Een actieve schattenzoektocht

De schattenjagers mochten deelnemen aan een opdrachtenparcours met scheepvaart-en scheepsbouw gerelateerde opdrachten. Hier konden de kinderen bij elke doe-opdracht een puzzelstuk verdienen. Eenmaal de puzzel compleet was, konden de kinderen met de hulp van een schatkaart op zoek naar de schatkist.

Tijdens hun vorige deelname aan de Schatten van Vlieg werkte het museum met een opdrachtenboekje, maar dit jaar heeft het scheepvaartmuseum ervoor gekozen om te werken met een centrale opdrachten-zuil. Hierdoor moesten de kinderen veel meer rennen van één plaats naar de andere, wat een enorm succes bleek te zijn bij de kleinsten. De schattenzoektocht zat boordevol actie en was een leuke activiteit voor het hele gezin.

Vorig jaar was het erg leuk dus kwamen we dit jaar terug. Het was helemaal anders maar weer heel origineel in elkaar gestoken met leuke opdrachten, erg mooi gedaan en goed georganiseerd. We gaan het zeker doorgeven aan andere gezinnen.
bezoeker Vlieg-zoektocht Baasrode

Van een unieke zoektocht gesproken

De schattenzoektocht bij het scheepvaartmuseum Baasrode is uniek, dankzij hun kader als industriële erfgoedsite en het thema van de scheepsbouw en de binnenscheepvaart in hun regio. Zowel kinderen als hun ouders en/of begeleiders maken vaak voor het eerst kennis met dit thema tijdens de zoektocht, waardoor het museum er extra op inzet om zowel de kinderen als hun ouders en/of begeleiders spelenderwijs iets bij te leren.

Tips

Ga aan de slag met de tips van het scheepvaartmuseum Baasrode.

  • Zet je eigen troeven en sterktes in de verf met de zoektocht.
    • Kinderen zijn een uitstekende ‘toegangspoort’ om mensen kennis te laten maken met jouw aanbod. Jouw troeven en sterktes zullen vol enthousiasme naverteld worden.

  • Zet in op een gevarieerd aanbod:
    • Kinderen worden, zowel fysiek als cognitief, graag uitgedaagd. Een uitgebreid aanbod aan opdrachten is ideaal voor hen.

    • Ouders of begeleiders appreciëren het als er niet enkel een leuke tijd te beleven valt, maar als hun kinderen - op een laagdrempelige manier - iets bij leren.

  • Vernieuw je zoektocht regelmatig. Ouders en kinderen die ervoor kiezen om eens terug te komen, kan je op deze manier blijven verrassen met een unieke en spannende zoektocht.

Het is moeilijk om de verschillende leeftijd (tot 12 jaar) aan te spreken met één zoektocht. Hierdoor is het belangrijk om een gevarieerd aanbod aan opdrachten te voorzie: een goede mix van opdrachten waar zowel de allerkleinsten als de oudere kinderen iets aan hebben.