De zomervakantie betekent speelplezier in Zele. De plaatselijke speelpleinen halen alles uit de kast om kinderen de schoolbanken twee maanden te doen vergeten. Dit jaar konden jongeren er voor het eerst komen spelen met UiTPAS. Julie Praet van Pietieterken en Simoen Baeyens van Marsupilami delen hun ervaringen.

Iedereen is welkom

Heel de maand juli konden kinderen van 4 tot en met 14 jaar zich in Zele uitleven op speelplein Pietieterken. In augustus nam speelplein Marsupilami deze taak over. Beide jeugdorganisaties hechten belang aan inclusiviteit en hebben oog voor kinderen die het financieel moeilijker hebben.

Mensen met een laag inkomen kunnen een UiTPAS kopen aan een sterk verminderd tarief (meestal €1 of zelfs gratis). Met hun UiTPAS genieten ze van 80% korting bij deelname aan UiTPAS-activiteiten in hun eigen UiTPAS-gemeente of regio. “De kinderen die het financieel wat moeilijker hebben, kunnen via het kansentarief aan lagere prijzen komen spelen”, zegt Simoen Baeyens van Marsupilami. Op deze manier willen beide speelpleinen meer kinderen de kans geven om bij hen te komen spelen.

“We willen graag aantonen dat de UiTPAS voordelen biedt voor het jeugdwerk in Zele.”
Julie Praet
Hoofdleiding Pietieterken

Speelplein Pietieterken hoopt dat andere jeugdorganisaties in Zele hun voorbeeld zullen volgen: “Het UiTPAS-systeem is gemakkelijk in gebruik en brengt amper extra administratie met zich mee. Het bedrag dat we voorschieten voor mensen met kansentarief krijgen we voor het grootste deel terug. Dit verloopt vlot en we merken de positieve gevolgen ervan.”

Sparen voor een extraatje

Ook voor gezinnen die niet in aanmerking komen voor kansentarief, hangen er voordelen vast aan UiTPAS. Kinderen kunnen UiTPAS-punten sparen en die later omruilen voor een leuk voordeel. Simoen Baeyens van Marsupilami: “Kinderen kunnen met hun UiTPAS sparen voor koek- en drankbonnetjes of een echte Marsupilami-t-shirt." Bij Pietieterken sparen kinderen voor Pietietermunten om een vieruurtje mee te kopen of een speelplein t-shirt.

De gemeente Zele is blij met de inzet van de speelpleinen en voorzag een infocursus om de leiding volledig wegwijs te maken met UiTPAS: “Hoe meer partners instappen in het UiTPAS-verhaal, hoe sterker en groter het aanbod om Zelenaars kansen te geven om te genieten van het vrijetijdsaanbod in de regio.”

Foto's: Brecht Van Miegroet