Wat is de roadtrip cultuureducatie?

De roadtrip cultuureducatie neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie in Vlaanderen i.s.m. boeiende partners en (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting. Om deel te nemen, koop je één ticket voor de roadtrip aan en je kiest zelf hoeveel events uit de reeks je bijwoont.

Over de sessie

Onze huidige beeldvorming over ouderen in de samenleving wordt al te vaak gedomineerd door stereotypen. Hoe kunnen we dat standpunt ombuigen? Dat is het uitgangspunt voor dit roadtripevent i.s.m. Destelheide.

Daarvoor laten we postdoctoraal onderzoeker An-Sofie Smetcoren aan het woord. Zij focust in haar onderzoek op participatie & inclusie van ouderen in de samenleving. Tijdens haar lezing zoomt ze in op ‘intergenerationeel werken’ met specifieke aandacht voor het perspectief van ouderen. Daarbij vertrekt ze vanuit hun maatschappelijke participatie: ouderen nemen op hele diverse en waardevolle manieren actief deel aan de samenleving. Smetcoren gaat samen met ons na hoe intergenerationele contacten erg waardevol kunnen zijn én reikt enkele handvaten en concrete voorbeelden voor jouw praktijk aan.

Na de theorie volgt de praktijk. Met het project SENIORENSLAM toont TRILL vzw hoe stedelijke jongeren en actieve senioren meer gemeen hebben dan je zou denken. Via spoken word en slam poetry bouwt het project bruggen tussen de twee groepen. Met een korte documentaire en enkele live performances kom je er alles over te weten. Om vervolgens zelf de vloer op te gaan en via een workshop het project aan de levende lijve te ondervinden.

Liesbeth De Clercq
Neem contact op met
Liesbeth De Clercq
Kennismedewerker cultuureducatie
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

Praktisch

 • Datum: Donderdag 22 september 2022
 • Locatie: Destelheide, Destelheidestraat 66, Dworp
 • Timing: Onthaal vanaf 13u00, start om 13u30, einde voorzien om 16u30
 • Om deel te kunnen nemen, koop je eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2022:
  • Een ticket kost €50 excl. btw (€60,50 incl. btw).
  • Met de ticketcode die je ontvangt, kan je deelnemen aan de 6 events van de roadtrip cultuureducatie 2022.
  • De code is geldig voor alle medewerkers van je organisatie. Je hoeft dus maar 1 code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen.
  • Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk.
 • Maximum aantal deelnemers: 20

Over An-Sofie Smetcoren

An-Sofie Smetcoren is postdoctoraal onderzoeker en docent binnen de opleiding Agogische Wetenschappen, vakgroep Educatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Daarnaast is ze als docent ook verbonden met de opleiding Psychosociale Gerontologie van Odisee Hogeschool. Haar onderzoek focust zich op wonen, zorgzame buurten, participatie & inclusie van ouderen in de samenleving.

Over Destelheide

Destelheide is een centrum voor jeugd, kunst en creatie waarin voornamelijk jongerenorganisaties en het onderwijs creatieve activiteiten ontplooien. De faciliteiten en diensten maken een kwaliteitsvol verblijf met catering en overnachting mogelijk in een steeds evoluerende infrastructuur in een groene omgeving. De educatieve dienst Dharts ontwikkelt een inspirerend leefklimaat, bouwt artistieke trajecten met jongeren en kunstenaars uit en organiseert kunsteducatieve vormingsmomenten om de verblijvers bij hun eigen activiteiten te ondersteunen, inspireren en stimuleren.

Over TRILL vzw

Bij TRILL vinden alle kinderen en jongeren een plek om zich uit te drukken op een creatieve manier. Met workshops, activiteiten en projecten die vanuit henzelf komen, experimenteren we met verschillende kunstvormen. Zo blijven we ontdekken, blijven we groeien, blijven we trillen.

Mis deze stop van de roadtrip niet!

Nog geen ticket voor de roadtrip cultuureducatie? Schaf dat eerst aan!

Met een kunstenaarsblik de wereldproblematiek te lijf

20 okt 2022 13:00 - 16:30 — i.s.m. Allez, Chantez!

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2022. Hoe kunnen we de wereld redden met kunst? Op vraag van Allez, Chantez! vetrelt componist Merlijn Twaalfhoven over de kunstenaarsblik als oplossing voor complexe wereldproblemen.

Meer lezen

Hoe meertaligheid en inclusie hand in hand gaan

11 okt 2022 13:00 - 16:30 — i.s.m. Willemsfonds

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2022. Hoe kunnen we meertaligheid onder jongeren binnen de vrije tijd inzetten om inclusie te bevorderen? Willemfonds nodigt professor Orhan Agirdag uit om de didactische, creatieve en maatschappelijke kwaliteit van talige diversiteit te duiden. De brusselse organisatie Foyer vult zijn lezing aan met praktijkverhalen over baanbrekende projecten rond meertaligheid.

Meer lezen

Emotienetwerken als gespreksmethode

29 sep 2022 13:00 - 16:30 — i.s.m. Museum Kunst & Geschiedenis & FARO

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2022. Op welke manieren kunnen we de complexe interacties tussen mensen en erfgoed en/of kunst en mensen onderling onderzoeken? Op vraag van Museum Kunst & Geschiedenis en FARO gaat Prof.dr.Hester Dibbits in gesprek over de methode emotienetwerken.

Meer lezen