Hoe hebben jullie het begeleidingspakket gebruikt?
“We zijn vooral vertrokken vanuit één van de drie delen van Er op Uit, namelijk de expo met de foto’s, filmfragmenten en banners, die we in het kader van de Week tegen Armoede bij ons in het gemeentehuis gedurende vier dagen hebben tentoongesteld. Als slotstuk is hij ook nog even meegereist naar GC De Archipel.”
Waarom leggen jullie daar precies de nadruk op?
“Met Er op UiT wilden we vooral werken rond sensibilisering, want een probleem oplossen begint steeds bij de bewustwording: weet je niet dat het probleem bestaat, dan kan je ook niks veranderen. Via de expo probeerden we dus vooral het bestaan ervan en de nood aan een oplossing nogmaals op de agenda te zetten. Want zelfs lokaal kunnen er zaken gedaan worden. Zeker met het oog op de verkiezingen van volgend jaar is die bewustwording extra belangrijk om het op de politieke agenda te houden.”
Die sensibilisering moet dus nu opnieuw gebeuren voor de verkiezingen.
“De verkiezingen zijn daarin belangrijk natuurlijk, maar ook los daarvan moet die boodschap herhaald blijven worden. Anders kan je zoiets niet levendig houden. Het is niet één vormingsmoment, niet één expo, maar vooral een combinatie van al die zaken (sensibiliseren, informeren, vorming geven,…) die nodig is en blijft. Mensen hebben regelmatig een reminder nodig, anders wordt het meteen weer vergeten. Daarvoor is die expo dan wel meteen goed: het visuele maakt iets meteen een stuk treffender.”
Hebben jullie dan ook nog andere zaken rond het thema georganiseerd?
“Zeker. De evenementen tijdens de Week tegen Armoede zijn bijvoorbeeld tot stand gekomen dankzij een overlegmoment tussen het Netwerk tegen Armoede en de gemeentelijke dienst rond werk. Daarnaast zijn we zeker van plan om met tipskaartjes van Er op UiT het gesprek tussen de organisatoren op gang te brengen, en er is ook al een vorming geweest voor de Borsbeekse jeugdverenigingen in samenwerking met Betonne Jeugd."
Is daar iets uitgekomen?
“Vooral dat kansarmoede geen gemakkelijk onderwerp is doordat er toch nog steeds een kenniskloof is, ook bij de (jeugd)verenigingen. Bovendien is het vaak moeilijk voor hen om naast de dagelijkse werking nog zwaar in te zetten op zulke thema’s waarvoor er geen kant-en-klare oplossingen zijn. En daarom zijn initiatieven zoals die expo of zo'n extra vorming belangrijk, want daar kunnen we als gemeente onze verenigingen een duwtje mee in de rug geven. Zo houden we de bal toch aan het rollen, op het lokale, maar hopelijk ook op een hoger politiek niveau."
Alles over het Er op UiT begeleidingspakket
Expo 'Er op UiT'
Welke drempels voor cultuur en vrije tijd ervaren mensen in armoede? Deze gratis uit te lenen expo doet het hele team concreet nadenken over hoe je die drempels kan verlagen.