Eeklo

In september 2017 ging regio Meetjesland van start met UiTPAS, aanvankelijk met Eeklo en Assenede, later sloot ook Maldegem aan. De andere gemeenten zij nog niet ingestapt, maar projectmedewerker UiTPAS Stefanie De Pauw hoopt de hele regio mee te krijgen.

Vanwaar de start met drie gemeenten?

Als basis hanteren we de haalbaarheidsstudie die Cultuurnet – nu publiq – heeft gemaakt. Daaruit blijkt dat er veel verschillen zijn tussen onze gemeenten. We hebben twee snelheden. Er zijn gemeenten waar al een kansenpas in gebruik was, waar een lokaal netwerk functioneert, waar een vereniging is voor mensen in armoede, waar ze al actief drempels wegnemen. In andere gemeenten is die basis er niet volledig. Met die twee snelheden moeten wij als samenwerkingsverband omgaan. We maakten de keuze om van start te gaan met die gemeenten waar de basis al goed zat. Een keuze die we nu anderhalf jaar later nog altijd een goede keuze vinden.

Waarom hanteren jullie een kostendeling die afwijkt van de rest van Vlaanderen?

Wij hanteren een regeling waarbij de persoon met kansentarief 25% betaalt, de vereniging 20% en het lokaal bestuur 55%. Dat is inderdaad niet de 20-40-40 regeling van elders in Vlaanderen. Maar daar is een goede reden voor. Dit is een regio die het echt moet hebben van het verenigingsleven voor haar vrijetijdaanbod. Je hebt wel een paar grote publiek trekkers, maar een belangrijk deel van het aanbod komt van de verenigingen. Door die kostenverdeling maken we UiTPAS haalbaar voor hen. Ik ben er zeker van dat we anders niet zoveel verenigingen mee aan boord zouden hebben gehaald.

Wat is jullie ambitie?

We hopen de komende jaren de hele regio mee te krijgen. Er is nu nog wat koudwatervrees bij een aantal gemeenten. ‘Dit is iets voor de steden’, klinkt het dan. Maar een gemeente als Assenede toont aan dat dit niet zo hoeft te zijn. We hebben nu al honderd verenigingen bij UITPAS en we willen dit nog uitbreiden. Tegelijk weten we ook wel dat dit meer werk betekent voor lokale besturen en voor verenigingen. Maar je krijgt er ook heel wat voor terug.