De deadline om een nieuw UiTPAS-dossier in te dienen komt steeds dichterbij, namelijk 15 april. Weet je niet meer zo goed waarop een dossier precies beoordeeld wordt? Geen probleem, we lijsten de aandachtspunten hier nog even kort op.

  • Kies voor solidariteit

Gedeelde vreugd is dubbele vreugd en gedeelde kost zorgt voor een verminderde prijs. Zeker wanneer het gaat om UiTPAS. UiTPAS werkt namelijk met een systeem van solidaire kostendeling tussen gemeente en aanbieder, waarbij mensen in armoede voordeliger kunnen deelnemen aan het Vlaamse en Brusselse vrijetijdsaanbod. Samen dragen we een verantwoordelijkheid om iedereen dezelfde mogelijkheden te geven en samen bieden we de oplossing. Kies je dus voor UiTPAS, dan kies je voor een rechtvaardige en duurzame regeling, waarin elke partij zijn bijdrage levert.

  • Geef het publiek keuzes

Vrije tijd draait om zoveel meer dan enkel cultuur. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk partners te overtuigen mee op de UiTPAS-kar te springen, om een zo gevarieerd en uiteenlopend mogelijk aanbod te kunnen voorzien. UiTPAS uitrollen om mensen in armoede enkel een maandelijks toegangskaartje tot de tentoonstelling van de fotoclub te geven, is niet genoeg. Begin dus zeker met de activiteiten van de gemeente, maar stop daar niet en overtuig eveneens andere partners van de relevantie van UiTPAS. Zo kan ook iemand in armoede kiezen of ze op zaterdag zin hebben in theater of toch liever gaan zwemmen.

  • Breek uit jezelf

Je kan er niet van uitgaan dat je weet wat mensen nodig hebben zonder dat je ernaar vraagt. Daarom is het belangrijk om personen in armoede te bevragen, of beter nog: om ze te betrekken bij het UiTPAS-proces. Dat kan via sociale partners zoals het OCMW of via armoedeverenigingen. Op die manier kom je tot een inclusief en interactief netwerk, dat enerzijds kan terugvallen op expertise, ervaring en feedback vanuit verschillende hoeken, en dat anderzijds rekening houdt met de verschillende betrokken partijen.

  • Ga voor een geïntegreerd vrijetijdsbeleid

Cultuur, jeugd, sport, welzijn, enzovoort. Om ervoor te zorgen dat UiTPAS ingang krijgt bij de bevolking en zo groot mogelijke slaagkansen heeft, moeten de gemeentediensten zich samen inzetten voor een geïntegreerd vrijetijdsbeleid. Niet alleen de acties, maar ook het algemene beleid hoort daarvoor op elkaar afgestemd te worden, bijvoorbeeld via regelmatige vergaderingen met enkele vertegenwoordigers. UiTPAS is immers geen inspanning van enkelen, maar een inclusief en collectief project.

  • Verruim je gemeentelijke blik

Werp eens een blik over je schouder en kijk verder dan de gemeentegrenzen. Een regionale samenwerking geeft jou namelijk toegang tot een groter publiek en jouw inwoners tot een breder en gevarieerder vrijetijdsaanbod. Bovendien zet het mensen aan om ook buiten de eigen gemeente te participeren, en dat is wat UiTPAS wil stimuleren. Stap je dus mee in het verhaal, dan wil dat zeggen dat je je wil openstellen, in plaats van jezelf terug te trekken achter de muren van jouw gemeente.

  • Onderzoek de mogelijkheden

Maakt jouw gemeente al gebruik van een (of meerdere) kortingspas(sen)? Dan is het zeker interessant om te onderzoeken in welke mate die met UiTPAS geïntegreerd kunnen worden in één kaartsysteem. Ten eerste: dat vereenvoudigt veel van de administratieve rompslomp voor het gemeentepersoneel. Ten tweede: dat wil dat zeggen dat mensen slechts een kaart moeten meenemen voor hun tripje naar de sporthal en voor de kaartavond achteraf.

Kan je ze allemaal afvinken? Geweldig, dan ben je er helemaal klaar voor! Wil je toch nog meer informatie, dan kan je altijd terecht bij jouw partnermedewerker.