Op deze pagina

UiTPAS, het spaar- en voordelenprogramma voor cultuur-, jeugd-, sport- en vrijetijdsactiviteiten, bestaat intussen 12 jaar. Een grondige analyse en evaluatie, uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse overheid, wijst uit dat de impact van UiTPAS op het verlagen van drempels voor het uitgebreide vrijetijdsaanbod in Vlaanderen en Brussel groot is. UiTPAS zorgt er ook duidelijk voor dat mensen met een beperkt budget sneller de stap maken naar vrijetijdsactiviteiten, zowel in groep als individueel.

In 2024 vierde UiTPAS zijn 12e verjaardag. Wat begon als een pilootproject in 2012 is nu actief in meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten, met meer dan 500.000 pashouders en meer dan 5.000 organisatoren. De beheersovereenkomst 2024-2025 voorziet een evaluatie van het programma.

We zijn trots om te kunnen melden dat UiTPAS veel van haar ambities waarmaakt. Toch zijn er nog verschillende werven waarop publiq samen met de partners verder wil inzetten in de komende jaren.

Sterktes

  1. Toegankelijkheid: UiTPAS maakt vrijetijdsactiviteiten financieel toegankelijker voor mensen in kwetsbare posities en stimuleert deelname. Bovendien zorgt het ervoor dat zij beter geïnformeerd zijn over het aanbod.
  2. Niet-stigmatiserend: Het systeem wordt geprezen door gebruikers, organisatoren en gemeenten vanwege de inclusieve en niet-stigmatiserende aanpak.
  3. Groei en samenwerking: UiTPAS groeit door een steeds breder netwerk van steden en organisaties en bevordert samenwerking tussen gemeentelijke en sociale diensten en tussen gemeenten binnen een regio.

Aandachtspunten

  1. Financiële en administratieve uitdagingen: Er is behoefte aan een duurzame financiering van structurele kortingen en aan het verminderen van de administratieve last bij het verwerken ervan. Daarnaast is er nood aan uniforme regels voor toekennen van de kortingen.
  2. Uitbreiding: Verdere uitbreiding naar meer gemeenten en organisatoren is nodig, evenals het aantrekkelijker maken van UiTPAS voor een breder publiek, inclusief mensen zonder recht op structurele korting.
  3. Dataoptimalisatie: De verzamelde data biedt potentieel voor lokale besturen en organisatoren om pashouders gerichter te bereiken en beter te bedienen.

Totstandkoming van dit onderzoek

Voor deze evaluatie koos publiq, samen met de stuurgroep, voor een mixed method approach. Achtereenvolgens werden een analyse van de UiTPAS-data, een kwalitatief onderzoek en een kwantitatief onderzoek uitgevoerd. De resultaten van elk deelonderzoek fungeerden als input voor de volgende fase.

Deze gemengde methode zorgde ervoor dat elke stakeholder (pashouders met en zonder recht op kortingstarief, organisaties, lokale besturen, bovenbouw) in voldoende mate werd geconsulteerd.

De analyse van UiTPAS-data en het kwantitatieve onderzoek werden uitgevoerd door medewerkers van publiq. Het kwalitatieve gedeelte werd uitgevoerd door het strategisch adviesbureau Strategies & Leaders. Op die manier konden de neutraliteit en correcte rapportering van deze gesprekken worden gegarandeerd.

Om een kwalitatieve en evenwichtige uitvoering van de evaluatie te garanderen, werd een stuurgroep samengesteld die voor elke onderzoeksfase de onderzoekers feedback te over de methode en de resultaten valideerde. Deze stuurgroep bestond uit vertegenwoordigers van diverse UiTPAS-stakeholders, aangevuld met academische experten:

  • Departement Cultuur (CJM)
  • Departement Jeugd (CJM)
  • Sport Vlaanderen
  • Netwerk tegen Armoede
  • Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten
  • Kenniscentrum Cultuuronderzoek
  • Universitaire Stichting voor Armoedebestrijding

Onderzoeksresultaten

Rapport UiTPAS-evaluatie

Een overzicht en samenvatting van de resultaten uit de verschillende onderdelen van het onderzoek.

Kwantitatief onderzoek

Het kwantitatief onderzoek bevat een analyse van de verzamelde gegevens van lokale besturen, organisatoren en pashouders

Kwalitatieve evaluatie

Dit rapport bevat een uitgebreid overzicht van de huidige staat van UiTPAS en de mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en inclusie in het vrijetijdsbeleid

Analyserapport

In dit rapport leggen we uit wat UiTPAS is en wat de status van het programma vandaag is.

Mensen in armoede aan het woord

Het Netwerk tegen Armoede maakte een dossier over UiTPAS naar aanleiding van de officiële evaluatie van de UiTPAS in 2024.

Heb je vragen over de onderzoeksresultaten, de totstandkoming van het onderzoek, een andere vraag? Contacteer Wim.

Wim D'haeyer
Neem contact op met
Wim D'haeyer
Hoofd Partnerschappen
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

UiTPAS

Een spaar- en voordeelkaart als impuls voor lokale vrijetijdsparticipatie

Meer lezen

UiTPAS in jouw stad of gemeente? Dit is waarom.

Je vrijetijdsbeleid in vorm met UiTPAS. Bouwstenen voor je beleids- en beheerscyclus.

Meer lezen

UiTPAS-partner

Handleidingen, tips & tricks, sjablonen... Op deze pagina bundelen we alle info voor (toekomstige) UiTPAS-steden en gemeenten.

Meer lezen

UiTPAS Academy 2025

28 jan 2025 - 4 nov 2025
Online event

13 online unieke sessies voor lokale besturen om (weer) helemaal mee te zijn met UiTPAS en het programma diepgaander en strategisch in te zetten.

Meer lezen