Assenede

Assenede stapte anderhalf jaar geleden samen met buurgemeente Eeklo in UiTPAS. De gemeente koos hierbij resoluut voor verenigingen. Een keuze die Assenede geen windeieren legde: intussen sloten zich al veertig verenigingen aan. “We zijn ook blij dat we dit binnen het samenwerkingsverband Comeet konden doen. De hulp die je krijgt en de kennis die je kan delen onder elkaar. Dat is van onschatbare waarde”, zegt een enthousiaste Marlies Goethals, cultuurbeleidscoördinator van Assenede.

“De keuze om met verenigingen aan de slag te gaan was eigenlijk geen keuze”, lacht Marlies, “Zonder verenigingen lukt het hier gewoon niet. Ja, het levert wat extra werk op. Maar het loont.” Marlies riep alle verenigingen bijeen om UiTPAS bekend te maken. “Daar kwamen meer dan tachtig mensen op af. Dat hadden we nooit verwacht. We hadden een vereniging uit Gent uitgenodigd die heel praktisch uitlegde wat het betekent om in UiTPAS te stappen. Herkenbaar dus voor onze verenigingen. En die praktische aanpak werkt. Dertig verenigingen gaven de avond zelf aan dat ze wilden instappen. Tien volgden wat later, nadat ik nog eens langs ging op hun beheerscomité. Tja, dat is een vliegende start he.”

Actieve senior, actieve spaarder

Intussen worden in Assenede naarstig punten gespaard. “Actieve senioren zijn ook actieve spaarders merken we. We hebben hier ook mooie omruilvoorbeelden. Je kan een gratis activiteit bijwonen in het lokale dienstencentrum, je kan gratis naar de dorpscinema, je kan een gratis drankje krijgen. Weliswaar zijn de meeste omruilvoordelen aangeboden door de gemeente. Daar willen we in de toekomst nog aan werken. We willen meer omruilvoordelen bij de verenigingen. Het is ook kwestie om dat niet telkens financieel te vertalen. Een goedkoper tarief spreekt - bij wijze van spreken - de ouders aan, maar je kan ook een belevingsvoordeel maken waarbij je de kinderen ook het plezier van omruilen kan tonen.”

Samenwerken om kennis te delen

De samenwerking binnen het cultureel samenwerkingsverband Comeet ervaren ze in Assenede als heel positief. “Comeet stuurt goed op het project, geeft de nodige omkadering, tips voor communicatie en marketing. De grote meerwaarde om het samen te doen met andere gemeenten is de kennisdeling: je kan eens samen uitzoeken hoe je een probleem oplost, je kan eens samen brainstormen.”

“Ik had nooit gedacht dat we op zo’n korte termijn zo ver zouden staan. De komende tijd willen we nu gaan werken op omruilvoordelen. En intussen werken we eraan dat de verenigingen zich blijven goed voelen in het systeem. Ik hoop dat we de komende tijd ook met het hele Meetjesland kunnen instappen in UiTPAS.”