Turnhout
“We hadden al een regionale vrijetijdspas met de gemeenten Turnhout, Beerse, Vosselaar en Oud-Turnhout. UiTPAS was dan ook een logische volgende stap in de samenwerking, met alle voordelen die UiTPAS biedt op vlak van imago en ondersteuning. We hebben voor de merknaam UiTPAS Kempen gekozen. Want we willen absoluut met meer lokale besturen samenwerken in deze regio.” Nico Verhoeven klinkt ambitieus. Hij is cultuurbeleidscoördinator in Turnhout en trekt mee het samenwerkingsverband.
De stadsregio Turnhout is al langer een begrip. Turnhout, Beerse, Vosselaar en Oud-Turnhout werken nauw samen rond ruimtelijke planning, economie, mobiliteit, wonen en zorg. De UiTPAS, die nemen de gemeenten echter zelf op in een feitelijk samenwerkingsverband. Naast de structuur van de stadsregio dus.
Er is al een traditie van samenwerken tussen de vrijetijdsaanbieders en welzijnsdiensten rond vrijetijdsparticipatie. “De pas die we vroeger onder elkaar hadden ontwikkeld was een gewoon kaartje, er was niks digitaal. Dat betekende dus heel wat administratie. Na het proefproject in Aalst kwamen wij aan de beurt voor UiTPAS, omdat we al een pas hadden en omdat we al regionaal samenwerkten.”
Intussen sluit ook Ravels aan bij UiTPAS Kempen. Dat is een kleine uitdaging voor het samenwerkingsverband. “Nu werkt het goed omdat we elkaar goed kennen en elkaar vertrouwen. Met Ravels erbij zal dat ook nog goed lukken. Maar wat als we nog verder uitbreiden? Dan hebben we op termijn toch nood aan een structuur die een mandaat heeft van de lokale besturen. Wij willen absoluut uitbreiden, vandaar ook onze naam, UiTPAS Kempen. Maar dan zullen we moeten zorgen dat we niet voor elke beslissing alle deelnemende besturen moeten vragen om een lokale beslissing.” Een actieve uitbreidingsstrategie is er niet, maar toch gaat het samenwerkingsverband in op elke vraag naar toelichting bij geïnteresseerde besturen uit de regio.
Bovenlokale communicatie
Nico wordt lokaal in Turnhout bijgestaan door een collega die de UiTPASwerking ondersteunt. De cultuurbeleidscoördinator trekt de regionale samenwerking. “Toen Ravels er bij wilde komen ben ik mee met publiq de dialoog gaan voeren met het beleid. publiq begeleidt Ravels, maar voor praktische vragen komen ze snel bij mij terecht. Als we groeien in het samenwerkingsverband zouden we een medewerker moeten hebben met de regio die dit werk doet. Ik vind dat er nog steeds lokaal werk moet blijven: het uitleggen van het systeem aan de verenigingen, het lokale werven. Bovenlokaal zouden we iemand moeten hebben die afstemt, die mee voordelen helpt uitwerken, die instaat voor communicatie.”
UiTPAS Kempen telt meer dan 8.000 UiTPAShouders. 4 op de 5 pashouders hebben een kansenstatuut. “Dat komt omdat we voortbouwen op de vrijetijdspas die gericht was op kansengroepen. Bij de opstart van UiTPAS hebben we die mensen een brief gestuurd met de melding dat hun pas komt te vervallen, maar dat ze een UiTPAS kunnen komen ophalen. Veel mensen zijn daar op ingegaan.”
UiTPAS als spaarpas
“Nu willen we extra inzetten op de spaarmogelijkheden van de pas. Zo brengen we de groep pashouders meer in evenwicht. Op ons evenement ‘Picknick op dinsdag’ kan je bijvoorbeeld punten omruilen voor een VIP-tafel. We zien meer en meer actieve spaarders. Dus dat betekent dat wij nog meer interessante omruilvoordelen in de pot moeten steken.” Dat is werk dat gebeurt in de groep die UiTPAS Kempen opvolgt. “Wij maken voordelen en sturen die door naar elkaar”, zegt Nico. We zouden in de toekomst nog meer moeten inzetten in overkoepelende communicatie.
Pas op bed
“Er is een regionale mobiliteit, maar die is relatief beperkt”, zegt Nico. Hoewel: Niet enkel het zwembad van Turnhout trekt veel volk, ook het zwembad van Beerse is populair. In Oud-Turnhout is er dan weer een goed draaiend gemeenschaps- en jeugdcentrum. En in de bibs van elke gemeente kunnen dan weer punten worden gespaard. Maar dit neemt niet weg dat het gewicht bij Turnhout komt te liggen met heel wat stedelijk aanbod, met onder andere de Warande, het Filmfestival en Dynamo. Turnhout is een stad die een heel diverse populatie heeft gekregen de voorbije jaren. “En dat is minder het geval in de omliggende gemeenten. Dus moeten we wat differentiëren.” In Turnhout zijn er overigens niet enkel individuele passen, maar ook een aantal ‘pas op bed’-passen. “Dat zijn passen voor de bijzondere jeugdzorg, waar een rotatie is van jongeren. Die UiTPAS gaat mee met het bed. Zolang die jongere verblijft in Turnhout kan die de pas gebruiken. Bij vertrek komt de pas op het bed te liggen. Vandaar de naam.
Ontdek meer Expeditie UiTPAS: wat brengt UiTPAS allemaal teweeg en wat kan het in de praktijk kan betekenen voor vrijetijdsaanbieders, steden & gemeenten en de pashouders?
Expeditie UiTPAS
Journalist Bart Noels doorkruiste Vlaanderen en Brussel op zoek naar inspirerende verhalen over UiTPAS. Van de kust tot de Maas hield hij halt bij steden en gemeenten waar UiTPAS al een vaste waarde is.