Samenwerking over gemeentediensten heen

Londerzeel besliste om de budgetten van alle diensten te bundelen om de zomer opnieuw leven in de blazen. Budget en krachten werden samengebracht in het project ‘Lonnesielse zomer’. Schatten van Vlieg werd onderdeel van een grotere campagne.

Er werden flyers rondgedeeld, maar ook mond-aan-mond reclame en enkele posts van Instagrammers bracht vele schattenjagers tot in Londerzeel.

Door corona hebben we heel erg out-of-the-box moeten denken en daardoor is de actie alleen maar beter geworden.
Sanne Stukkens
bibliotheekmedewerker Londerzeel

Buitenzoektocht door de hele gemeente

De zoektocht ging de voorbije jaren steeds door in de bibliotheek zelf. Maar de activiteiten binnen organiseren bleek de vorige editie niet mogelijk i.v.m. de coronamaatregelen. De bibliotheekmedewerkers moesten dus out-of-the box denken en trokken daarvoor letterlijk “uit de box” of beter gezegd, naar buiten. Voor de eerste keer werkte de bibliotheek een tocht uit die door de hele gemeente liep.

De schattenjagers kregen een totebag met de route en alle materialen in die ze onderweg nodig hadden. Een wandeltocht die volledig coronaproof was en leuk voor het hele gezin.

De zoektocht bleek meteen een groot succes. Ze bestelden extra campagnemateriaal en vrijwilligers vulden de totebags aan.

Buitenzoektocht in Londerzeel

Winter van Vuurvlieg

Schatten van Vlieg kreeg in Londerzeel ook een winterse variant. Vuurvliegje Edison kon geen licht meer geven en ging samen met de speurneuzen op zoek naar verschillende soorten licht in het dorp. Meer dan 500 kinderen hielpen de Londerzeelse Vuurvlieg weer te schijnen.

Echt leuk om te zien hoe heel veel families hier een alternatief in vonden voor hun eindejaarsfeesten.
Sanne Stukkens
bibliotheekmedewerker Londerzeel

Tips

Ga aan de slag met de tips van de bib van Londerzeel

 • Samenwerken heeft veel voordelen:
  • Zet meer in op samenwerking zodat er meer budget kan vrijgemaakt worden vanuit de gemeente.
  • Door samen te werken met andere diensten en projecten, bereik je samen een groter publiek.
  • Samenwerken met andere diensten zorgde ook voor nieuwe vaardigheden. Het grafisch ontwerp, materiaal werd via een lasercutter gemaakt, kunstenaars hielpen, het technisch team kan bijspringen, ...
 • Zorg dat je visueel aanwezig in de gemeente.
 • Deel de ervaring van enthousiaste schattenjagers via sociale media.
  In Londerzeel deelden families spontaan hun foto’s en de comments op Facebook waren lovend. In de toekomst wil de bib hier bewust op inzetten om deelnemers aan te sporen hun belevenissen te delen met hun online netwerk.
Totebag van de buitenzoektocht