In de gemeente Balen was het armoedebeleid al stevig verankerd, ook voor de komst van UiTPAS in januari 2023.

We spreken met Hanne Weckx, vrijetijdsbemiddelaar bij de gemeente Balen. Zij is onder andere het aanspreekpunt voor het lokale Rap op Stap-kantoor, coördinator van het Lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie én ze rolt, samen met heel wat collega’s, mee UiTPAS uit.

Stem van de doelgroep

Weckx: “Om ons beleid nog meer op en vooral mét de doelgroep af te stemmen kozen we ervoor om de samenstelling van de stuur- en werkgroepen danig aan te passen. Minder professionelen en meer ervaringsdeskundigen, om maximaal het verhaal en de stem van die laatste groep te horen. Voordien namen zij minder het woord omdat we bleven hangen in theorie en er zoveel professionals mee rond de tafel zaten.”

“Het was een intensieve klus om de juiste mensen te vinden, maar onze inspanningen hebben geloond: we hebben nu een mooie mix qua leeftijd en diversiteit rond de tafel. En omdat we nu meer praktijkgericht werken, hebben we een nieuwe schwung kunnen geven aan de werkgroepen.”

“Zo kwamen onze ervaringsdeskundigen zelf met het idee om samen te zitten met de burgemeester en schepenen. Dit was een heel vruchtbare avond en we willen dit overleg nu zelfs jaarlijks herhalen.”

“Dankzij de input van onze ervaringsdeskundigen hebben we meer zicht op de drempels die er zijn. Zo was er nood aan een overzicht van de speeltuinen in de gemeente. Hiervoor hebben we een handig kaartje ontworpen. Nog altijd missen mensen in armoede een makkelijk behapbaar overzicht van vrijetijdsactiviteiten. Om dit op te lossen werken we nu aan alternatieve communicatie.”

Op uitstap dankzij Rap op Stap én vrijwilligers

“Ook het Rap op Stap-kantoor bloeit volop dankzij twee vrijwilligers uit de doelgroep. Zij zitten sinds kort mee aan tafel bij het Lokaal netwerk. Samen vormen zij het geknipte duo om het kantoor uit te baten.”

“Daarnaast promoten ze volop de nieuwe UiTPAS: wij zorgen ervoor dat ze helemaal mee zijn met alle aspecten van UiTPAS, zij brengen UiTPAS mee aan de man. Omdat zij echt aan de bron zitten én deel uitmaken van de doelgroep, zijn ze de ideale UiTPAS-ambassadeurs. Twee mensen die goud waard zijn! Ik bedank hen regelmatig. Ik neem hen bijvoorbeeld mee op uitstap, zorg voor een attentie bij hun verjaardag, met Kerst of op de Dag van de Vrijwilliger.”

Niet-stigmatiserend

“Het Rap op Stap-kantoor is gevestigd in het vrijetijdscentrum van de gemeente, en niet bij het OCMW, zoals dat op veel plekken het geval is. Zo willen we stigmatisering tegengaan. Elke Balenaar moet immers ooit wel eens in het vrijetijdscentrum zijn.”

Naar buiten

“Om het Rap op Stap kantoor - en nu ook UiTPAS - te promoten is het belangrijk om outreachend te werken. Om onze diensten bekend te maken trekken we naar het buurtrestaurant, de welzijnsschakels of het praatpunt voor anderstaligen. Ook deze acties ondernemen we samen of onder impuls van onze twee vrijwilligers. Alle ideeën komen van hen, of uit een gezamenlijke brainstorm.”

UiTPAS in Balen

Vrijdag 30 december 2022 werden de laatste vrijetijdscheques verkocht aan de balie van vrijetijdscentrum De Kruierie in Balen. Vanaf 9 januari kunnen mensen daar in de plaats een UiTPAS kopen. Inwoners met recht op verhoogde tegemoetkoming kochten deze cheques aan een verminderde prijs. Via UiTPAS behouden ze nog steeds een aangepast tarief voor betalende activiteiten. Ze ontvangen een gratis UiTPAS met kansentarief en betalen daarmee maar 20% van de standaardprijs bij aangesloten aanbieders van UiTPAS regio Kempen.

“Zo houden we vrije tijd toegankelijk voor iedereen én vergroten we het aanbod,” zegt Weckx. “Met de vrijetijdscheques waren deze kortingen immers beperkt tot activiteiten binnen de gemeente.”

“Om de nieuwe UiTPAS bekend te maken hebben we infomomenten georganiseerd voor verenigingen en gebruikers. Om iedereen te bereiken - en niet enkel mensen uit de doelgroep mensen in armoede - organiseerden we sessies op verschillende momenten. Zo was er ook ’s avonds een moment, of op zaterdagmiddag, met kinderopvang.”

“Uiteraard is ook het invoeren van de UiTPAS grondig besproken binnen ons Lokaal netwerk en de werkgroepen.”

TIPS uit Balen voor een sterk armoedebeleid

  • Laat ervaringsdeskundigen de overhand nemen in de werkgroepen

  • Werk vanuit de praktijk i.p.v. de theorie

  • Investeer in het zoeken van de juiste vrijwilligers op de juiste plek én bedank hen regelmatig

  • Trek naar buiten en zoek de doelgroep op waar zij hun tijd doorbrengen

  • Bespreek nieuwe ideeën samen en laat de ervaringsdeskundigen zelf met voorstellen komen.

Wat is er te doen? Gepersonaliseerde vrijetijdstips voor mensen in armoede

12 okt 2022

publiq is laureaat van de projectoproep "Armoedebestrijding en sociale inclusie" en gaat aan de slag met slimme technologie om mensen in armoede vrijetijdstips op maat te bieden.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Iedereen mee UiT in Buggenhout

03 jan. 2022

Verenigingen op een duurzame manier betrekken bij de UiTPAS? Dat begint al bij de eerste kennismaking! Lees mee hoe gemeente Buggenhout (UiTPAS Dender) dit aanpakte.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Sportmateriaal aan zachte prijzen met UiTPAS

24 jun. 2022

Enkel korting krijgen op het lidgeld is vaak niet voldoende, ook sportkledij en materiaal kan handenvol geld kosten. Paspartoe Brussel en UiTPAS Oostende tonen hoe zij hierop inspelen.

Meer lezen