Patrick Smagghe is coördinator en bevlogen bezieler van 4AD. Met deze eigenzinnige muziekclub in de Westhoek blijft hij geheel een eigen koers varen terwijl hij tegelijkertijd zoveel mogelijk mensen de kans wil geven om te genieten van alles wat de club in huis heeft.
Enter de (bovenlokale) UiTPAS.
Smagghe: “Voor we van start gingen met UiTPAS, hadden we hier ons eigen systeem om mensen in armoede op een laagdrempelige manier een avondje uit te laten beleven. We hadden een afspraak met het OCMW dat zij hun klanten gratis bij ons op de gastenlijst konden laten zetten, net zoals eender welke andere bezoeker op de gastenlijst kon staan. We maakten hier geen reclame voor, niet omdat we bang waren voor een stormloop, maar net om stigma’s te vermijden.”
“We vinden het idee van punten sparen en omruilen een leuk gegeven, maar onze voornaamste reden om in het UiTPAS-verhaal te stappen was om mensen in armoede te laten participeren, en dat op een niet-stigmatiserende manier. “Culturele uitsluiting heeft meer impact dan financiële uitsluiting.” Dat was een van de conclusies uit een onderzoek van de Koning Boudewijnstichting en dat is mij altijd bijgebleven.”
Pure winst
“Niemand kiest ervoor om in armoede te leven. Met 4AD geven wij deze mensen met veel plezier een duwtje in de rug door hen bij ons te verwelkomen. Het leven is al moeilijk genoeg, en dan is een concert geen prioriteit. Wij zien dit niet als een verlies voor onze kassa, maar als winst omdat we iemand extra hebben kunnen laten genieten van een concert.”
Grensgeval
Waarom 4AD er ook resoluut voor kiest om niet enkel bezoekers met een UiTPAS met kansenstatuut uit eigen regio te ontvangen, maar ook bovenlokale UiTPAS-aanbieder te zijn? “Op dit moment zijn wij aangesloten bij UiTPAS Westhoek. Veel van onze bezoekers komen echter uit heel West en Oost Vlaanderen en nog van verder. Het past echt niet in onze filosofie om mensen te moeten uitsluiten, enkel omdat ze toevallig net buiten de grens wonen tot waar onze UiTPAS met kansentarief reikt.”
Mensvriendelijk
Verder past UiTPAS perfect in de duurzaamheidsvisie en -strategie van 4AD. “Want duurzaamheid gaat veel verder dan enkel ‘groen’”, aldus Smagghe. “Het gaat evengoed om de ergonomie aan onze bureaus of het poetsmateriaal. Wij willen niet alleen milieuvriendelijker zijn, maar ook mensvriendelijker. Voor ons bestaat het ene niet zonder het andere.”
Wat met de financiële gevolgen van het aanbod bovenlokaal voor UiTPAS met kansentarief open te stellen? “Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat er teveel geld in de kunst- en cultuursector in Vlaanderen zit. Het is voor geen enkele organisatie evident om te overleven. Maar naast de cijfers is er nog steeds een maatschappij, een sociaal weefsel. Het gaat over mensen zoals jij en ik die niet door cijfers te vervangen zijn. Onze boekhouding moet zeker kloppen op het einde van het jaar, daar kunnen we niet onderuit. Maar als je die dan kunt doen kloppen terwijl ook mensen aan verminderd tarief hebben kunnen deelnemen, dan heb je een eens zo succesvolle afsluiting achter de rug.”
“Wij willen ons als club niet onderscheiden, niet door onze programmatie of door onze maatschappelijke ingesteldheid. Wij doen net zoals iedereen in de muziek- en kunstwereld hard ons best en met de beperkte tijd en middelen realiseren we met z’n allen heel mooie dingen.”
Heb je als vrijetijdsorganisatie of -vereniging ook interesse om (bovenlokale) UiTPAS-aanbieder te worden of wil je meer informatie? Contacteer Helene.
UiTPAS is een spaar-en voordelenprogramma voor vrije tijd waar zowel de deelnemer als de aanbieder veel uithalen.
Starten met UiTPAS? Zo werkt het.