Met een relevant aanbod. Een persoonlijke aanspreking. Het in kaart brengen van hun aspiraties. Maar ook van hun drempels.
In online marketing is dit proces al ver gevorderd. Kijk naar Netflix, dat niet alleen persoonlijke aanbevelingen geeft op basis van kijkgedrag en beoordelingen, maar waar ook het artwork van de aangeboden films rekening houdt met de voorkeur van de individuele kijker. Ook in de vrijetijdssector slagen we er steeds beter in om het publiek te leren te kennen om zo op maat te communiceren.
“Een belangrijke omslag in ons denken is om het publiek centraal te zetten en niet het eigen aanbod.”
Maar wat betekent het om de aandacht te verleggen van je eigen aanbod, product of evenement naar wat het publiek verwacht? Naar aanleiding van UiTgezocht, een experiment samen met Cultuurconnect, om cultuurtips op maat aan te bieden in Kortrijk, schreven we een overzicht van enkele nuttige of veel voorkomende technieken die je kunnen helpen om gerichter en op maat van je publiek te communiceren.
Je krijgt inzicht in het belang van segmentatie, je ontdekt verschillende modellen en methodieken, en je leest hoe persona’s je kunnen helpen in je communicatiestrategie. Dit overzicht is niet exhaustief, maar wil vooral inspiratie bieden aan specialisten in cultuur- en vrijetijdscommunicatie om zelf aan de slag te gaan.
Dossier: Bereik meer publiek
Hoe persona’s, customer journeys
en segmenten je kunnen helpen
Wil je meer weten over het project UiTgezocht en de cultural segments van McIntyre?