AALST

Arnoud Van der Straeten was cultuurbeleidscoördinator bij de introductie van UiTPAS in Aalst. Hij is intussen bibliothecaris van de Aalsterse bib die een nieuwe plek heeft gevonden in Utopia. Katrien Wauters is de UiTPAScoördinator van UiTPAS regio Dender en heeft de intergemeentelijke samenwerking zien groeien. Van vier gemeenten naar negen en vanaf januari tien gemeenten. We treffen elkaar in de gezellige drukte tussen de boekenrekken van Utopia.

Utopia opende begin deze zomer. Hoe ervaar je deze eerste maanden?

Arnoud: “Dagelijks trekken we 3.000 bezoekers, op een zaterdag zelfs 4.000. De mensen vinden de weg en waarderen het gebouw. We zijn geëvolueerd van een boekenpakhuis naar een verblijfsbibliotheek. We zien hier iedereen. Van de jongere die komt studeren tot iemand die telewerk verricht. En de symbiose met het conservatorium is veelbelovend. Onze publiekswerkers zetten nu al evenementen op met de collega’s van het deeltijds kunstonderwijs.”

Katrien: “Het gebruik van de UiTPAS is quasi verdubbeld in de bib. Er worden bijna twee keer zoveel punten gespaard bij een bibliotheekbezoek.”

Punten sparen en voordelen omruilen laat sporen na. Jullie hebben intussen een groot databestand over het gebruik van UiTPAS. Wat doen jullie daarmee?

Katrien: “We leren uit de data wie we wel en wie we minder bereiken. Zo zie ik dat we weinig senioren bereiken, maar dat diegenen die een UiTPAS hebben wel actieve spaarders zijn. Dus denk ik dat we met wat inspanning die groep kunnen vergroten. Het is kwestie van communicatie en goede voordelen vinden.

Het is ook eenvoudig om een UiTPASactie te maken op basis van segmentering. Zo hebben we al mailings gestuurd naar mensen die al eerder op een plek gespaard hebben. Of werken we met last minute aanbiedingen. Mensen hebben nood aan sturing, ze hebben graag dat iemand hen wijst op een aanbod, op maat dus.

Nu we de database hebben, kunnen we gebruikers veel gemakkelijker contacteren. het zwembad wilde haar gebruikers enquêteren, maar had geen gebruikersbestand. Dat kon UiTPAS wel bieden. We hebben de zwemmers met een UiTPAS een vragenlijst gestuurd en daar kwamen meteen bruikbare tips uit.”

Het is ook kwestie van actief de straat op te gaan. Dat hebben jullie al getoond met Cirq.

Arnoud: “Inderdaad. Ons straattheaterfestival Cirq en UiTPAS hebben elkaar versterkt. Bij de lancering van UiTPAS in 2012 hadden we de ambitie dat elke festivalganger ook punten zou sparen. Een goede manier zodat mensen zich het gebruik van de pas zouden eigen maken. We hebben op elk plein waar een voorstelling werd gespeeld een zuiltje staan, met een begeleider. We hebben twee mobiele UiTPASbalies waar vier vrijwilligers continu voordelen aan het omruilen zijn. Gadgets, hebbedingetjes, zoals magneten, een strandbal. Wat ook goed scoort zijn de tekeningen van onze ‘huistekenaar’ Randall Casaer. Dit jaar zijn er tijdens Cirq 10.000 punten gespaard en 1.169 voordelen geruild. Dat kan tellen hé.”

Wat brengt de toekomst? Wat zijn jullie ambities?

Katrien: “Ik wil meer inzetten op segmenten, op maatwerk. En we moeten inzetten op sport, we zouden meer sportverenigingen moeten hebben die in UiTPAS stappen.”

Arnoud: “Ik denk dat schaalvergroting in de regio belangrijk is voor dit soort projecten. Je moet als groep gemakkelijk kunnen beslissen, zonder telkens alle gemeenten individueel om goedkeuring te moeten vragen. Regio Dender is nu een feitelijk samenwerkingsverband.”

Katrien en Arnoud: “Eigenlijk zouden we willen dat UiTPAS over heel Vlaanderen wordt uitgerold. Dat zal niet eenvoudig zijn, want intussen heeft elke regio een eigen systeem van kostendeling. En je zou geen eigen kaart meer nodig hebben, dat kan nu gewoon met de elektronische identiteitskaart.”

Er ligt nog werk op de plank dus voor deze pioniers van UiTPAS. “Maar eigenlijk mogen we fier zijn”, zegt Arnoud nog. “Het solidariteitsprincipe is intussen ingeburgerd. De mix hier in Aalst is goed gelukt. We zijn af van het stigma van de kansenpas. Niemand spreekt er nog over, iedereen heeft het nu over de UiTPAS. En we mogen de Vierdewereldgroep dankbaar zijn voor hun werk. Zonder hen stonden we niet zo ver.”