Wat is de Roadtrip Cultuureducatie?

De Roadtrip Cultuureducatie neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie i.s.m. boeiende partners en (internationale) sprekers. Met een lezing, workshop of tafelgesprek duiken we in de verschillende domeinen van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, met veel ruimte voor ontmoeting.

Over de sessie

Hoe kunnen organisaties, docenten en begeleiders jongeren ondersteunen die eigen artistiek werk willen maken? Welke knowhow is er nodig om zo'n zelfstandig maakproces te initiëren en begeleiden?

Met het onderzoek "Verleiden tot het midden" onderzochten theaterdocenten Ann Saelens en Tanja Oostvogels drie jaar lang artistieke creatieprocessen waarin jongeren zelf de inhoud en vorm van hun werk kunnen bepalen. Ze observeerden verschillende plekken waar jongeren uitgedaagd worden om zelfstandig te creëren. Daarbij lag de focus op de begeleiding van de jongeren.

Tijdens dit roadtripevent presenteren Ann en Tanja de resultaten van hun onderzoek. In een panelgesprek reflecteren theaterdocenten op die resultaten. Ook jongeren komen aan het woord: zij getuigen over hun ervaringen met dit soort processen en begeleiding. Om de blik verder te openen vertelt filosofe Katrien Schaubroeck meer over de filosofie van Iris Murdoch, dat een interessante leidraad kan zijn in dit soort werk. Tot slot gaan we in gesprek over de resultaten, de reflectie van de docenten en jongeren en de eigen praktijk.

Liesbeth De Clercq
Neem contact op met
Liesbeth De Clercq
Kennismedewerker cultuureducatie
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

Programma

12u45 - Onthaal & Lunch
13u30 - Intro publiq
13u40 - Jongeren aan het woord
13u50 - Presentatie onderzoeksresultaten door Ann & Tanja
14u35 - Gesprekstafel 1
15u05 - Pauze
15u20 - Lezing Katrien Schaubroeck
16u00 - Panelgesprek theaterdocenten
16u45 - Gesprekstafel 2
17u15 - Wrap-up door Ann & Tanja
17u30 - Einde

Praktisch

  • Datum: donderdag 3 oktober 2024
  • Locatie: KASK (campus Bijloke), Jozef Kluyskensstraat, 9000 Gent
  • Timing: onthaal met lunch vanaf 12u45, start om 13u30, einde voorzien om 17u30
  • Prijs: €40 (€48,40 incl. btw)
    • Kom je met collega's? Dan betaal je als organisatie €40 voor dit event. Elke collega schrijft zich apart in. Gebruik dezelfde facturatiegegevens bij de inschrijving.
    • Opgelet: kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 7 dagen voor het event.
  • Maximum 30 deelnemers

Over het onderzoek

Ann Saelens en Tanja Oostvogels werken als theaterdocent, actrice en artistiek onderzoeker. Uit hun gemeenschappelijke gedrevenheid om jonge (vaak onervaren) spelers te begeleiden in hun artistieke zoektocht ontstond aan KASK “Verleiden tot het midden”, een onderzoek voor en door theaterdocenten over het initiëren en begeleiden van autonoom podiumwerk van jongeren. Het onderzoek loopt van september 2021 tot september 2024.

Het ontbreekt theaterdocenten vandaag aan ondersteuning om het complexe proces van een eigen creatie te begeleiden. Het onderzoek wil daar een bijdrage aan leveren.

(c) Joân De Bruyckere

Kom je naar het event?