Elke derde zaterdag van oktober is het International Repair Day, een dag waarop we wereldwijd de kunst van het herstellen vieren. Maar waarom zouden we ons beperken tot slechts één dag? Repair & Share zet de herstelcultuur het hele jaar door centraal, o.a. met de campagne "Repair Everywhere" om herstellen te promoten gedurende de hele week van 14 tot en met 22 oktober 2023.
Want door vaker te repareren, verminderen we de hoeveelheid spullen die op de afvalberg belandt. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee, win-win!
Repair Cafés: lokale heldendaden voor herstel
Repair & Share is het hele jaar door actief in het bevorderen van reparaties. “Een van onze belangrijkste initiatieven is de ondersteuning van Repair Cafés, die in populariteit blijven groeien,” zegt Kim Baert, communicatie- en projectmedewerker bij Repair & Share.
Repair Cafés zijn lokale bijeenkomsten waar mensen samen kapotte spullen herstellen. Of het nu gaat om kleding, elektrische apparaten, fietsen, meubels, IT-materiaal, of iets anders, deskundige vrijwilligers staan klaar om bezoekers te helpen. Dit creëert een cultuur van herstellen in de samenleving, en draagt bij aan het verminderen van de milieu-impact van afval.
Handig overzicht met de Repair Café agenda
Een van de cruciale kanalen om Repair Cafés te promoten, is de online Repair Café agenda. “Wanneer organisatoren hun Repair Café invoeren in de UiTdatabank, verschijnt deze op onze Repair Café agenda en op tal van andere platformen, zoals UiTinVlaanderen en gemeentelijke UiTagenda’s,” vertelt Kim.
Via de UiTdatabank verschijnen de activiteiten rechtstreeks op UiTinVlaanderen én in de Repair Café-agenda, alsook op de website van de gemeente Kruisem. Zij zetten dit op hun beurt in het maandelijkse infoblad van Kruisem en alle deelgemeentes. Dat levert heel wat visibiliteit op.
“Sommige Repair Cafés hebben al de gewoonte om hun evenementen in te voeren, terwijl anderen hierbij wat hulp kunnen gebruiken,” zegt Kim.
“Om het voor alle organisatoren zo eenvoudig mogelijk te maken, hebben we een handleiding opgesteld met voorbeeldteksten en beeldmateriaal. Hierdoor kan iedereen hun evenementen en met gemak promoten. "
En niet alleen voor organisatoren komt dit van pas, klinkt het bij Kim: "UiTdatabank is een superhandige tool, ook voor onszelf om bijvoorbeeld te zien hoeveel Repair Cafés er plaatsvinden."
Kim deelt enkele tips om alles uit de agenda te halen:
Zorg voor een specifieke invoerhandleiding voor je organisatoren.
Bied voorbeeldtitels en -teksten aan om het invoeren te vergemakkelijken.
Breng de voordelen van invoeren in de UiTdatabank regelmatig onder de aandacht in nieuwsbrieven en andere communicatiekanalen.
De promotie via de UiTdatabank draagt bij aan de zichtbaarheid van de Repair Cafés.
Steeds meer belangstelling voor repareren
“We hebben gemerkt dat er steeds meer bezoekers naar de Repair Cafés komen. dat is waarschijnlijk te danken aan een combinatie van factoren. Enerzijds is het herstellen van spullen populairder dan ooit, dankzij bewustwording over de impact van ons consumptiegedrag op het milieu. Bovendien draagt de promotie via de UiTdatabank bij aan de zichtbaarheid van Repair Cafés. En laten we de toegenomen betrokkenheid van vrijwilligers niet vergeten!”
Iedereen is welkom om te (laten) herstellen
Bij Repair & Share geloven ze dat het belangrijk is om inspanningen te doen om een divers publiek te bereiken. Ze bieden daarom ondersteuning voor een breder publieksbereik, zoals mensen met een migratieachtergrond of mensen in een financieel kwetsbare situatie.
Ook werd er een kader opgesteld om Repair Cafés toegankelijk te maken voor mensen met autisme en hoogsensitieve personen. Daarnaast zijn materialen beschikbaar om het concept van Repair Cafés uit te leggen aan mensen die de Nederlandse taal moeilijker begrijpen.
Iedereen welkom: tips voor een inclusieve activiteit in de UiTdatabank
Wil je een groter en diverser publiek bereiken? Begin bij je communicatie: met deze tips zorg je ervoor dat iedereen de weg vindt naar jouw activiteit.
Haal nóg meer UiT de UiTdatabank
Je voert je vrijetijdsactiviteiten al in in de UiTdatabank? Perfect! Maar haal je er ook het meeste uit? We geven je een aantal tips zodat jouw activiteiten een zo breed mogelijk publiek bereiken.
Van neurodiversiteit naar neuro-inclusiviteit bij je activiteiten
Wat is neurodiversiteit en hoe kun je hierop inspelen bij je activiteiten?