Organisatie

meemoo

Over meemoo

Samen met organisaties in cultuur, media en overheid zet meemoo zijn schouders onder de zorg voor en het gebruik van hun (digitaal) archief. Concreet digitaliseren en archiveren we Vlaams archiefmateriaal voor 180 organisaties en ontsluiten het voor verschillende doelgroepen. Daarnaast ondersteunen we organisaties en kunstenaars met raad en daad, via kennisplatformen, samenwerking in projecten en het beantwoorden van praktijkvragen. Meemoo bestaat op dit moment uit meer dan 65 medewerkers en is gevestigd in Gent.

Functieomschrijving

Elke dag zet meemoo zich in voor de archieven van Vlaamse organisaties in cultuur, media en overheid en delen we expertise over het beheer van (digitaal) erfgoed. Content digitaal archiveren is daarbij een van onze kerntaken. Dat doen we op grote schaal: jaarlijks archiveren we meer dan een half miljoen objecten, goed voor ruim 2 petabyte aan data.


Bij de instroom, preservering en ontsluiting van dit digitaal erfgoedmateriaal komt heel wat kijken: denk aan het ontwikkelen van software en services, het bouwen van integraties met systemen van leveranciers, het testen en uitrollen in de cloud of op eigen infrastructuur, en het opvolgen van de dagelijkse operationele taken. Ook de samenwerking met andere meemoo-teams, leveranciers en externe ontwikkelteams is hierbij cruciaal. Om dit alles mee in goede banen te leiden, zijn we op zoek naar een ervaren projectleider.

Projectleider Software Ontwikkeling

simpelweg steengoed in projectmanagement

ademt overzicht, structuur en planning

communicatief en motiverend


Jouw takenpakket

Als projectleider binnen team archief zit je in een sleutelpositie op het vlak van samenwerking. Binnen je eigen team werk je nauw samen met Manager Archivering Matthias en je collega's softwareontwikkelaars, operationele beheerders, metadataspecialisten en cloud- en infrabeheerders. Daarnaast fungeer je als schakel naar andere meemoo-teams voor projecten die in samenspraak gebeuren, zoals de instroom van digitaal materiaal met team digitalisering of de samenwerking met team interactie voor de ontsluiting van video en metadata op onze gebruikersplatformen.

Concreet sta je in voor:

1. het dagelijkse reilen en zeilen van team archief en consultants

 • Je maakt een projectplanning op met een overzicht van de lopende projecten binnen team archief, en zorgt dat deze steeds up to date is. Je werkt methodes uit om de geplande projecten effectief te verwezenlijken, en past deze aan wanneer nodig. Je communiceert hierover met de andere teams binnen meemoo en met betrokken externen.
 • Je zorgt ook dat de resourceplanning van je team up to date is. Je brengt de noden van andere meemoo-teams in kaart en matcht deze met de beschikbaarheden binnen team archief. Zo weten je collega's steeds waaraan te werken, en blijven de andere teams binnen meemoo betrokken en op de hoogte. Je werkt methodes uit om de planning effectief te verwezenlijken en maakt aanpassingen wanneer nodig.

2. een actieve rol in projecten

 • In bepaalde toekomstige projecten neem je de leiding als projectmanager. Je beheert de scope, het budget en de timing van het project, stuurt het project aan en neemt initiatief op het vlak van communicatie en documentatie.
 • In andere projecten neem je een adviserende rol op: je staat andere projectleiders binnen meemoo bij om een project tot een goed einde te brengen. Je reikt templates of praktijken aan bij de realisatie van het project, en helpt specifieke problemen op te lossen. Dit doe je in eerste instantie binnen team archief, maar op termijn ook voor andere meemoo-teams.

3. omkaderende processen

Je neemt de leiding om processen zoals het opstellen van een jaarplanning, resourceplanning en projectmethodologie te evalueren en op punt te zetten. In afstemming met stakeholders werk je een methodologie en goede praktijken uit die je zelf ook toepast. Je analyseert wat er nodig is bij meemoo, tekent processen uit en ontwikkelt ondersteunende elementen zoals templates. Je stuurt het geheel bij waar nodig en verzorgt de communicatie hierover. Dit doe je in eerste instantie voor team archief, maar steeds met de bredere organisatie in het achterhoofd.

Wat een project bij meemoo zoal kan inhouden?

Om je een idee te geven: in het recent afgelopen GIVE-project hebben we gezichtsherkenning en spraakherkenning ingezet om audiovisueel materiaal te verrijken met metadata. We werkten ook een instroomproces en software uit om gedigitaliseerde kranten en 3D-objecten te archiveren. Ondertussen sleutelen we aan een nieuwe metadatainfrastructuur, bouwen we een IIIF-dienstverlening uit en werken we aan de instroomprocessen en software voor digitaal geboren materiaal. Variatie én samenwerking troef! Ontwikkelen we software, dan is Python onze weapon of choice. We hebben een voorkeur voor opensourceplatformen en -oplossingen, maar zijn ook niet vies van een commercieel product hier of daar.

Profiel

Jij

 • weet van wanten op het vlak van projectmanagement en kan minstens 5 jaar relevante ervaring voorleggen. Gangbare methodieken zoals Agile, Scrum of PRINCE2 zijn je niet onbekend.
 • hebt ruime ervaring met tools zoals Jira, Confluence of gelijkaardige systemen, die je helpen om werk te organiseren.
 • beschikt niet per se over de meest technische achtergrond, maar hebt voldoende inzicht en affiniteit met ICT-projecten (vooral software, maar ook hardware of cloudinfrastructuur) om mee te kunnen denken.
 • houdt van overzicht, structuur en planning en gaat bij alles wat je doet secuur en precies te werk.
 • bent graag onder de mensen en staat bekend om je goede communicatieskills. Je weet boodschappen helder en rustig over te brengen en doet dat bovendien op een enthousiasmerende manier.
 • bent empatisch en pikt snel gevoeligheden en belangen van anderen op. Jouw bemiddelende aanpak en gevoel voor humor komen daarbij goed van pas.
 • kan goed knopen doorhakken, en bewaart daarbij het evenwicht tussen dogmatisch en pragmatisch werken.
 • hebt een uitstekende kennis van het Nederlands, maar weet je ook goed te redden in het Engels.
 • hebt een streepje voor als je affiniteit hebt met technieken en technologieën die vaak binnen de archief-, media- en erfgoedwereld gebruikt worden. Weet je wat er achter Jenkins, Pulsar of Elasticsearch en acroniemen zoals IIIF, RDF of OAIS schuilt, dan zal je snel kunnen meepraten.

Aanbod

Ons aanbod

Als projectleider ga je voltijds aan de slag in ons toffe archiefteam, maar kan je organisatiebreed impact maken. In deze job is er ruimte voor initiatief en verantwoordelijkheid, en krijg je de kans om processen mee uit te tekenen die het verschil maken voor je collega's én tal van organisaties in cultuur, media en overheid. Bij meemoo durven we al eens snel te schakelen, maar maken we ook graag tijd om met een verse kop koffie, thee of soep over onze weekendplannen te praten.

Bovendien:

 • kom je terecht in een jonge en ambitieuze werkomgeving, waar er voldoende ruimte is voor initiatief en opleiding.
 • draai je mee in een organisatie die staat voor innovatie in het Vlaamse media- en cultuurlandschap.
 • wordt ons groene kantoor in Gent je uitvalsbasis, maar kan je ook geregeld van thuis uit werken.
 • bieden we je een voltijds contract van onbepaalde duur. Je mag rekenen op een marktconform salaris in lijn met je ervaring en een aantrekkelijk pakket aan extralegale voordelen.
 • zien we je graag komen op de afterworkactiviteiten die geregeld door collega's georganiseerd worden. De collega's van team archief gaan zelfs vrijwillig op weekend samen. Zo tof vinden ze elkaar.
 • is het heel fijn werken bij meemoo. Vraag maar aan Bart, Bart of Bart.
Solliciteren

Interesse?

Reageren kan tot en met 3 maart 2024 via het formulier onze website. Vul de gevraagde gegevens in en laad je motivatiebrief en cv op. De gesprekken zullen doorgaan in de week van 11 maart. Voor meer informatie over meemoo of deze vacature kan je steeds contact opnemen met matthias.priem@meemoo.be (Manager Archivering).

Bij meemoo vinden we gelijke kansen belangrijk. We werven aan op basis van kwaliteiten en talenten, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of beperking.

Reageren voor: 03/03/2024
Solliciteren

Interesse?

Reageren kan tot en met 3 maart 2024 via het formulier onze website. Vul de gevraagde gegevens in en laad je motivatiebrief en cv op. De gesprekken zullen doorgaan in de week van 11 maart. Voor meer informatie over meemoo of deze vacature kan je steeds contact opnemen met matthias.priem@meemoo.be (Manager Archivering).

Bij meemoo vinden we gelijke kansen belangrijk. We werven aan op basis van kwaliteiten en talenten, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of beperking.

Reageren voor: 03/03/2024
Categorie
ICT & internet
Type
Vast
Tewerkstelling
Voltijds
Regio
Oost-Vlaanderen