Organisatie
Hobo is een dagcentrum voor dak- en thuisloze mensen in Brussel. Mensen kunnen direct aankloppen bij Hobo of doorgestuurd worden door één van onze partners. Mensen die op straat leven, in onthaalhuizen of mensen die (terug) een woning hebben gevonden: ze kunnen allen gedurende deze moeilijke periode in hun leven terecht bij Hobo voor de volgende zaken:
Activiteitenaanbod
Hobo organiseert gedurende de hele week sociale, sportieve, culturele en vormingsactiviteiten. Dit gaat van voetbal tot theaterspelen, van Nederlandse les tot daguitstappen. Het aanbod is groot en wordt afgestemd op de noden en verlangens van de doelgroep.
Begeleiding bij Tewerkstelling
Als partner van Actiris begeleiden wij thuisloze werkzoekenden in hun zoektocht naar opleidingen of werk. Deze begeleiding is individueel, op maat en laagdrempelig. Bovendien zorgt het kader van Hobo voor een informele en persoonlijke sfeer. De aanpak van de begeleiders richt zich op coaching: we vertrekken vanuit het kennen en het kunnen van de werkzoekende. We streven naar een intensieve begeleiding, indien nodig op lange termijn.
Doorverwijzing
Geen enkele dienst kan alles zelf aanbieden. We verwijzen daarom door naar andere sociale diensten, administratieve hulpverlening, opvanghuizen etc. Wat echter voor ons de kern is van deze pijler is dat elke persoon met een vraag een antwoord moet kunnen vinden bij Hobo. Dit kan tijdens de openingsuren van het onthaal, maar ook op individuele afspraak als een het vraag om toeleiding naar de reguliere vrijetijdsaanbod betreft.
Sensibilisering
Er zijn heel wat misvattingen over thuisloosheid. Als organisatie zetten we graag in op een genuanceerde opvatting van deze problematiek. We maken er dan ook werk van om thuisloosheid, vanuit onze ervaringen en context, maar vooral ook deze van de doelgroep, beter bekend te maken bij het grotere publiek. Deze pijler van Hobo draait rond een algemeen beter begrip van thuisloosheid, maar zeker ook het signaleren van problemen naar bevoegde instanties.
Functieomschrijving
Voor het project “Digital Empowerment” is Dagcentrum Hobo op zoek naar een enthousiaste collega. Het project focust op het versterken van de digitale kennis en de basisvaardigheden van dak- en thuisloze mensen. Dit zal hen vooruit helpen bij de zoektocht naar een woning en/of werk en bij dagelijkse administratieve stappen. We zoeken een groepswerk(st)er met enthousiasme voor het digitale en/of een digitale held(in) met enthousiasme voor groepen. Een grote ICT-voorkennis is niet vereist, daar de vormingen die we aanbieden laagdrempelig zijn en zich richten op basiscompetenties. Een inloopperiode met een ervaren digitale groepswerker is voorzien in de eerste periode van het contract.
Het project bestaat uit twee luiken: enerzijds de digitale ruimte van Hobo (toegang tot digitale middelen, innovatieve projecten in deze ruimte) en anderzijds het digitale vormingsluik (zowel extern als intern digitale vormingen geven) van Hobo. We zijn op zoek naar collega’s voor beide luiken. Mocht je dus meer interesse hebben in het één dan het ander of geïnteresseerd zijn in beide, is een splitsing in taken of combinatie van de twee luiken mogelijk.
Voor meer informatie over de concrete invulling van het project kan je steeds de rapporten raadplegen van gelijkaardige projecten op de website van Hobo (onder ‘rapporten’).
Taken
Organiseren van laagdrempelige computerateliers, thema-vormingen en Tewerkstellings-ICT ateliers bij Hobo. De voertaal voor deze ateliers is Frans en Engels.
Organiseren van mobiele computerateliers bij partnerorganisaties, aangepast aan de noden van de doelgroep.
Cliënten zelfstandig leren werken met de computer en gericht leren omgaan met internet.
Sensibiliseren, motiveren en toeleiden van de cliënten vanuit het tewerkstellingstraject en het dagcentrum naar de computerateliers bij Hobo.
Samen nadenken en werken aan de duurzaam uitbouw van het luik “Digital empowerment” van het dagcentrum
Toepassen van een methodiek en deze mee verder uitbouwen; opmaak van het cursusmateriaal; mee ontwikkelen van instrumenten om te peilen naar de digitale kennis van cliënten
Structureel overleggen met andere groepswerkers en de trajectbegeleiders van Hobo.
Vertrouwd worden met opleidingsinitiatieven in Brussel om cliënten gericht te kunnen doorverwijzen.
De digitale ruimte van Hobo open houden en de mensen informeren over het aanbod van Hobo.
Profiel
Sociale opleiding; bv. opvoeder, sociaal werker, … of andere met een hart voor sociale cohesie en digitale inclusie
Goed in team én autonoom kunnen werken.
Flexibel en dynamisch in omgang met mensen met zeer verschillende profielen.
Educatieve vaardigheden; vertrouwd met leeromgevingen en voor een groep staan.
Kennis van de Brusselse sociale kaart is een pluspunt
Goede kennis van computers, Windows, android,
Goede kennis van internet, tekstverwerking en google-instrumenten (gmail, drive, agenda, docs..)
Goede kennis Nederlands en/of Frans, elke andere taal is een pluspunt.
Geduldig, luistervaardig.
Aanbod
Een boeiende en sociale job vol uitdagingen en mogelijkheden.
1 VTE bepaalde duur, contract tot 30/11/2024
Paritair subcomité 319.00 loonschaal 4
Maaltijdcheques
100% terugbetaling woon- werkverkeer (openbaar vervoer)