Over de Roadtrip Cultuureducatie

Wat?

Cultuureducatie is overal: binnen de kunsten, erfgoed maar ook bij jeugdwerk, onderwijs, welzijn,... In al haar diversiteit kan cultuureducatie verbindingen leggen. Tussen mensen en sectoren, tussen publieken en professionelen, hoe divers ze ook zijn. In 2024 willen we die diversiteit verder verkennen tijdens de 6de editie van de Roadtrip Cultuureducatie.

Cultuureducatie? Dat is in de vrije tijd en binnen het onderwijs leren over en/of via cultuur, met grote én kleine C in alle mogelijke disciplines, zodat jong en oud:

  • cultuur kunnen beleven
  • zich persoonlijk en sociaal kunnen ontwikkelen
  • kansen krijgen om culturele competenties te verwerven en te versterken.

Hoe?

De formule is eenvoudig: een reeks van evenementen verspreid over het jaar, in samenwerking met partners uit het veld. Het doel? Kennis delen, praktijken uitwisselen en over het muurtje heen innovatieve methodieken leren kennen.

We nodigen steeds een inspirerende spreker uit die ons laat meekijken in zijn praktijk of getuigt van een interessante visie of relevant onderzoek. Met een lezing, workshop of tafelgesprek duiken we in een aspect van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel.

Focus?

We vertrekken vanuit een actueel thema of lopend project dat leeft bij de partnerorganisatie. Het thema of project benaderen we vanuit een andere invalshoek, voorbij de eigen praktijk. We focussen in 2024 op cultuureducatieve praktijken en methodieken die zich in de eerste plaats zichten op kinderen en jongeren, zowel binnen de vrije tijd als het onderwijs.

Voor welk publiek?

We richten ons voor de events tot een publiek van mensen met een hart voor cultuureducatie: van expert tot newbie, van voltijdse cultuureducator tot iemand met een heel andere job en een sterke interesse.

Liesbeth De Clercq
Neem contact op met
Liesbeth De Clercq
Kennismedewerker cultuureducatie
email hidden; JavaScript is required

Heb je al een idee?

Dien je voorstel in voor woensdag 31 januari

Wat bieden we je?

  • We bieden je ondersteuning in het finetunen van het thema en/of het format van de dag, het zoeken van de juiste spreker, ...
  • We voorzien een budget dat je kan gebruiken voor de uitwerking van het event (de onkosten van de spreker(s), de catering, ...).
  • We zorgen voor een brede communicatie naar ons netwerk, de verwerking van de inschrijvingen en het opstellen van een verslag voor onze website.
  • Bij een online event zorgen we voor uitgebreide ondersteuning: hosting via Zoom, coaching van de spreker(s) rond online presenteren, uitwerking van een geschikt format met gepaste interactiviteit in overleg met de partner, ...
  • We waken uiteraard over een mooie spreiding op vlak van onderwerpen, timing, formats, insteek en geografische spreiding.

Wat verwachten we van je?

  • Je zoekt, in overleg met publiq, een inspirerend topic voor de (nabije) toekomst uit het brede spectrum van cultuureducatie. Je zoekt een (internationale) spreker/sprekers die een nieuwe invalshoek biedt/bieden op het thema.
  • Je werkt hierrond een programma van een halve dag uit, in overleg met publiq, waarbij ook zeker voldoende ruimte voorzien wordt voor netwerking, uitwisseling en ontmoeting van de deelnemers. Diverse formats zijn mogelijk: debat, masterclass, workshop, lezing, tafelgesprek, …
  • Je voert mee actieve communicatie voor het event bij je collega's, in je communicatiekanalen, bij partners, ...
  • Indien je kiest voor een live event, sta je als partner in voor:
    • de praktische organisatie van het event
    • het gratis ter beschikking stellen van een locatie - Beschik je niet over een eigen locatie? Dan zoeken we samen naar een oplossing
    • het regelen van de catering
  • Wordt het een online event? Dan werk je, ondersteund door en in overleg met publiq, een format uit waarbij online inspiratiedeling ten volle tot zijn recht komt. Je kan hiervoor op onze expertise rekenen. publiq zorgt ook voor de technische ondersteuning en hosting via Zoom.

Meedoen?

Borrelt er al een idee als je bovenstaande oproep leest? Heb je goesting om mee je schouders te zetten onder de Roadtrip Cultuureducatie 2024? Dien jouw voorstel in voor woensdag 31 januari in.

Nog wat meer info nodig? Of wil je al eens een idee aftoetsen? Kom naar de online infosessie op dinsdag 12 december (10u-12u). Of contacteer Liesbeth via mail of via het telefoonnummer +32 471 62 19 79.

Benieuwd naar de Roadtrip Cultuureducatie 2023?

Roadtrip Cultuureducatie 2023

30 mei 2023 - 9 nov 2023

De Roadtrip cultuureducatie, dat is ook in 2023 weer een reis langs de diversiteit en rijkdom van cultuureducatie. Een boeiende reeks van 4 events i.s.m. partners uit de sector, boordevol (internationale) inspiratie en ontmoeting.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Stevig kader, vloeibare inhoud

30 jun. 2023

In mei hield de Roadtrip Cultuureducatie halt in Leuven om het te hebben over vrijhavens (voor jongeren) waar veerkracht en verandering de toon zetten. Vanuit Stelplaats keken we samen over de grens naar internationale voorbeelden. Andreea Iager Tako van het Roemeense AMBASADA vertelt hoe zij het in Timisoara doet.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Hyperdivers en steeds ouder en armer: lessen uit Brussel

06 nov. 2023

Brussel wordt steeds diverser, armer en ouder. Dat brengt een pak maatschappelijke uitdagingen met zich mee. Hoe speel je daar als cultuureducatieve organisatie op in? Het was dé centrale vraag van de tweede halte van de Roadtrip Cultuureducatie 2023.

Meer lezen