Organisatie

meemoo

Over meemoo

Samen met organisaties in cultuur, media en overheid zet meemoo zijn schouders onder de zorg voor en het gebruik van hun (digitaal) archief. Concreet digitaliseren en archiveren we Vlaams archiefmateriaal voor 180 organisaties en ontsluiten het voor verschillende doelgroepen. Daarnaast ondersteunen we organisaties en kunstenaars met raad en daad, via kennisplatformen, samenwerking in projecten en het beantwoorden van praktijkvragen. Meemoo bestaat op dit moment uit meer dan 65 medewerkers en is gevestigd in Gent.

Functieomschrijving

Elke dag zet meemoo zich in voor de archieven van Vlaamse organisaties in cultuur, media en overheid. Dit doen we onder andere door archiefmateriaal van onze contentpartners toegankelijk te maken en het hergebruik ervan te stimuleren.

De komende 3 jaar geven we met het Hermes-project een podium aan Vlaamse (media)content uit het iets verdere verleden. Om dit erfgoed beter zichtbaar en bruikbaar te maken, zetten we in op 3 sporen: 1) het modelleren en clearen van rechten en het ontsluiten van een corpus aan archiefmateriaal, 2) het uittesten van een proefomgeving om digitaal content uit te wisselen en 3) de metadata oftewel beschrijvingen verrijken met behulp van artificiële intelligentie. Om de eerste 2 sporen op de rails te houden zijn we op zoek naar een ervaren projectleider. Geef jij het Hermes-project vleugels?

Projectleider Digitaal Erfgoed

krak in plannen, structureren en coördineren

multitasker met doel voor ogen

redder van verborgen erfgoed


Jouw takenpakket

In het Hermes-project maken we audiovisuele (media)content uit het verleden beter zichtbaar en bruikbaar. Als projectverantwoordelijke ben je de drijvende kracht achter spoor 1 en 2. Daarin creëren we enerzijds een helder model om de rechtenstatus van elk item te omschrijven, gebaseerd op internationale standaarden en praktijken en ook breder inzetbaar voor de ruimere cultuursector. Daarnaast willen we er in dit project ook voor zorgen dat er een pak meer materiaal online te bekijken of te beluisteren wordt. Anderzijds willen we onderzoeken hoe we ons bestaande platform hetarchief.be kunnen doorontwikkelen om de uitwisseling van content mogelijk te maken, en dit toetsen met pilootgebruikers. Naast het projectmanagement neem je ook een aantal operationele taken op jou. Concreet:

 • coördineer je de planning, bewaak je de samenhang van de diverse activiteiten binnen het project en stroomlijn je die in het kader van op te leveren deliverables. Je waakt over de projectdoelstellingen en houdt de timing en budgetten in de gaten.
 • zorg je voor een goede communicatieflow zodat betrokken collega’s op de hoogte blijven van de projectvoortgang, inspraak krijgen en expertise kunnen delen.
 • hou je rekening met de vragen en bezorgdheden van gebruikers en stakeholders, en voorzie je oplossingen en werkbare compromissen.
 • overleg je doorheen de looptijd van het traject met de betrokken manager(s) over de projectaanpak en eventuele strategische keuzes.
 • verdiep je je in de gedetailleerde werking van platformen en processen, en duik je mee in de voorbereidende analyses en documentatie.
 • ben je verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van functionaliteiten op hetarchief.be die de weergave van rechtenlabels en het uitwisselen van materiaal mogelijk zullen maken.
 • is een nauwe samenwerking met collega's en externe betrokkenen cruciaal in je rol. Afstemmen doe je niet alleen met de functioneel analist van het Hermes-project en je collega's bij hetarchief.be, maar ook met bv. juristen en de andere teams binnen meemoo.

Profiel

Jij

 • bent in het bezit van een bachelor- of masterdiploma, maar belangrijker is de minimum 5 jaar relevante werkervaring die je kan voorleggen. Jij weet van wanten op het vlak van projectmanagement, en bent ook vertrouwd met de (door)ontwikkeling van webplatformen. Daarbij draag je gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel.
 • bent resultaatgericht en in staat om meerdere, parallel lopende trajecten en werkpakketten aan te sturen en op te volgen. You get things done: voor minder doe je het niet.
 • gaat graag zelfstandig te werk, en doet dat steeds op een gestructureerde manier. Zowel op het vlak van documentatie als in je aanpak van overlegmomenten neemt orde steeds de bovenhand.
 • duikt met plezier in complexe materie. Een wirwar aan informatie? Jij weet hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden zonder het overzicht te verliezen. Je bent in staat om dit samen te brengen tot een logisch geheel en helder door te vertalen naar je collega's.
 • bent van het punctuele type, niet alleen op het vlak van timing maar ook wat betreft rapportering en budgetbeheer.
 • staat bekend om je uitstekende communicatieskills, zowel in het Nederlands als in het Engels. Je bent taal- en schrijfvaardig, communiceert transparant en gaat graag in dialoog om consensus te bereiken.
 • bent proactief ingesteld: je weet steeds de juiste persoon te betrekken op het juiste moment. Samenwerken en collega's motiveren gaat je bovendien je goed af.
 • hebt een streepje voor als je ervaring hebt met auteursrechten.

Aanbod

Ons aanbod

Als Projectleider Digitaal Erfgoed ga je voltijds aan de slag bij ons bevlogen team accountmanagement. Je krijgt er de kans om je stempel te drukken op een project dat erfgoed opnieuw in de schijnwerpers zet en herbruikbaar maakt voor tal van doelgroepen. Zo maak je het verschil voor tal van organisaties in media, cultuur en overheid. Bij meemoo durven we al eens snel te schakelen maar maken we ook graag tijd om met een verse kop koffie, thee of soep over onze weekendplannen te praten. Bovendien:

 • kom je terecht in een jonge en ambitieuze werkomgeving, waar er voldoende ruimte is voor initiatief, opleidingen en persoonlijke groei.
 • draai je mee in een organisatie die staat voor innovatie in het Vlaamse media- en cultuurlandschap.
 • wordt ons groene kantoor in Gent je uitvalsbasis, maar kan je ook geregeld van thuis uit werken.
 • bieden we je een voltijds contract van onbepaalde duur. Je mag rekenen op een marktconform salaris in lijn met je ervaring en een aantrekkelijk pakket aan extralegale voordelen.
 • zien we je graag komen op de afterworkactiviteiten die geregeld door collega's georganiseerd worden. Denk aan een gezellige apero, occasionele sportsessie of bezoekje aan het lichtfestival.
Solliciteren

Interesse?

Reageren kan tot en met 10 maart 2024 via het formulier onze website. Vul de gevraagde gegevens in en laad je motivatiebrief en cv op. De gesprekken zullen doorgaan in de week van 25 maart. Voor meer informatie over meemoo of deze vacature kan je steeds contact opnemen met nico.verplancke@meemoo.be (Algemeen Directeur).

Reageren voor: 10/03/2024
Solliciteren

Interesse?

Reageren kan tot en met 10 maart 2024 via het formulier onze website. Vul de gevraagde gegevens in en laad je motivatiebrief en cv op. De gesprekken zullen doorgaan in de week van 25 maart. Voor meer informatie over meemoo of deze vacature kan je steeds contact opnemen met nico.verplancke@meemoo.be (Algemeen Directeur).

Reageren voor: 10/03/2024
Categorie
Andere
Type
Vast
Tewerkstelling
Voltijds
Regio
Oost-Vlaanderen