Over Kato

In de afstudeerfilm van Kato De Boeck aan het RITCS - ‘Provence’ (2018) - kaartte zij het coming-out-thema op een zeer toegankelijke manier aan. Zelfs een kleine greep uit de prijzenkast voor ‘Provence’ is indrukwekkend: de Publieksprijs voor beste kortfilm op Film Fest Gent 2018, de Publieksprijs op het Kortfilmfestival Leuven 2018, De Nationale ‘Grand Prix’ op het Brussels Short Film Festival 2019, de Ensor voor beste kortfilm 2019, …

Bovendien is het coming-of-ageverhaal in ‘Provence’ tot in de kleinste details uitgewerkt: van de symboliek met de insecten, tot het humoristisch contrast met de jongere broer. De film speelt met herkenning door het gebruik van de setting en de uitwerking van de personages. Je wordt terug naar je eigen kindertijd gekatapulteerd. “Ik kan pas stoppen om naar een volgend shot te gaan als ik in een van de takes echtheid heb gevoeld”, zegt Kato De Boeck. En dat voel je.

OVER DE BILL AWARD 2019

Voor de vijfde editie van de BILL Award nomineerde BILL 9 jonge talenten die elk op hun manier potten braken in de afgelopen 12 maanden. Die genomineerden kwam tot stand in samenwerking met koepelorganisaties, steunpunten en hogescholen. In 2019 werd de winnaar bepaald door het publiek en (voor het eerst) een jongerenjury.

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Ultimas 2020, de Vlaamse Cultuurprijzen, op 18 februari 2020 in het Concertgebouw in Brugge. Naast een award ontvangt de winnaar een geldprijs van 1000 euro om te investeren in een volgend project, en krijgt hij of zij professionele coaching en ondersteuning om zijn of haar carrière verder te ontwikkelen. Daarbovenop wordt de winnaar opgenomen in de Ultimas-communicatie, met een professionele fotoshoot en heel wat media-aandacht van partners Knack en VRT. Dit jaar kan de winnaar ook nog rekenen op een residentie als artiest in huis in het Vormingscentrum Destelheide.

VORIG JAAR

Hind Eljadid, een 24-jarige woordkunstenaar uit Antwerpen won in 2018 de BILL Award. Ze geeft workshops, treedt op met haar spoken word - waarmee ze als enige Belg én vrouw de Van Dale SPOKEN Award in de wacht sleepte - en ze bouwt haar eigen platform ZonderWolk uit. Ze werkt momenteel aan haar literaire debuut, Kruimeldief. Lees het interview / bekijk het filmpje

UiTX

Cultuuravontuur voor 16 tot 26

Meer weten