. In scholen komen alle lagen van de bevolking samen en zijn dus een goede bron zijn voor het vinden van enthousiaste ambassadeurs, bijvoorbeeld leerlingen, leerkrachten of ouders.
Tips & tricks

Met UiTPAS in de pers

08 apr. 2024

Gebruik de kracht van de (lokale) pers om de bekendheid van UiTPAS te vergroten en je inwoners te informeren.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Concertgebouw Brugge zet in op UiTPAS, ook voor outreachend werken

16 apr. 2024

Het Concertgebouw Brugge heeft een lange traditie in publieksbemiddeling en sinds 2023 staat ook outreachend werken bovenaan de prioriteitenlijst van de Kunstinstelling. De UiTPAS speelt een belangrijke rol in het ‘uitreiken’ naar de stad. Li Li Chong, medewerker Participatie en Outreach bij het Concertgebouw Brugge, deelt haar ervaringen.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Scoutsgroep De Zebra’s werkt met UiTPAS om drempels te verlagen

10 apr. 2024

Scouts is voor iedereen, dat is het duidelijke motto van de Gentse scoutsgroep De Zebra’s. Werken met UiTPAS helpt hen die inclusieve droom te realiseren en financiële drempels voor iedereen te verlagen.

Meer lezen