Netwerk Vitamine C, dat zijn zo'n 80 mensen met een hart voor cultuureducatie in de vrije tijd, die het engagement aangegaan zijn om samen te bouwen aan meer kennisdeling binnen de brede cultuureducatieve sector.

Op maandag 16 oktober organiseren we in Antwerpen een nieuwe live ontmoeting voor radars van het netwerk. We zijn te gast bij een van onze radars: Odette Peterink verwelkomt ons in Museum Plantin-Moretus.

We stippelden een namiddagprogramma uit. We maken kennis met elkaar én het schilderij Labore et Constantia (Erasmus II Quellinus, 1640). Na een netwerklunch krijgen we een inkijk in de algemene werking van het museum. De cultuureducatieve aanpak ondervinden we aan de levende lijve door drie verschillende activiteiten:

 • De drukker aan het werk - Tijdens de drukdemonstratie leidt drukker Harry ons in over drukken met loden letters in de oude drukkerij Officina Plantiniana.
 • Samen met Atlas Antwerpen bergen verzetten - Meerstemmigheid en taaloefenkansen zijn in het museumbeleid opgenomen.
  Annelie en Malika (Atlas Antwerpen) vertellen over hoe de organisatie en het museum elkaars werking versterken en verrijken.
 • Guerillatour - Een tocht door het huis doorspekt met smeuïge verhalen, creatieve interventies, speelse en toffe weetjes. De ideale tour voor mensen die niet graag naar musea gaan. Deze tour is altijd anders, want elke groep én elke gids is anders.

Afsluiten doen we met een hapje en drankje.

Liesbeth De Clercq
Neem contact op met
Liesbeth De Clercq
Kennismedewerker cultuureducatie
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

Programma

12u00: Onthaal
12u15: Interactieve kennismaking a.d.h.v. schilderij Labore et Constantia
12u45: Netwerklunch
13u15: Algemene schets museum & publiekswerking
13u45: Activiteit 1 - Drukdemonstratie
14u30: Activiteit 2 - Samen met Atlas bergen verzetten
15u15: Pauze
15u30: Activiteit 3 - Guerillatour
16u15: Hapje & drankje
17u00: Einde

Praktisch

 • Deelname is gratis voor radars van Netwerk Vitamine C
 • Nog geen radar en wil je erbij zijn? Lees eerst even wat het betekent om radar te worden en vul dan snel de engagementsverklaring in.
 • Locatie: Museum Plantin-Moretus (Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen)
  • Bereikbaarheid openbaar vervoer: Museum Plantin-Moretus bevindt zich op 20 minuten wandelen van station Antwerpen-Centraal. Verplaats je je liever met de tram? Aan het station kan je tram 9, 15, 3 of 5 nemen tot de halte Antwerpen Groenplaats. Vanaf daar is het 12 minuten wandelen.
  • Bereikbaarheid wagen: parkeren kan in een van de omliggende betalende parkings: parking Groenplaats (Groenplaats 46), parking Brabo (Kammenstraat 2) of parking Scheldekaaien (Jordaenskaai 27).

Over Museum Plantin Moretus

Driehonderd jaar boekdrukkunst en familiegeschiedenis: dát is het Museum Plantin-Moretus. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen. Je kan er de oudste drukpersen ter wereld, een rijke kunstcollectie en portretten van Rubens bewonderen. In de bibliotheken vind je manuscripten, incunabelen en originele drukken. En de archieven vertellen je meer over het dagelijkse leven in drukkerij én paleis. Bovendien bewaart het museum ook meer dan 20.000 prenten die tot de absolute wereldtop behoren in het prentenkabinet.

(c) Stefan Dewickere

Benieuwd naar de topstukken van het museum?

Radiozender Klara zocht afgelopen zomer naar kroonstukken in Belgische musea. In dat lijstje kon de atlas van Abraham Ortelius, de oudste gedrukte atlas ter wereld niet ontbreken.