Vanaf 2019 tot eind 2021 rolt Cultuurconnect het Eengemaakt Bibliotheeksysteem (EBS) uit in Vlaanderen. In 7 migratiegolven schakelen alle bibliotheken in Vlaanderen over op eenzelfde Vlaamse bibliotheeksoftware. In veel steden en gemeenten leeft hierbij de vraag hoe UiTPAS zich verhoudt tot dit nieuwe systeem.

UiTPAS als bibliotheekkaart?

Vandaag is je lidkaart van de bibliotheek een specifieke bibkaart, je eID of een citypass (zoals de A-kaart in Antwerpen). Met deze kaart kan je materialen ontlenen en je gegevens raadplegen of wijzigen.

Kan de UiTPAS een zelfde functie hebben bij het toekomstige bibliotheeksysteem? Ja! Dat kan!

Het eengemaakt bibliotheeksysteem is zo ontwikkeld dat je je als gebruiker via verschillende manieren kan identificeren aan de balie. Bijvoorbeeld via het rijksregisternummer op je eID, een QR-code op een bibliotheekkaart, een barcode in een app … maar dus ook met de barcode van je UiTPAS.

De UiTPAS koppelen aan het EBS

Het EBS ondersteunt alle bestaande soorten barcodenummers. Cultuurconnect schuift zelf de elektronische identiteitskaart naar voor. Het is dus perfect mogelijk om je UiTPAS te linken aan je profiel in het bibliotheeksysteem, als vervanging van een specifieke bibliotheekkaart. Bibliotheken die kiezen voor specifieke bibliotheekkaarten kunnen vanaf de instap in het EBS een set kaartnummers (barcodes) uit de nieuwe Vlaamse barcodereeks gebruiken. Bij het vastleggen van deze Vlaamse barcodereeks voor bibliotheken is rekening gehouden met hoe het UiTPASnummer is opgebouwd, opdat beide nummerreeksen elkaar niet in de weg zitten.

Test de hardware goed door

De software van het nieuwe bibliotheeksysteem kan werken met allerlei courante randapparatuur: printers, ticketprinters, barcodescanners, kaartlezers (bv. mifare ACR, FEIG), RFID-lezers/platen, lenerspassen-printers, e-id-lezers … De goede werking met randapparaten is enkel gegarandeerd bij het besturingssysteem Windows. Bij andere besturingssystemen moet de werking worden getest door de bibliotheek en Cultuurconnect.

Steeds meer bibliotheken werken met self-service-automaten. Daar moeten de ingebouwde lezers ook compatibel zijn met de kaart of app van de ontlener. De meeste automaten zijn uitgerust om te kunnen werken met een barcode. Indien de automaten niet compatibel blijken met het bibliotheeksysteem of de gebruikte bibliotheekkaarten, dien je dit zelf (bij de leverancier) na te gaan.

Kom meer te weten over het eengemaakt bibliotheeksysteem via servicedesk@cultuurconnect.be of lees meer op https://www.cultuurconnect.be/diensten/bibliotheeksysteem