Er zijn heel wat activiteiten die mensen in beweging kunnen brengen. Maar toch zijn er nog heel wat Vlamingen die te weinig bewegen en te veel stilzitten. Hoe kunnen we het aanbod beter bekend maken en afstemmen op diegenen die meer beweging nodig hebben?

Femke De Meester van Het Vlaams Instituut Gezond Leven licht op het publiqForum toe hoe ze te werk gaan.

Belang van meer beweging

Volwassenen die voldoende bewegen, geven zichzelf het mooiste cadeau. De voordelen ervan zijn amper bij te houden! Bewegen beschermt onder andere je mentaal welbevinden en versterkt je immuunsysteem. Dat is nog maar het puntje van de ijsberg, Femke De Meester vertelt er alles over in haar sessie op het publiqForum.

SWEEP

SWEEP is een pilootproject en initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, Sport Vlaanderen, MOEV en Departement Onderwijs en Vorming dat jongeren tussen 12 en 18 jaar wil inspireren, motiveren, activeren en samenbrengen om te bewegen én daarin plezier te vinden.

Op SWEEP ontdekken jongeren via enkele korte, luchtige vraagjes wie ze zijn: een Buzzer, Zoomer, Blitzer, Bouncer, Smasher of Swoosher. Op basis daarvan krijgen ze een activiteitenaanbod dat volledig aansluit bij hun interesses en leven. Het aanbod gaat van sport tot vrijwilligerswerk, concerten en exposities. Daarna kiezen jongeren zelf wat ze met de suggesties doen.

Het doel is om jongeren minder lang te laten zitten, daarom gaat ons aanbod heel breed. Een jongere die zijn dagen vult met gamen, gaan we niet in beweging krijgen met een sportactiviteit.
Femke De Meester
Stafmedewerker Vlaams Instituut Gezond Leven

In 2022 heeft SWEEP zich uitsluitend gefocust op jongeren in de provincie Antwerpen. Sinds de start van het pilootproject in april 2022 gebruiken bijna 6000 jongeren het platform. Femke De Meester: “We willen deze jongeren nu bevragen om SWEEP samen met hen te verbeteren. Na een gunstige evaluatie liggen de plannen klaar om SWEEP in 2023 uit te rollen over heel Vlaanderen.”

Bewegen Op Verwijzing

Met ‘Bewegen Op Verwijzing’ helpt Het Vlaams Instituur Gezond Leven mensen die onvoldoende bewegen op weg naar een actiever en gezonder leven. Hoe? Met professionele, terugbetaalde coaching en een beweegplan op maat.

Met een doktersvoorschrift kunnen mensen terecht bij een Bewegen Op Verwijzing-coach.
Die coach stimuleert mensen om meer te bewegen - met een persoonlijk beweegplan en consultaties. Resultaat? Een actiever leven, waarbij mensen zich beter in hun vel voelen. Mensen betalen een beperkte bijdrage, de andere kosten vergoedt de Vlaamse overheid.

Meerwaarde UiTdatabank

In beide initiatieven speelt UiTdatabank een belangrijke rol. Het activiteitenaanbod van SWEEP komt rechtstreeks uit UiTdatabank. Femke De Meester: “We hangen zelf labels aan de SWEEP-profielen én aan de activiteiten uit de databank. Op basis daarvan kunnen we jongeren een activiteitenaanbod voorleggen dat volledig aansluit bij hun interesses.” Ontdek tijdens de sessie op publiqForum hoe dit precies in zijn werk gaat.

De Bewegen Op Verwijzing-coaches gebruiken UiTdatabank daarnaast om tijdens consultaties op zoek te gaan naar lokaal aanbod om mensen in beweging te zetten.

Hoe vollediger het aanbod in UiTdatabank, hoe meer jongeren, volwassenen en ouderen wij in beweging kunnen zetten.
Femke De Meester
Stafmedewerker Vlaams Instituut Gezond Leven

Mogelijke rol voor lokale besturen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven ziet in bovenstaande initiatieven een belangrijke rol weggelegd voor lokale besturen. Lokale besturen kunnen in eerste instantie hun eigen activiteiten invoeren in UiTdatabank en daarnaast de organisaties in hun gemeente warm maken om hun aanbod te vervolledigen. “Zo streven we samen naar gezondere en gelukkige Vlaamse inwoners én stimuleren we een groter publiek voor lokale evenementen of activiteiten: een win-win!”

Kom naar de sessie op het publiqForum en ontdek hoe jij je steentje kan bijdragen aan een gezonder Vlaanderen als organisatie of lokaal bestuur!