Wat is de Roadtrip Cultuureducatie?

De Roadtrip Cultuureducatie neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie i.s.m. boeiende partners en (internationale) sprekers. Met een lezing, workshop of tafelgesprek duiken we in de verschillende domeinen van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, met veel ruimte voor ontmoeting.

Over de sessie

Onze wereld bestaat uit ruimte, mensen en materialen. Deze fysieke, concrete setting bepaalt ons meer dan we denken. Architectuur kan rust brengen of onrust, veiligheid of uitdaging. Hoe ervaren kinderen en tieners de omgeving waarin ze leven? Wat is voor hen belangrijk, wat hebben ze nodig? En op welke manieren ga je daarover in gesprek?

Drie cultuureducatieve praktijken die zich richten op ruimte en architectuur gaan met deze vragen aan de slag. Elk praktijkverhaal bevat een inspirerende methodiek om de begrippen ‘ruimte’ en ‘omgeving’ te bemiddelen bij jonge mensen. Na de voorstelling van de cases gaan we in gesprek en koppelen we terug naar de eigen praktijk.

De drie praktijkcases:

Camille Dumont
Neem contact op met
Camille Dumont
Projectmedewerker Cultuureducatie
email hidden; JavaScript is required
Installatie Kindereiland - Vlaams Architectuurinstituut

Wat hebben families (in allerlei vormen, maten en met verschillende leeftijden) nodig om samen te reflecteren over hun omgeving?

Met Kindereiland zet het VAi een volgende stap in de ontwikkeling van zijn permanente familieaanbod. In de wandelgangen van DE SINGEL botsen families op een installatie vol verrassingen: schuifjes om open te trekken, bankjes om rustig te zitten of te lezen, … Na een eerste verkenning van de installatie worden de families verdergeleid naar de tentoonstelling met een set opdrachten. Eindigen doen ze opnieuw in de installatie, waar de kinderen aan de slag gaan met wat ze gezien hebben en zelf architect worden met bouwblokken, figuren en tekenmateriaal.

(c) Dries Luyten
Familietentoonstelling Iemand Thuis? - MAS

Hoe hebben samenwerking en participatie bijgedragen aan het creëren van een inclusieve beleving in de familie-expo ‘Iemand Thuis'?

Een diversiteit aan Antwerpse families bouwde samen met voormalig theatergezelschap Studio ORKA en het MAS aan deze familie-expo, helemaal op maat van kinderen. De verhalen die werden gesprokkeld bij tientallen Antwerpenaren, jong en oud, laten zien hoe een ‘thuis’ voor iedereen anders is en wat dat thuisgevoel dan bepaalt - of je nu in één huis woont of in twee, op een woonboot, in een kraakpand of op internaat. Naast het fantasierijke decor dat families langs de verrassende museumstukken van het MAS leidt, zijn er bij de doe-stations mogelijkheden om samen aan de slag te gaan.

(c) MAS
Workshop Lemmens en co, urban miners sinds 1993 - Kunst in Zicht

Hoe faciliteer je een authentiek gesprek tussen kind, jongere en kunstenaar over een heersend ideaalbeeld?

Stef Lemmens en Kunst in Zicht gaan in deze workshop samen met tieners tussen 10 en 14 jaar op zoek naar ingenieuze, originele en duurzame manieren van bouwen. In hun Materiotheek vinden ze allerlei tweedehands materiaal en gereedschap om zelf aan de slag te gaan. Tijdens de workshop testen ze uit hoe het voelt om in hun eigen constructie te wonen. Daarnaast bedachten Stef Lemmens en Kunst in Zicht een nieuwe tool rond Urban Mining, een DoeBoek waarmee je zelf een echte Urban Miner wordt. Dat stellen ze tijdens het roadtrip event voor het eerst voor met gepaste trots.

(c) Kunst in Zicht

Programma

12u30 - Onthaal & lunch
13u00 - Intro publiq
13u15 - Praktijkverhaal 1: Vlaams Architectuurinstituut
13u50 - Praktijkverhaal 2: MAS
14u25 - Pauze
14u40 - Praktijkverhaal 3: Kunst in Zicht
15u15 - Uitwisseling
15u50 - Plenaire terugkoppeling
16u20 - Outro publiq
16u30 - Receptie
17u00 - Einde

Praktisch

 • Datum: dinsdag 12 maart 2024
 • Locatie: DE SINGEL, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
 • Timing: onthaal met lunch vanaf 12u30, start om 13u00, einde voorzien om 17u00
 • Prijs: €40 (€48,40 incl. btw)
  • Kom je met collega's? Dan betaal je als organisatie €40 voor dit event. Elke collega schrijft zich apart in. Gebruik dezelfde facturatiegegevens bij de inschrijving.
 • Maximum 30 deelnemers
 • Inschrijven t.e.m. 6 maart
 • Bereikbaarheid:
  • Openbaar vervoer: neem vanaf station Antwerpen-Centraal tram 2 of 6 (20 minuten) of wandel vanaf station Antwerpen-Zuid (15 minuten).
  • Auto: DE SINGEL ligt vlak naast de ring rond Antwerpen en net buiten de lage-emissiezone. Parkeer je auto op de betalende parking Desguinlei.

De inschrijvingen zijn gesloten. Wil je er toch graag bij zijn? Stuur een e-mail naar camille@publiq.be en we kijken naar de mogelijkheden.

Over Kunst in Zicht

Kunst in Zicht ontwikkelt actieve kunsteducatieve projecten. In een labowerking voor (jonge) kinderen en jongeren én tijdens coaching van hun begeleiders staan twee doelen voorop: deelhebben aan de kunsten én leren door de kunsten. In een inspirerende en sterke kunsteducatieve leeromgeving beleven (jonge) kinderen, jongeren en hun begeleiders creatieve processen die heel wat gelijkenissen en eigenschappen vertonen met de artistieke creatieprocessen van kunstenaars. Vertrekkend vanuit hun eigen leefwereld, leren de deelhebbers over de kunsten en maken ze de link naar de wereld rondom hen. Authentieke experten begeleiden dit proces: kunstenaars die vanuit hun artistieke en pedagogische competenties inspireren, de actieve leerprocessen begeleiden en een inkijk bieden in de wereld van de kunsten.

Over MAS

In het MAS maak je kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen. Zeven museumzalen en meer dan duizend getoonde collectiestukken vertellen elk hun intrigerende verhaal in boeiende thematische tentoonstellingen. Je gebruik er al je zintuigen om het rijke verleden van de stad, de stroom, de haven en de wereld te ontdekken. De gratis expo langs de roltrappen in de wandelboulevard laat je onderweg alvast proeven van erfgoed in de stad. Onderweg naar het panorama geniet je van een adembenemende uitzicht op de stad en kan je je laten verrassen door de vele grote en kleine details van deze architecturale parel.

Over Vlaams Architectuurinstituut

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) is het voornaamste aanspreekpunt over architectuur uit Vlaanderen en Brussel. Het VAi maakt het publiek attent op het belang van een goed ontworpen leefomgeving, stimuleert het maatschappelijke debat over het ontwerp van gebouwen en steden en verspreidt kennis over architectuur. Gevestigd in DE SINGEL in Antwerpen, organiseert het VAi tentoonstellingen, lezingen, debatten, publicaties en evenementen. Daarnaast beheert het VAi een rijke collectie architectuurarchieven.

Vanaf 2024 zal het VAi een structurele publiekswerking uitbouwen. Dit gebeurde tot hiertoe projectmatig met bijvoorbeeld het Festival van de architectuur. Met het Kindereiland zette het VAi zijn eerste stappen in een permanent familieaanbod bij zijn expo’s.