Het internationale netwerk van de European Festivals Association (EFA) en de uitgebreide ervaring van publiq in het Vlaamse en Brusselse cultuurlandschap vormen de basis van een veelbelovende strategische samenwerking. Via FestivalFinder.eu werken EFA en publiq samen aan de internationale uitbreiding van UiTdatabank. Gert Naessens en Jeroen Verraest vertellen je alle details op publiqForum 2022.

European Festivals Association

Gert Naessens staat mee aan het hoofd van de European Festivals Association (EFA), het culturele netwerk van Europese kunstenfestivals. Sinds 1952 brengt EFA festivalmakers (en hun 'stakeholders') van over de hele wereld samen om informatie uit te wisselen, samen te werken en kunstenfestivals een stem te geven. Vandaag verbindt EFA ongeveer 100 festivals en festivalverenigingen in 40 landen.

Toegang tot en deelname aan cultuur en kunst is een mensenrecht. EFA en haar leden maken van dit recht werkelijkheid door artistieke creatie, productie en participatie te ondersteunen. Het netwerk werd exact 70 jaar geleden opgericht om afstanden tussen organisaties, overheden en allerlei stakeholders te overbruggen en verbindingen mogelijk te maken. Een drijfveer die aansluit bij de missie van publiq: mensen en activiteiten elkaar doen vinden en verbinden, met stapstenen waar nodig.

Samenwerking FestivalFinder.eu en publiq

FestivalFinder.eu is een initiatief van EFA met de bedoeling om festivals in Europa permanent in de kijker te zetten bij een wereldwijd publiek om Europa als een levendige plaats van kunst en cultuur te promoten. Deze promotie van festivals gaat hand in hand met acties vanuit de steden waarin de festivals plaatsvinden.

Publiq voorzag een koppeling tussen de database van FestivalFinder.eu en de UiTdatabank.
Op de website van FestivalFinder.eu vinden organisatoren een registratieformulier waar ze hun festivalinformatie kunnen invullen. Deze informatie wordt opgeslagen in de database van Festivalfinder.eu en via de koppeling automatisch doorgestuurd naar de UiTdatabank. Vervolgens kunnen organisaties, steden,... de festivalinformatie vanuit de UiTdatabank ophalen en tonen in een gepersonaliseerde agenda met een aangepaste huisstijl, zoals de agenda van EFA. Ontdek alle mogelijkheden van FestivalFinder in de sessie op het publiqForum.

EFFE Seal for Festival Cities and Regions

Tot slot zal Gert ingaan op de toekenning van het EFFE Seal for Festival Cities and Regions. Het label is een verbintenis die steden aangaan om de ontwikkeling van festivals te ondersteunen. De verbinding tussen festivals en steden is belangrijk omdat ze samen de verantwoordelijkheid dragen om ontmoetingen te voorzien tussen kunst en mensen, en tussen mensen onderling. Al zeven Europese burgemeesters ondertekenden de overeenkomst en beloofden hiermee nauw samen te werken met kunstenfestivals in hun stad of regio. Al zeker 10 andere Europese festivalsteden staan klaar om zich aan te sluiten.