Organisatie

Gemeenschapscentrum Everna

Sint-Vincentiusstraat 30, 1140 Evere

Functieomschrijving

Het duurzaam wijkcontract is een stadsvernieuwingsprogramma dat zich richt op kwetsbare wijken binnen de Brusselse gemeenten. Het wijkcontract is een actieplan dat beperkt is in tijd en ruimte, waarbinnen er projecten worden uitgevoerd om huisvesting, openbare ruimte, mobiliteit, milieu en sociale cohesie te verbeteren. Het ultieme doel is om de levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren en tegemoet te komen aan de behoeften van de buurt. Burgerparticipatie en een milieubewuste aanpak staan centraal in alle acties.

Binnen dit wijkcontract werd een oproep gedaan naar nieuwe sociaal-culturele projecten. GC Everna heeft samen met de partners van het Nederlandstalig Lokaal Cultuurbeleid (LCB) in Evere de kans gegrepen om een nieuw project uit te werken; ‘Met de fietskar doorheen Conscience’.
Binnen dit project zijn er twee grote pijlers:

Enerzijds willen de partners LCB met een fietskar op regelmatige basis aanwezig en zichtbaar zijn in de wijk. Vanuit deze fietskar zullen er laagdrempelige activiteiten en gezellige koffiemomenten georganiseerd worden voor de bewoners en gebruikers van de wijk. De focus binnen deze momenten ligt op kleinschalige ontmoetingen en laagdrempelige activiteiten.

Anderzijds is het de bedoeling om naast deze fietskar-momenten ook grotere culturele, sportieve of educatieve activiteiten op te zetten in de wijk, samen met bewoners, partners, verenigingen,… De fietskar-momenten zullen hiervoor gebruikt worden als input van informatie om op de noden en vragen vanuit de wijk te kunnen inspelen. Concreet doelen we op een gevarieerd programma waar bv. workshops, voorstellingen, concerten… georganiseerd worden op verschillende locaties in de wijk.

In het kader van dit project zijn we op zoek naar een sociaal-cultureel werker die enthousiast is om enerzijds zelf de wijk in te trekken met een fietskar om het publiek te ontmoeten en anderzijds samen met de partners LCB een breder cultureel, sportief en educatief nieuw programma opzet in de wijk.

Opdracht

Zoals je hierboven kan lezen gaat het over een nieuw project en bestaat de functie uit twee delen, enerzijds een lokaal praktisch deel waarbij je als sociaal-cultureel werker zelf de wijk in gaat om contacten te leggen en mensen te ontmoeten.

Binnen dit deel gaat het concreet over:

 • Je verwerft de nodige kennis over en inzicht in de gemeente Evere (meer bepaald de wijk Conscience), haar inwoners, verenigingen en organisaties.
 • Je wordt het ‘gezicht’ van de fietskar en de partners LCB in de wijk: je werkt aan het verhogen van de zichtbaarheid en bekendheid van de partners in de wijk.
 • Je legt duurzame contacten met bewoners en gebruikers van de wijk en probeert meer inzicht te verwerven in hun leefwereld.
 • Je bent wekelijks aanwezig met de fietskar op pleintjes en interessante locaties in de wijk, met koffie en kleinschalige activiteiten voor verschillende doelgroepen.
 • Je bouwt een netwerk uit in de wijk: je bezoekt de aanwezige organisaties en verengingen die zich inzetten in de wijk.
 • Je bent een luisterend oor en gebruikt de opgebouwde kennis over de bewoners en hun interesses om de uitbouw van een meer duurzaam sociaal-cultureel programma te voeden.

Daarnaast is er een eerder organisatorisch sociaal-cultureel luik binnen het takenpakket waarbinnen je grotere culturele, sportieve en educatieve activiteiten probeert uit te bouwen die een meer structurele basis kennen binnen de wijk.

 • Je bent collega van de partners LCB (Dienst Vrije tijd Gemeente Evere, Bibliotheek, Brede School en gemeenschapscentrum) en ondersteunt hen in de organisatie van activiteiten binnen de wijk.
 • Je zet een nieuw kwalitatief Nederlandstalig programma op in samenwerking met interessante partners binnen een brede sociale, culturele, educatieve of sportieve context.
 • Je stemt het programma af met de andere lokale partners, alsook zeker het Franstalige cultureel centrum, die binnen het wijkcontract ook activiteiten opzetten in de wijk.
 • Je zet in op duurzame samenwerking, zodat activiteiten na het project ook een vaste plaats kunnen vinden in de wijk.

Profiel


 • Je bent een enthousiaste netwerker en aarzelt niet om contacten te leggen.
 • Je bent ondernemend, beschikt over het nodige organisatietalent.
 • Je kan zowel praktisch handelen in het veld als organisatorisch een programma uitbouwen
 • Je bent een teamspeler die zijn of haar ideeën en vaardigheden deelt en ten dienste stelt van het project.
 • Je beschikt over sterke communicatieve vaardigheden (zowel mondeling als schriftelijk).
 • Je beschikt over een Bachelor diploma of gelijkgesteld (bij voorkeur in een sociale, culturele, maatschappelijke of agogische richting).
 • Je bent flexibel en bereid tot regelmatig avond- en weekendwerk.
 • Je bent Nederlandstalig, je beheerst het Frans functioneel, andere talen zijn een pluspunt.

Aanbod

 • Een contract van bepaalde duur (80% van 38-uren werkweek) voor een project van 2 jaar
 • Volledige ondersteuning vanuit de reeds bestaande Everse netwerken en partners LCB
 • GC Everna (Sint-Vincentiusstraat 30, 1140 Evere) is je werkgever, maar je zal werken vanuit verschillende locaties. Het gemeentehuis van Evere (S. Hoedemaekerssquare 10), waar de dienst Vrije Tijd en de bibliotheek gevestigd zijn, ligt in de wijk Conscience en zal voornamelijk je standplaats zijn.
 • Een loon conform de socio-culturele sector (paritair comité 329.01)
 • Extra voordelen: Maaltijdcheques, terugbetaling woon-werkverkeer met openbaar vervoer of fietsvergoeding, gsm-abonnement, gunstige verlofregeling (28 dagen), hospitalisatieverzekering
 • een flexibele werkcultuur met glijdende werktijden
 • bij voorkeur indiensttreding vanaf 2de deel augustus (bespreekbaar)
Solliciteren

Solliciteer door ten laatste op 30 juni 2024 een motivatiebrief + CV te sturen naar marie.sooghen@vgc.be.

De gesprekken zullen plaatsvinden in de eerste 2 weken van juli.

Reageren voor: 30/06/2024
Solliciteren

Solliciteer door ten laatste op 30 juni 2024 een motivatiebrief + CV te sturen naar marie.sooghen@vgc.be.

De gesprekken zullen plaatsvinden in de eerste 2 weken van juli.

Reageren voor: 30/06/2024
Categorie
Andere
Type
Vast
Tewerkstelling
80% - 100%
Regio
Brussels Hoofdstedelijk Gewest