“In Gent zijn er weinig sportclubs aangesloten bij UiTPAS, terwijl de vraag naar bijvoorbeeld voetbalclubs of vechtsportverenigingen hoog ligt, ook bij mensen in armoede”, vertelt de Gentse UiTPAS-manager Marie Desimpelaere. Dat is jammer, aangezien UiTPAS het net voor iederéén mogelijk wil maken om zijn vrije tijd in te vullen met activiteiten naar keuze, of dat nu een workshop pottenbakken is, een concert van een country artiest of een cursus zumba. En met de goedkeuring van de nieuwe regeling, wat in april dit jaar gebeurde, staat regio Gent weer een stapje dichterbij.
Het komt erop neer dat de solidaire kostendeling die in Gent gehanteerd wordt (20% voor de pashouder, 40% voor de deelnemende organisatie en de resterende 40% voor de gemeente) toegepast blijft voor de eerste 5% deelnemers aan kansentarief. Zijn er voor een bepaalde activiteit meer dan 5% inschrijvingen met de UiTPASkorting, dan komt stad Gent voor 80% tussen voor elke extra deelnemer. Bovendien is er geen quotum wat betreft het aantal inschrijvingen aan kansentarief. “We willen vermijden dat clubs dit daarvoor zouden instellen. Zo valt niemand uit de boot omdat het de zoveelste is met recht op het kansentarief”, besluit Marie.
Dat de nieuwe regeling de instapdrempel wel degelijk verlaagt, blijkt uit de resultaten. Sinds juni dit jaar sloten namelijk in een klap niet minder dan 30 sportclubs en 4 jeugdbewegingen aan. Dat zijn voorlopig echter wel de enige ‘harde’ cijfers die ze bij UiTPAS Gent voorhanden hebben. Logisch ook, aangezien ze nog volop in de implementatiefase zitten. “Het concept is uitgewerkt en goedgekeurd, maar in de praktijk zijn we nog maar net aan de slag gegaan.” En onze mening? Die is dat we een actie die het vooropgestelde doel direct treft, toch al voorzichtig naar voor mogen schuiven als een succes.