Wat is de roadtrip cultuureducatie?

De roadtrip cultuureducatie neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie in Vlaanderen i.s.m. boeiende partners en (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting. Om deel te nemen, koop je één ticket voor de roadtrip aan en je kiest zelf hoeveel events uit de reeks je bijwoont.

Over de sessie

We slagen er maar niet in om complexe wereldproblemen met conventionele methoden op te lossen. Volgens componist Merlijn Twaalfhoven kunnen creatieve en artistieke professionals met verbeelding, schoonheid en inventiviteit een rol van betekenis spelen bij die grote uitdagingen waar we momenteel voor staan.

Hij is er rotsvast van overtuigd dat we met een kunstenaarsmindset naar de wereld moeten kijken. Zo kunnen we denkpatronen doorbreken, nieuwe invalshoeken en perspectieven vinden, ook als de situatie uitzichtloos lijkt. “Wat kunst doet, is niet het oplossen, illustreren of promoten van een visie, maar een manier van scherper waarnemen en het stellen van betere vragen”.

In dit roadtripevent geeft Twaalfhoven een uitgebreide lezing over zijn ideeën rond 'de kunstenaarsblik'. Vervolgens bespreken we samen hoe je die blik concreet kan inzetten in jouw praktijk én zichtbaar kan maken.

s' Avonds organiseert samenwerkingspartner Allez, Chantez een zangsessie in de Handelsbeurs. De organisatie nodigt alle deelnemers van dit roadtripevent uit om gratis mee te zingen.

Liesbeth De Clercq
Neem contact op met
Liesbeth De Clercq
Kennismedewerker cultuureducatie
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

Praktisch

 • Datum: Donderdag 20 oktober 2022
 • Locatie: WATT the Firms, Nieuwewandeling 62, 9000 Gent
 • Timing: Onthaal vanaf 13u00, start om 13u30, einde voorzien om 16u30
 • Om deel te kunnen nemen, koop je eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2022:
  • Een ticket kost €50 excl. btw (€60,50 incl. btw).
  • Met de ticketcode die je ontvangt, kan je deelnemen aan de 6 events van de roadtrip cultuureducatie 2022.
  • De code is geldig voor alle medewerkers van je organisatie. Je hoeft dus maar 1 code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen.
  • Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk.
 • Maximum aantal deelnemers: 35

Zangsessie Allez, Chantez!

 • Zingen van 20u00 tot 22u00
 • Locatie: Handelsbeurs Concertzaal
 • Gratis
 • Zangervaring is niet nodig, iedereen mag meedoen
 • Popmuziek van de jaren '50 tot vandaag

Over Merlijn Twaalfhoven

Merlijn Twaalfhoven is componist en oprichter van The Turn Club, een samenwerkingsverband van kunstprofessionals en bruggenbouwers die maatschappelijke vraagstukken aanpakken. Hij ontwierp vele onconventionele muziek en theaterprojecten, werkte in conflictgebieden en vluchtelingenkampen. Hierbij zoekt hij naar nieuwe verbindingen tussen bevolkingsgroepen en culturen. Hij ontving een UNESCO-award en was genomineerd voor de Amsterdam Prijs voor de Kunst.

In zijn boek Het is aan ons, waarom we een kunstenaarsmindset nodig hebben om de wereld te redden laat hij zien hoe ieder van ons een rol van betekenis kan spelen bij het aanpakken van grote en kleine wereldproblemen als wij de kunstenaar in onszelf activeren.

Over Allez, Chantez!

Allez, Chantez! is een Gents concept waarmee enthousiaste zangcoaches elk jaar tienduizenden mensen voluit samen laten zingen. Het zangconcept van Annelore Camps en Laila De Bruyne bestaat intussen 7 jaar en zorgt voor verbinding en zorgeloosheid in heel Vlaanderen.

Over WATT The Firms

WATT The firms is a project by developer Revive from Ghent, which invests in the sustainable transformation of old industrial sites. Revive converted this old industrial site on Nieuwe Wandeling into "probably the coolest offices", setting the bar particularly high in terms of technology and sustainability.

Mis deze stop van de roadtrip niet!

Nog geen ticket voor de roadtrip cultuureducatie? Schaf dat eerst aan!

Hoe meertaligheid en inclusie hand in hand gaan

11 okt 2022 13:00 - 16:30 — i.s.m. Willemsfonds

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2022. Hoe kunnen we meertaligheid onder jongeren binnen de vrije tijd inzetten om inclusie te bevorderen? Willemfonds nodigt professor Orhan Agirdag uit om de didactische, creatieve en maatschappelijke kwaliteit van talige diversiteit te duiden. De brusselse organisatie Foyer vult zijn lezing aan met praktijkverhalen over baanbrekende projecten rond meertaligheid.

Meer lezen

Over de generatiekloof heen. De waarde van intergenerationeel werken

22 sep 2022 13:00 - 16:30 — i.s.m. Destelheide

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2022. Hoe kunnen we de vaak negatieve en stereotype beeldvorming over ouderen in onze samenleving ombuigen? Destelheide nodigt onderzoeker An-Sofie Smetcoren uit om onze blik te openen en de effecten van intergenerationeel werken toe te lichten. Daarna gaan we in een workshop met TRILL vzw actief aan de slag en ontdekken we hoe de organisatie erin slaagt de brug tussen generaties te slaan.

Meer lezen

Emotienetwerken als gespreksmethode

29 sep 2022 13:00 - 16:30 — i.s.m. Museum Kunst & Geschiedenis & FARO

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2022. Op welke manieren kunnen we de complexe interacties tussen mensen en erfgoed en/of kunst en mensen onderling onderzoeken? Op vraag van Museum Kunst & Geschiedenis en FARO gaat Prof.dr.Hester Dibbits in gesprek over de methode emotienetwerken.

Meer lezen