Wat is de Roadtrip Cultuureducatie?

De Roadtrip Cultuureducatie neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie i.s.m. boeiende partners en (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting.

Over de sessie

Met het project ErfGoedVoelen zetten Huis van Alijn, Museum Dr. Guislain en Erfgoedhuis Zusters van Liefde cultureel erfgoed in om de levenskwaliteit van verschillende doelgroepen te verhogen. Daarvoor zetten de drie erfgoedorganisaties elk verschillende pilootprojecten op waarbij ze experimenteren en erfgoedmethodieken toepassen. Die methodieken zijn internationaal gekend en gewaardeerd, en gebruiken cultureel erfgoed om een langdurige en positieve stimulans te creëren. Object handling en object storytelling zijn hiervan enkele voorbeelden.

Tijdens dit roadtripevent buigen we ons eerst over een breder theoretisch kader rond cultureel erfgoed voor welzijn, om vervolgens in praktijkgerichte sessies aan de slag te gaan. Julia Cort, Community Engagement Manager aan Horniman Museum and Gardens (Verenigd Koninkrijk), vertelt in een lezing over de impact van cultureel erfgoed en 'object-based learning' op het welzijn van mensen. Daarna zoomen we in op enkele inzichten en praktische handvaten die vanuit het project ErfGoedVoelen gegroeid zijn. We maken kennis met de verschillende manieren waarop cultureel erfgoed ingezet kan worden voor het welzijn van verschillende doelgroepen en verdiepen ons in enkele erfgoedmethodieken.

Liesbeth De Clercq
Neem contact op met
Liesbeth De Clercq
Kennismedewerker cultuureducatie
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

Programma

13u00: Onthaal
13u30: Inleiding publiq en kennismakingsrondje
13u45: Inleiding project ErfGoedVoelen
14u00: Keynote Julia Cort
14u45: Pauze
15u00: Workshop erfgoedmethodieken
16u30: Plenaire terugkoppeling
17u00: Outro met hapje & drankje
17u30: Einde

Praktisch

  • Datum: Donderdag 9 november
  • Locatie: Huis van Alijn, (Kraanlei 65, 9000 Gent)
  • Timing: Onthaal vanaf 13u00, start om 13u30, einde voorzien om 17u30
  • De inschrijvingen zijn gesloten. Wil je er toch graag bij zijn? Neem dan contact met ons op.

Over Huis Van Alijn

Huis van Alijn is het museum van het dagelijks leven. Samen met een divers publiek verkennen we hoe mensen wonen, eten, vieren, liefhebben of ontspannen, vanaf het begin van de twintigste eeuw tot nu. Het dagelijks leven – vroeger, vandaag en morgen – is onderwerp van gesprek, aanleiding tot reflectie, reden voor ontmoeting. De collectie maken we niet alleen. We betrekken mensen bij het identificeren, verzamelen, documenteren en delen van erfgoed.

Binnen de museumwerking hebben we ook een outreach lab. Daarmee delen we het erfgoed van het dagelijks leven. Niet zonder meer, maar met als doel om het welzijn van mensen te vergroten. We betrekken mensen die zorgen verlenen en ondersteunen hen. Met onze welzijnsprogramma’s creëren we een laagdrempelige, warme omgeving met de collectie als hefboom voor dialoog.

Over Museum Dr. Guislain

Museum Dr. Guislain is als museum over psychiatrie een plek waar geschiedenis en actualiteit samenkomen. De menselijke geest is een bron van fascinatie en de kennis erover toch nog steeds een mysterie. Vele vragen blijven onbeantwoord, theorieën verdwijnen of keren soms terug. Het Museum Dr. Guislain is een lieu de mémoire én een laboratorium, een museum ‘in de psychiatrie’ waar wordt geëxperimenteerd, bevraagd en getoetst en waar via getuigenissen, archiefstukken, kunst en fotografie de gelaagdheid van de menselijke psyche verbeeld wordt.

Tijdelijke tentoonstellingen vormen het uitgangspunt voor diverse publicaties en studiedagen en worden vertaald naar een divers aanbod van publieksactiviteiten. Het museum is overtuigd van zijn educatieve en sociale rol. Het is dan ook kenmerkend dat (psychisch) welzijn niet alleen onderwerp is van expo's maar in alle activiteiten inzet op het realiseren en bespreekbaar maken van (psychisch) welzijn.

Over Erfgoedhuis Zusters van Liefde

Erfgoedhuis Zusters van Liefde bewaart en vertelt de geschiedenis van de religieuze congregatie en van hun realisaties in onderwijs, gezondheids- en welzijnszorg. De Zusters van Liefde van Jezus en Maria werden in 1803 opgericht. De combinatie van het strenge kloosterleven met een uitgesproken maatschappelijk engagement was zeer succesvol. Al snel groeide de congregatie uit tot één van de grootste vrouwelijke religieuze instellingen van het land. Deze actieve congregatie heeft veel sporen nagelaten. Erfgoedhuis Zusters van Liefde beheert deze collecties: archief, bibliotheek, objecten en beeld & geluid. Zorg staat centraal in het DNA en wordt ook door het Erfgoedhuis hoog in het vaandel gedragen. Het is de ambitie om de collecties en het historisch gebouw waarin ze bewaard worden in te zetten voor het welzijn van mensen.