Online aanbod in Muntpunt

In bibliotheek Muntpunt verzorgt Alexandra het activiteitenaanbod voor anderstalige volwassenen die Nederlands willen leren. Begin maart moest ze het programma aanpassen en schakelde ze over naar online activiteiten: samen gedichten lezen, een serie kijken of gezelschapsspelletjes spelen … alles ging nu via Zoom.

En dat liep veel vlotter dan verwacht. Alexandra deelt haar belangrijkste bevindingen:

  • Veel anderstaligen zijn het al gewoon om via digitale apps te communiceren, want zo onderhouden ze ook al contact met familie in andere landen. Een sessie online organiseren vormt dus geen extra drempel voor deze doelgroep.
  • Dat mensen kunnen deelnemen in de veilige omgeving van hun eigen huis zorgt ervoor dat de deelnemers soms juist opener zijn. Ze voelen zich meer op hun gemak en durven zo dus meer thema's aan te snijden.
  • Voorzie zowel een online activiteit voor beginners (vb. gezelschapsspelletjes spelen als Pictionary, Dilemma op Dinsdag, ...) en een online activiteit voor gevorderden (vb. een serie kijken). Zo kan je deelnemers gemakkelijk doorsturen.

Taalprikkels in gemeenschapscentrum Essegem

In gemeenschapscentrum Essegem in Jette organiseerde Lore afgelopen zomer heel wat buitenactiviteiten om kwetsbare Brusselse families de kans te geven hun Nederlands te oefenen. Met voorleessessies in coronaproof bubbels in de tuin van het gemeenschapscentrum of met natuurwandelingen in de omgeving konden gezinnen hun Nederlands blijven oefenen.

Welke tips geeft Lore mee?

  • Whatsapp is een heel handig communicatiemiddel aangezien bijna iedereen het kent. Het is een serieuze tijdsinvestering om families elk apart te contacteren, maar het loont.
  • Maak van de lokale school je bondgenoot. Zo bereik je families die je zelf nog niet kent.
  • Kies een vast afspreekpunt. Als je een activiteit op een andere locatie organiseert, vertrek dan samen vanuit de vaste plek. Vb. een bibliotheek is het meest gekend onder lokale inwoners.

Meer praktijkvoorbeelden

Nieuwe maatregelen, nieuwe invullingen van gemeenschapsvormend werk. N22 (Brusselse GC's) schakelde en experimenteerde, met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbare Brusselaar. De ene keer succesvoller dan de andere, maar ook dan leerrijk.

N22 bundelde enkele voorbeelden en inzichten uit de zomer van 2020. "Zodat we ernaar kunnen teruggrijpen, elkaar inspireren en er verder op bouwen voor de komende maanden, misschien zelfs jaren."