Organisatie

SAAMO provincie Antwerpen

Functieomschrijving

Gezocht! Sociaal-cultureel werker die samen met mensen in energiearmoede naar structurele oplossingen zoekt en daarvoor sterk beleidsmatig werkt. (M/V/X – 100% - Mechelen)

Jij gaat aan de slag in het project Energie en Armoede – De Experten. Je zou denken dat de levering van energie een onmiskenbaar basisrecht is. De realiteit is echter een ander verhaal. Alhoewel de sociale maatregelen in Vlaanderen – in vergelijking met andere Europese landen – goed zijn uitgebouwd, bieden ze nog onvoldoende waarborgen om energiearmoede daadwerkelijk tegen te gaan en de levering van betaalbare (!) energie voor iedereen te garanderen. Nieuwe technologie zoals de digitale meter (en prepaid) biedt kansen maar zet ons evenzeer voor uitdagingen: Zijn sociale beschermingsmaatregelen nog gegarandeerd? Bieden ze voldoende bescherming? Wat met de digitale kloof? Maar ook andere dossiers blijven of komen op tafel (te) liggen. Een halt aan de bedrieglijke deur-aan-deurverkoop, de effecten van het capaciteitstarief op kwetsbare huishoudens, de betaalbare energiefactuur, een automatische toekenning van de minimale levering aardgas, de herziening van het sociaal tarief, de bescherming van klanten met collectieve verwarming ...
Het Vlaamse project DE EXPERTEN vertrekt STEEDS vanuit de ervaring van mensen in armoede. Van daaruit worden samen met hen beleidsadviezen geformuleerd o.a. inzake de werking van de Lokale Adviescommissie, de minimale levering aardgas, de stijging van de energiefactuur … Ook wil het project de werking van netbeheerders en leveranciers opvolgen, bv. inzake huis-aan-huisverkoop van energiecontracten of de procedure wanbetaling.

Dit project fungeert al jaren als sterke waakhond voor het sociale energiebeleid t.a.v. kwetsbare groepen. We worden erkend als dé deskundige gesprekspartner voor lokale, Vlaamse en federale beleidsmakers en andere actoren op de energiemarkt.

Raadpleeg https://www.saamo.be/vacature/... voor meer info.

Profiel

 • Ervaring in het sociaal-cultureel werk en/ of het opbouwwerk is aanbevolen. Deze job vereist de vaardigheden die onder andere tijdens de opleiding ‘sociaal werk’ aangeleerd worden.
 • Heb je eerder een academische (humane) opleiding maar wil je een maatschappelijk geëngageerde job waarin het werken met kwetsbare mensen centraal staat, zowel individueel als in groep? Zeker welkom!

Aanbod

 • Wij bieden een contract voor 100% en een contract van onbepaalde duur.
 • Verloning volgens het barema en de normering binnen het decreet op het Maatschappelijk Opbouwwerk (PC 329): B1c / B1b
 • Standplaats: Mechelen.
 • Sporadisch avond- en weekendwerk
 • Vlottende werkuren met een soepele compensatieregeling voor overuren
 • Woon/werk-verplaatsingsvergoeding
 • Vergoeding voor verplaatsingen in opdracht
 • Permanente bijscholing en vorming
 • Laptop en GSM met belkrediet
Categorie
Andere
Type
Vast
Tewerkstelling
Voltijds
Regio
Antwerpen